Britanski kraljevski stručnjaci kritikovali su novi film "Spencer" o princezi Dajani, koju glumi Kristen Stjuart, rekavši da su princezu lišili njenog "poštovanja i dostojanstva" kao i da ga to čini "nepotrebno jeftinim."

U filmu postoji scena u kojoj se princeza, koja je poginula u automobilskoj nesreći kad joj je bilo samo 36 godina, rasplače pred svojim sinom, princem Vilijamom, dok se bori s poremećajem u ishrani i samopovređivanjem.

kristen stevart kao princeza dajana
Youtube 

Posebno su uznemirujući prizori u kojima emotivna Dajana razmišlja o tome da se baci niz stepenice i uguši se bisernom ogrlicom koju joj je poklonio suprug, princ Čarls. U filmu se takođe opisuje njen problem s bulimijom dok povraća, pa čak i doživljava halucinacije o sopstvenoj smrti.

"Zaista je okrutno prikazati je takvu. Potpuno je nepotrebno. Vilijam i Hari biće jako ljuti i povređeni zbog ovoga. Biće im užasno što im majku na ovakav način prikazuju u tako velikom filmu", rekla je Ingrid Sevard, glavna urednica časopisa Majesty Magazine.

kristen stevard kao princeza dajana u filmu spencer
Youtube 

Peni Džunor, kraljevski biograf i stručnjak, složio se sa Sevard. "To je nepotrebno. Jadni Vilijam, to je sve što mogu reći. Ostavimo Dajanu na miru s barem malo poštovanja i dostojanstva. Znam da je Vilijam bio tamo dok je bila nesrećna, ali deluje mi kao da u filmu ima dosta netačnih činjenica", komentarisao je.

U jednoj od scena može se videti kako mali Vilijam moli svoju majku da siđe na večeru nakon što se ona zaključa u svoju sobu jer se pre toga samopovređivala žicom.

Vilijam vrišti "mama, mama... mama, rekla si da ti kažem ako se ponašaš stvarno glupo. Sad si baš glupa." Nakon toga dodaje: "Molim te, mama, moramo sesti za večeru pre nego što dođe baka. Mamice, samo isključi um. Ne razmišljaj o tome dok se večera ne završi, za dobrobit svih."

kristen stevard kao princeza dajana u filmu spencer
Youtube 

Princeza Dajana tada izlazi iz sobe s razmazanom šminkom i pita sina da li je video Kamilu Parker u crkvi na božićno jutro.

Kraljevski stručnjaci već su ranije kritikovali prikaz princeze Dajane u Netflixovoj seriji "Kruna". Zasmetalo im je što je Ema Korin, koja glumi princezu, stavljala prste u grlo i povraćala nakon žestoke svađe s princem Čarlsom. I obožavatelji princeze na Tviteru su komentarisali kako su scene bulimije bile "preteške za gledati".

"To je bila značajna stvar u njenoj mladosti, pa mislim da ju je trebalo prikazati na neki način. Ali smatram da bi bilo dovoljno i da se samo nagnula nad toalet, ne trebaju baš takvi detalji. Mislim da su tu preterali", rekla je Sevard za Daily Mail.