Snagama bezbednosti, čiji je zadatak bio da žaštite princa Čarlsa i princezu Dajanu dok im se brak raspadao, posao nije bio nimalo lak - jer su se supružnici međusobno varali.

Budući da su princ i princeza uvek morali da imaju pratnju koja ih je čuvala gde god da su išli, bilo je teško uklopiti sigurnost i njihove afere.

Kako piše Daily Mail, kada je Čarls svojim Aston Martinom vozio do kuće Kamile Parker, uvek mu je partner bio policijski telohranitelj Kolin Triming.

Kada je Dajana posećivala svog ljubavnika Džejmsa Hjuita u kući njegove majke u Vest Kantriju, njen telohranitelj je spavao na sofi u prizemlju dok je par bio na spratu.

U početku dok se sastajala s Hjuitom u Devonu, Dajana bi zatražila da je odvezu do njega tokom vikenda, a zatim bi nestala.

princeza dajana
Shuterstock 

Njena služba bezbednosti bila je lojalna i diskretna, ali istovremeno i užasnuta, jer su znali da će im, ako joj se nešto dogodi, "glave biti na panju". Srećom, Hjuit je bio razumniji od princeze Dajane.

Zanimljivo je i da su londonske rezidencije Hjuita i Kamile Parker bile bukvalno jedna nasuprot drugoj u Južnom Kensingtonu. Kamila je čak imala ekscentričnu sklonost tome da gola obavlja kućne poslove pa je Hjuit jednog dana pogledao preko puta ulica i vidio je nagu.

Njen suprug, Endru Parker, bio je njegov kolega. Iako nisu bili bliski prijatelji, redovno su se pristojno pozdravljali kad bi se sreli u komšiliku.

kamila parker bouls
Shutterstock 

Doušnici medija

Ono što je dodatno otežavalo ove tajne ljubavne veze bili su nametljivi predstavnici medija, koji su imali svoje doušnike među osobljem Bakingemske palate.

Sekretar za medije kraljice Elizabete II., Majkl Ši jednom prilikom je izjavio da je konačno identifikovao doušnika koji je radio za The Sun, ali oni su mu podrugljivo poručili kako je to malo verovatno, jer ih je bilo 11.

Stoga nije bilo iznenađujuće što su i Čarl i Dajana postali jako tajnoviti pa su ponekad ugrožavali i sopstvenu sigurnost. Dajana je u tome bila najgora.

Čak i tokom ranije faze svog braka s princem, princeza Dajana je bila poprilično dobra u bežanju svojim telohraniteljima. Tako je često izazivala paniku među zaposlenima u sigurnosnoj službi.

princeza dajana
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Nakon što su se rastali, princeza je postala još nesmotrenija. U austrijskom zimovalištu izbegla je svoj tim koji ju je čuvao tako što je tokom noći skočila s balkona svoje hotelske sobe na prvome spratu u duboki sneg, a zatim otišla u šetnju.

Ubrzo nakon toga odustale je i od svoje policijske zaštite što je bio dosta opasan potez.

Kasnije je objasnila da, iako je "imala puno neprijatelja, imala je i puno prijatelja na visokim položajim"' koji su joj prenosili važna saznanja pa ih je često ispitivala što se zapravo događa i postavljala pitanja.

Zbog njenog nepredvidljivog ponašanja, zaposleno je petero ljudi na puno radno vreme koji su pratili sve njene aktivnosti, uključujući i preslušavanje njenih privatnih telefonskih razgovora.

princeza dajana
VINCENT AMALVY / AFP / Profimedia 

Dajana se po svedočenju mnogih zaposlenih bojala za svoju sigurnsot, ali je uprkos tome, odbila da ima policijsku zaštitu.

Mnogi smatraju da ju je upravo ta odluka koštala života jer da je u trenutku nesreće u kojoj je poginula imala policijsku zaštitu, možda bi princeza i sada bila živa.

Opasne situacije

Princ Čarls je tokom kasnih 60-godina otišao na koledž u Kembridžu, a tamo je pokazao "talent da se dovede u situacije koje su potencijalno nezgodne ili čak fizički opasn"', rekao je jedan od članova njegovog bezbednosnog tima, piše Daily Mail.

Čarls je voleo da se kreće po Kembridžu, a njegovi čuvari nisu hteli da ga osramote držeći se preblizu pa su ga pratili u starom Land Roveru na priličnoj udaljenosti.

Ipak, mlade žene u Čarlsovoj blizini predstavljale su najveći problem za njegove telohranitelje. Jedna grupa studentkinja planirala je da upadne na fakultet, da otme Čarlsa i tražiti otkupninu za njegovo oslobađanje.

Šef prinčevog bezbednosnog tima uspeo je da organizuje sastanak s devojkom koja je bila vođa potencijalnih otmičara te ju je upozorio da policija već ima sve pojedinosti o njihovom planu i da će, ako se to dogodi, upasti u velike  probleme. Iako ga je jevojka počastila groznim psovkama i imenima, do otmice ipak nije došlo.

princ carls i dajana
Profimedia