Glumica Gabriel Junion pre dve godine posetila je hrvatsko primorje.

Kako kaže, posebno se radovala Dubrovniku kao veliki fan hit serije "Igra prestola". Međutim, tom prilikom dogodio joj se neprijatan rasistički incident o kom je prvi put progovorila tek sada.

Naime, iako je oduševljena Dubrovnikom, celo iskustvo pokvario je događaj zbog kog je, kako kaže, i dan, danas prođe jeza.

U memoarima "Imaš li nešto jače?" opisala je posetu jednom klubu za koji su ona i njeni prijatelji mislili da je orijentisan na gej populaciju. Hteli su da popiju piće, ali kada su se osvrnuli oko sebe, kako je navela, shvatili su da je klub prepun rasističkih simbola, a neonacisti koje su tamo zatekli su im zapretili.

gabriel junion o rasizmu u hrvatskoj
pritnscreen/instagram 

"Nikada ranije nisam iskusila toliku količinu mržnje i pretnju fizičkim nasiljem", rekla se Junion, koja tvrdi da ih je skupina neonacista pratila niz ulicu dok su odlazili.

Međutim, ovo nije prvi u životu da se našla na meti rasistučkih komentara.

gabriel junion nije samo jednom dozivela rasisticke napade
printscreen/instagram 

"Događaju se mikroagresije, ali i žestoki napadi. To znači biti osoba drugačije boje kože u našoj zemlji", pojasnila je ona.

"Mi mislimo da smo postrasističko društvo, ali to nije tako. I to je jako razočaravajuće. Mislim da ljudi ne razumeju nasilje koje dolazi s rasizmom", smatra glumica.

Kako prenosi "People", Gabriel je u memoarima istakla da Holivud čeka dug put kada su u pitanju sveprisutne i uznemirujuće rasne nejednakosti i rasističke uvrede, ukazavši tek na činjenicu da su prošle godine ukinute brojne TV serije s crncima u glavnim ulogama.