Pre nekoliko večeri dve žene ukrale su svu pažnju na venecijanskom festivalu.

Obe u belim haljinama - jedna veteranka šoubiznisa, druga, za čije će se ime tek čuti.

Naravno, reč je o Dženifer Lopez i manekenki Ravdah Mohamed.

Međutim, iako se Džej Lo pojavila u velikom stilu poput prave holivudske dive, pažnu priustnih ukrala je lepa Ravdah, a njeno izdanje malo koga je ostavilo ravnodušnim.

Ravdah Mohamed je somalijsko-norveški model, aktivistikinja i istaknut zagovornik prava muslimanki.

ravdah mohamed u veneciji
LaPresse / ddp USA / Profimedia 

Rođena je u Somaliji. Sa svega sedam godina je počela da nosi maramu, a godinu dana kasnije, sa porodicom se preselila u Norvešku, gde je počela sa obrazovanjem. U Norveškoj su je drugovi iz škole podvrgavali zlostavljanju, maltretiranju i rasizmu, posebno zbog nošenja hidžaba i boje kože.

Na početku modeling karijera, učestvovala je u modnim kampanjama u arapskom svetu, ali onda su je primetili svetski poznati brendovi, te smo je mogli videti na Nedelji mode u Njujorku, Parizu i Oslu.

ravdah mohamed u veneciji
printscreeen/instagram 

Tokom Nedelje mode u Oslu 2019. godine bila je tema medija i zbog veoma intrigantnog i posve neobičnog uličnog stila. Lepa manekenka otkrila je da se suočila sa poniženjem i odbijanjem, posebno u modnoj industriji, dok su klijenti oklevali da joj daju priliku da se pojavi na Nedelji mode u Parizu navodeći ogorčenje i reakciju francuskih političara.

Prvi put se pojavila na naslovnici norveškog modnog časopisa u avgustu 2019. godine "Costume Norge". Od tada, Ravdah se pojavljuje i u časopisu "Vogue" za američko tržište.

ravdah mohamed danas
printscreen/instagram 

U maju 2021. godine zvanično je imenovana za urednicu predstojećeg časopisa "Vogue Scandinavia" koji bi uskoro trebao da bude predstavljen.

Tako će Ravdah postati prva urednica sa hidžabom jednog modnog časopisa, a još njenih fotografija pogledajte u galeriji ispod:

printscreen/instagram Pogledajte u galeriji još neka izdanja Ravde Mohamed, zbog kojih je i postala urednica norveškog Voga.