Mnogi su verovali da neće ni svanuti dan kada će meksička glumica postati nečija supruga, no ona se, potpuno neočekivano, u svojoj 42. udala u tajnosti pod pariskim nebom na Dan zaljubljenih, za oca svoje ćerke, francuskog milijardera i izvršnog direktora jedne od najjačih francuskih firmi PPR, Fransoa Henrija Pinoa, piše Glossy.

Salma Hajek je rođena 2. septembra 1966. u gradiću Koacakoalkos u blizini najveće meksičke luke Verakruz. Njena majka Dijana u to vreme već je imala ozbiljnu karijeru operske pevačice, a zahvaljujući svome suprugu, Libancu Samiju Hajeku, cenjenom stručnjaku za naftu sa velikim političkim ambicijama, živela je na visokoj nozi. Znatiželjna devojčica Selma, uvek spremna na razne zvrčke sa svojim mlađim bratom Semijem, danas vrlo cenjenim dizajnerom nameštaja i predmeta za kuću, odgajana je u velikom luksuzu, ali i u strogom katoličkom duhu.

- U detinjstvu sam imala baš sve što sam poželela. Da sam htela tigra, dobila bih ga. Bila sam pravo razmaženo derište koje je zimovalo u najskupljim američkim odmaralištima, a letovalo na najlepšim obalama Mediterana - objašnjava strastvena lepotica. Neukrotivu narav Selma je pokazala već u 12. godini u katoličkoj školi "Sacred Heart" u Luizijani gde je u dotad spokojan život opatica svojim dugim jezikom unela nemir.

- Svašta sam im radila. Onog dana kada sam im vratila budilnik tri sata unazad, pa bi u pola noći skakale iz kreveta, doslovno su se urotile protiv mog ostanka u školi i izbacile su me s obrazloženjem da sam nepodnošljiva i neukrotiva - seća se meksička filmska diva koja je srednju školu završila kod majčine sestre u Hjustonu, a potom upisala studije međunarodnih odnosa na "Universidad Iberoamericana" u Meksiku. Iako ju je, zahvaljujući očevim vezama, čekala sigurna budućnost u političkim vodama, jedan nemili događaj iz studentskih dana preobratio je Selmu u velikog obožavaoca dramske umetnosti.

salma hajek nekad
Shutterstock 

Naime, lepa studentkinja jedne večeri na ljubavnom sastanku bila je oteta. Otmičari su devet sati držali pištolj na njenom potiljku, a pustili su je kada su roditelji njenog dečka platili otkupninu. Nakon toga napustila je studije i uprkos roditeljskom negodovanju odlučila da postane glumica.

- Tokom školovanja bila sam razdvojena od porodice i jedino sam za vreme raspusta bila sa roditeljima, ili onda kada bi oni došli da me vide, što je bilo veoma retko s obzirom na to da su mnogo radili. Iako im danas to ne zameram, jer sam kao mala postala veoma samostalna, tada sam ih baš mrzela jer smo bili razdvojeni. Strašno je kada noću legnete u hladnu sobu samostana i ne možete da zaspite jer vam nedostaju zagrljaji i poljupci mame i tate - priča glumica kojoj škola nije išla baš najbolje, čemu je doprinela i njena bolest.

- Kao dvanaestogodišnjoj devojčici konstatovano je da bolujem od disleksije što me je veoma zabrinulo, a roditelji nisu bili uz mene. Imala sam problem sa pisanjem i učenjem, bila sam loš đak i verovala sam da ništa ne vredim. Mada sam kasnije uspela da prevaziđem taj osećaj, postala sam veoma stidljiva i za razliku od mnogih mojih kolega nisam ni sanjala da ću biti glumica ili bilo kakva poznata ličnost jer sam se plašila javnog istupanja i uvek sam imala tremu - priseća se Selma koja od momenta kada je shvatila da želi da glumi, nipošto nije želela da odustane od svojih snova.

salma hajek
Shutterstock 

- Nije me sramota što sam karijeru započela u sapunici jer mi je ona pomogla da izađem iz anonimnosti. Počele su da me prepoznaju žene na ulici i to mi je veoma prijalo, ali osećala sam kako to nije to i da mogu mnogo više. Zato sam rešila da odem u Holivud i pokušam da uspem. Bila sam rešena da postanem neko i nešto iako su mi se mnogi smejali, kako zbog mog smešnog akcenta, tako i zbog toga što sam im delovala kao dete sa sela - opisuje Selma koja je tek 1995. godine uspela da se dokopa velikog platna i to u filmu "Desperado" gde joj je partner bio španski glumac Antonio Banderas.

Nakon uloge u najnagrađenijem meksičkom filmu "Ulica čuda", Selmino sledeće odredište bio je - Holivud. Odmah nakon dolaska 1991. shvatila je da Meksikanke u američkom filmu mogu dobiti samo uloge sluškinja i prostitutki, no ni to je nije pokolebalo. Prijateljstvo sa meksičkim redateljem Robertom Rodrigezom, čijoj je deci postala kuma, vodilo ju je polako ali sigurno prema holivudskom uspehu koji joj je bio poseban izazov jer svojom putenošću nikad nije bila ni blizu izgledu većine izgladnelih američkih glumica.

salma hajek
Image Press Agency/Avalon.red / Pacific coast news / Profimedia 

- Kada sam stigla u Ameriku, tu obećanu zemlju, i otpočela da posećujem časove glume, bilo mi je sve, samo ne lako. Svi su mi zatvarali vrata. Nigde nisam mogla da nađem posao, nijedan agent nije hteo da me zastupa jer nije verovao da jedna Meksikanka može da uspe. Za njih sam ja bila samo osoba od koje mogu da uzmu novac.

Odlazila sam na razne audicije, ali nije bilo uspeha. Iako su me roditelji stalno zvali da se vratim kući i govorili mi da je to iskvaren svet, u meni se rađala sve jača želja da ostvarim svoj san, a onda sam slučajno dobila ulogu u ostvarenju "Desperado" jer sam se nekako baš ja uklapala u taj lik. Film je postao veliki hit, čime je moj san polako počeo da se ostvaruje - tvrdi Selma koja za svoju popularnosti može da zahvali i raskošnim oblinama kojih, uprkos pravilima po kojima mlade glumice ne bi trebalo da imaju višak kilograma, nije želela da koriguje dijetom:

- Ne mogu biti na dijeti, tada sam loše volje. Nikad nisam bila u teretani. Najsmješnije mi je kad cure u meni vide neku nedodirljivu lepoticu. Moja se lepota krije u ličnoj odluci da budem ono što jesam, a ne u lepim bedrima, jer su moja puna celulita - priznala je Selma koja je glumački zanos pokazala u filmovima poput "Desperada", "Od sumraka do svitanja" i naravno, "Fride" koja joj je 2003. potpuno zasluženo donela nominaciju za Oskara i zavisnost o nikotinu, koje se do danas nije potpuno rešila.

Iako je svojom neustrašivom naravi uvek dizala prašinu gde god se pojavljivala, detalji iz njenog ljubavnog života nikad nisu punili novinske stupce. Četvorogodišnju vezu sa glumcem Edvardom Nortonom okončala je zato što on nije mogao da odoli drugim ženama. Selmina jednogodišnja romansa s plavokosim kolegom Džošom Lukasom takođe se brzo ugasila.

- Posle raskida sa Edvardom upoznala sam Džoša i nije istina da sam ikada bila u uporednim vezama, iako su pojedini tabloidi to pisali. Nisam takva osoba, alergična sam na laž i to nikada ne radim, verujem u Boga i nikada ne bih mogla nikoga da prevarim. Od Džoša sam u svojoj glavi pravila idealnog muškarca, ali sam onda shvatila kako je previše smiren i da ne ume da se izbori sa mojom naravi koja je često vrlo preka. Ne zameram mu, nisam ga ostavila, niti je on mene.

salma hajek
Shutterstock 

Jednostavno smo bili suviše različiti, on je želeo brak i decu, a ja tada za to nisam bila spremna. Htela sam da se udam i budem majka tek onda kada uspem da trpim sebe i svoju nervozu. Mislim da je to najbolja odluka koju sam u životu ikada donela - kaže glumica.

Narednih nekoliko godina vatrena Selma posvetila se samo poslu i dokazala se u nekoliko bioskopskih hitova, ali odbijala je da otkrije da li ima momka ili je sama. Pričala je kako želi da se posveti sebi i nadgradnji svoje ličnosti.

- To je bio takav period. Smučilo mi se da ljude zanima s kim sam, s kim se viđam, s kim spavam. Prerasla sam to. Slava mi više nije prijala. Bila sam sama dve godine i to mi je bilo preko potrebno. Imala sam udvarače, ali se nisam upuštala u emotivne odnose jer sam se osećala istrošeno. Nisam ja pola, nego cela žena i uvek se predajem u potpunosti. Ne verujem da je čovek sposoban da voli samo jednom. Ja sam sa svakim svojim muškarcem bila u ogromnoj ljubavi, tolikoj da bih žrtvovala svoj život zarad njega, a onda sam shvatila da to nije dobro i da se više ne osećam prijatno kad to radim. Pošto izađete iz jedne veze, morate da budete sami i shvatite šta želite. Te godine, dok sam apstinirala od emocija, shvatila sam da sam dovoljno zrela jer sam se prvi put osetila voljeno i spoznala da me vole prijatelji, porodica, ljudi na ulici i da mi ljubav nekog određenog gospodina pravog uopšte nije potrebna - govorila je tada umetnica.

Upravo zbog toga, kada je 2006. na velikoj izložbi umetnina u venecijanskoj "Palazzo Grassi" srela najbogatijeg Francuza, Fransoa-Henrija Pinoa, niko nije verovao da će taj susret biti sudbonosan. Ali kad je 21. septembra 2007. rodila svoje prvo, a njemu treće dete, Valentinu Palomu, među njima stvorena je neraskidiva veza.

- Kada sam upoznala Fransoa nisam verovala da ću sa njim imati nešto, a onda sam počela da verujem da je on idealan muškarac za mene. Ostala sam u drugom stanju i postala svesna kako je jedina stvar koju želim u životu to da postanem majka. A kada se moja princezica rodila, bila sam stvarno srećna. Shvatila sam da ranijih godina to nisam bila, nego sam se osećala usamljeno, a otkako imam ćerku, znam da više nikada neću biti sama - ističe glumica.

salma hajek sa suprugom
Shutterstock 

Iako su postali roditelji malene devojčice 2007. godine, Selma i izabranik njenog srca venčali su se tek dve godine kasnije i za tu priliku spremili dve svadbe, jednu u Parizu, a drugu u Veneciji.

- Prvo smo bili vereni, a onda smo raskinuli. Fransoa je počeo da me nervira i nisam mogla da zamislim da budem njegova supruga, a onda kada smo se na neko vreme rastali, shvatila sam kako ga toliko volim da ne mogu bez njega. Zbog toga sam konačno rešila da se udam, ali i zato da ne bih ostala usedelica, pošto je to u mojoj domovini najstrašnija kletva - našalila se umetnica. 

- Pravili smo dva venčanja i oba puta bilo je predivno. Nikada nisam maštala o tom danu, a kada je on konačno došao, shvatila sam zašto mu se devojke toliko raduju. Mogu da kažem da sam se sada, sa pedeset i jednom godine, konačno skrasila i odrasla. Iako sam oduvek želela da ostanem dete, konačno sam postala žena. Još se navikavam na tu ulogu i mogu da kažem kako mi nije nimalo interesantna, a ni laka - sa osmehom završava dama, jedan od najvećih boraca za prava žena koje su žrtve porodičnog nasilja.

Da je njena ljubav prema suprugu istinska i za ceo život, svedoči i podatak iz 2011. godine kada je odlučila da pređe preko skandala koji joj je priredio Fransoa nakon što su mediji otkrili da mu je manekenka Linda Evanđelista rodila sina Avgustina Džejmsa, a potom zatražila i alimentaciju od 46 hiljada dolara mesečno.

salma sa cerkom
ThePhotOne / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Selma je najpre ćutala, a potom se izjasnila kako je šokirana jer je manekenka četiri godine ćutala o ocu svog deteta, budući da su njih dvoje imali aferu kada je on pravio pauzu u vezi sa glumicom, zbog čega je on naknadno tu avanturu prećutao.

Kako je rasna lepotica posle šest meseci odlučila da mu se vrati, a potom su se venčali u Parizu 2009. godine, Fransoa nije ni sanjao šta će uslediti. Međutim, medijsku frku koja je pretila da upropasti njegov odnos sa Hajekovom, nije dozvolila upravo ona, rešivši da mu oprosti sve i nastavi tamo gde su stali - u strasnoj ljubavi i posvećenosti zajedničkoj ćerkici.