Žaklina Kenedi Onazis verovatno je najpopularnija prva dama u istoriji SAD-a, a na 92. godišnjicu njenog rođenja prisetili smo se detalja iz njenog tragičnog života.

Džeki O, kako su je često nazivali, rođena je u Sauthemptonu u uglednoj porodici, otac joj je bio broker Džon Vernou, a majka pripadnica visokog društva Dženet Norton Li.

Nakon završetka srednje škole upisala je francusku književnost na Univerzitetu Džordž Vašington te je odmah nakon studija počela da radi kao fotograf za jedan časopis.

Budućeg američkog predsednika Džona F. Kenedija Džeki je upoznala na jednoj zabavi 1952. godine. Kretali su se u istim krugovima, a službeno ih je upoznao zajednički prijatelj, novinar Čarls L. Bartlet. Odmah ju je privukao njegov izgled, a pala je i na njegov šarm.

dzeki kenedi na venčanju
Profimedia 

Džon je bio zauzet svojim političkim životom, a odmah nakon izbora za američki Senat zaprosio ju je. Džeki nije odmah pristala. Nakon prosidbe otputovala je u London kako bi za časopis u kojem je radila popratila krunisanje kraljice Elizabete. Nakon mesec dana vratila se u SAD i pristala na brak s Kenedije.

Veridbu su službeno objavili 25. juna 1953. godine. Pred oltar su stali u septembru iste godine, a njihovo venčanje bilo je društveni događaj godine na kom su imali više od 1200 zvanica. Na medenom mesecu uživali su u meksičkom Akapulku, pre nego što su se uselili u svoj dom u predgrađu Vašingtona.

Ubrzo nakon venčanja Džon se borio s hroničnom Adisonovom bolešću i morao je na dve teške operacije . Par je radio i na proširenju svoje porodice i usledili su novi udarci za njih.

Žaklina je pobacila 1955. godine, a godinu dana kasnije na svet je donela mrtvorođeno dete. Prvu ćerku, Karolin, dobili su 1957. godine. U to vreme je Džeki već postala modna ikona u SAD-u, a njenom suprugu nije trebalo dugo da shvati koliko mu ona pogoduje političkoj karijeri. Hvalio ju je gde god je stigao te je često govorio da mu je upravo ona najveća podrška.

dzeki kenedi sa suprugom
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia 

Postao je kandidat za američkog predsednika u Demokratskoj stranci i pobedio na izborima u novebru 1960. te je u istom mesecu s Džeki dobio sina Džona F. Kenedija mlađeg. Ipak, iza zatvorenih vrata događala se potpuno drugačija priča. Džon je suprugu varao gde god je stigao, a ona je sve znala.

Njegova afera s Merilin Monro najviše joj je smetala jer je ona bila predivna glumica i diva, a Džeki se bojala da će joj to uništiti reputaciju i brak. Merilin je sanjala da će postati prva dama, a usudila se čak i da nazove Džeki kako bi joj rekla da joj je Džon obećao kako će se oženiti njome.

merilin monro
20thCentFox Collection / Everett / Profimedia 

Kasnije su kružile teorije zavere o tome da je upravo američki predsednik bio taj koji je naredio da ubiju glumicu.

Godina 1963. bila je veoma teška za Džeki. U avgustu je dobila sina Patrika, ali on je preminuo dva dana nakon rođenja, a njena supruga ubili su u novebru iste godine u atentatu u Dalasu.

Nakon njegove smrti povukla se sa svojom porodicom iz javnosti te je potpuno izgubila veru u ljubav posle svih tragedija koje je proživela.

Bila je u vezi je s jednim od najbližih prijatelja svoga supruga, lordom Harlečom no 1968. godine udala se za 23 godine starijeg grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, s kojim je neposredno pre bila njena sestra Li.

Navodno je Aristotel dugo bio opsednut s Džeki i kada je njen muž preminuo, čekao je pravu priliku da joj se približi. Obasipao ju je poklonima, bio je uvek spreman za akciju i šarmantan te je na kraju pokleknula njegovim čarima. I on ju je varao, i to s muzičkom divom Marijom Kalas.

dzeki kenedi
TopFoto.co.uk / Topfoto / Profimedia 

Grčki bogataš ubrzo nakon venčanja hteo je razvod od nekadašnje prve dame, ali nije mogao da ga dobije zbog nedostatka razloga po tadašnjim grčkim zakonima.

Ubrzo je pripremio osvetu za svoju suprugu. Javio je novinarima da se Džeki kupa gola na grčkom ostrvu Skorpiosu i oni su je snimili i bila je javno ponižena. Tada je dobila i sramotni nadimak "žbun od milion dolara".

Nakon njegove smrti 1975. godine Džeki je pokušavala da se vrati u društveni život u SAD-u te je radila kao urednica knjiga u jednoj izdavačkoj kući. Sve do smrti mediji su pratili svaki njen korak, a ostala je popularna i nakon što je preminula.

Džeki je preminula 19. naja 1994., a sve je počelo padom s konja u novembru 1993. Otkrili su joj natečeni limfom u području prepona i uskoro joj je dijagnostikovan rak krvi.

Krenula je na hemoterapiju u januaru 1994. i prognoze za ozdravljenje bile su dobre. Ipak, u martu se rak proširio po njenim kostima i mozgu pa je u maju prešao na jetru. Preminula je okružena najužom porodicom i uz trgovca dijamantima Mauricija Tempelsmana, za kojeg su mnogi isticali da joj je bio srodna duša i muškarac uz kojeg je napokon naučila šta znači istinska sreća.