I oni koji nisu ni najmanje zainteresovani za svet mode znaju da je njegova priroda u potpunosti ciklična. Trendovi dolaze i odlaze i vraćaju se nekoliko puta tokom našeg života, ali dok neki padaju u nemilost nekoliko decenija pre nego što se opet pojave, drugi se češće ponavljaju, a jedan od takvih trendova odnosi se na ružnu obuću koja trenutno opet vlada.

U slučaju trenda ružne obuće ne radi se o jednom specifičnom stilu, već o širokom asortimanu obuće neprivlačnih oblika i veličina. Njihove razne inkarnacije poslednjih godina plasirane su u prvi plan, a leto 2021. nije ništa drugačije.

Od omraženih kroksica, klompi, mule cipela pa do čeških sandala na čičak, popularnost ružne obuće na modnoj sceni ne pokazuje znakove stajanja, ali postavlja se pitanje ako su pojedini modeli ružne obuće postali stvar mainstreama, mogu li se uopšte smatrati neprivlačnim?

drvene klompe na stiklu
Defrance / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Svi navedeni modeli obuće pokazali su se izuzetno popularnima, iako je na početku njihovog povratka naišla na razne komentare, a između ostalog i da "nema šanse da to postane trend", kao i "ko će to nositi", s izgleda da je ovaj, prvenstveno ozlogašeni, trend ipak našao put do svojih kupaca, kao što to obično i biva.

sandale na cicak
Instagram 

Neki će ovu praksu shvatiti kao klasičan izraz samopouzdanja kojim se dokazuje neustrašivost po pitanju nošenja komada koje većina smatra neprivlačnim ili pak kao veštinu pretvaranja najružnijih trendova u privlačne i široko prihvatljive, kao što je to slučaj s ružnom obućom.

sandale na carape
Rachpoot/MEGA / The Mega Agency / Profimedia