Najopasniji par obuće na svetu? Retko u tim okvirima i razmišljamo o obući, ali sad kad smo već spomenuli… Ako su tvoje misli krenule ka štiklama vrtoglavih potpetica, znaj da grešiš. Statistički, ovom nimalo laskavom titulom su okrunjene mnogima omiljena letnja obuća – japanke.

Upravo su one zaslužne za velik broj preloma i uganuća, posebno u saobraćaju. U japankama čak i prelazak zebre može biti opasan! To se događa u slučajevima kada one iskliznu s noge što neretko dovodi do neugodnog pada.

Ipak, još je više zabrinjavajući podatak da su japanke odgovorne za oko 1,4 miliona saobraćajnih nezgoda svake godine! Premda je reč o cipelama s ravnim đonom, one se ipak ne preporučuju za nošenje prilikom voženja automobila.

Problem je što su to otvorene natikače pa donji deo često može zapeti ispod papučice za kvačilo ili kočnice. To može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, a potom i do nesreće. Preporučljivo je japanke izbegavati i prilikom voženje bicikla!

japanke
Shutterstock 

Nadalje, ortopedi preporučuju da se nošenje japanki svede na nekoliko sati dnevno.

“Imamo tri luka koja podupiru svako stopalo. Kako dan odmiče, važno je imati odgovarajuću potporu ispod nogu.

Bez odgovarajuće potpore, ti vredni lukovi se urušavaju i počinjete fizički naprezati telo iz temelja”, otkriva dr. Rej Solano za Fox5. Doktor Solano upozorava kako noga nakon preteranog nošenja japanki postaje ranjiva.

“Ne samo da trpe svodovi stopala, već naš gležanj postaje ranjiv na uganuća bez odgovarajuće potpore potplata. Takođe, vaša bosa stopala imaju veću šansu da dođu u kontakt s razbijenim staklom, noktima, pa čak i gljivicama!”, istakao je u spomenutom razgovoru.

kim kardasijan u japankama
Instagram 

Često nošenje japanki može trajno promeniti i izgled nožnih prstiju, koji se često zakrivljuju. To može predstavljati veliki medicinski, ali i estetski problem. Ova vrsta obuće ne nudi stabilnost zbog čega osobe koji ih nose češće hodaju pogrbljeno. Žuljevi između prstiju i natisci na peti samo su još neki od medicinskih, ali i estetskih problema, koji se mogu javiti s učestalim nošenjem ovih “opasnih” cipela.

Znači li to da treba zauvek da ih izbacimo iz ormara? Naravno da ne! Prilikom kupovine treba da obratimo pažnju na njihov kvalite i udobnost. Takođe, treba izbegavati nošenje parova nepoverljivih izvora proizvodnje, jer takva obuća može biti napravljena od toksičnih materijala koji uzrokuju alergijske reakcije i oštećenja kože.

japanke
Unsplash