Svi mediji su se utrkivali ko će pre da prenese vest da je na svet došlo drugo dete Megan Markl i princa Harija malena Lilibet Dajana.

Ima i onih koji su zbog nepromišnjenih poteza vezano za ovaj događaj ostali bez posla, a u pitanju je kolumnistkinja britanskih novina "Telegraph" Džuli Burčil.

Naime, ona kaže da je otpuštena nakon rasističkog tvita koji je podelila na račun novorođenje ćerke vojvotkinje i vojvode od Saseksa.

Burčil je na Tviteru objavila niz uvredljivih komentara, nakon što je objavljeno ime bebe rođene u petak u Kaliforniji.

Novinarka kaže da je dobila otkaz nakon rasprave oko imena bebe s istaknutom britanskom pravnicom Džoanom Toč. Sve je započelo kad je Burčil napisala kako je ime bilo "propuštena prilika" za Megan i Harija.

dzuli burcill tviter
Twitter 

Rekla je kako je trebalo da bebu nazovu Džordžina Flojdina, aludirajući na Džordža Flojda, Afroamerikanca kojeg je prošle godine u Minesoti ubio policajac Derek Šovin.

U odgovoru na izvorni tvit advokatica je napisala kolumnistkinji:

"Nema Dorije? Crna imena nisu bitna?", misleći na majku Megan Markl, Doriju. Burčil se nadalje našalila kako se nadala imenu Doria Opra. "Dopra?" odgovorila je advokatica.

megan markl i princ hari
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Mnogobrojni korisnici Tvitera odmah su kritikovali njihovu razmenu, a Toč izvinila pre nego što je obrisala profil. Njihov razgovor mnogi su opisali kao "odvratni rasizam".

S druge strane, kolumnistkinja se nije izvinila za svoje tvitove. Napisala je samo da je dobila otkaz u "Telegraphu" nakon pet godina. Dodala je kako su je ionako ograničavali u kolumnama.

Na pitanje "The sun", "Telegraph" nije potvrdio da je Burčil dobila otkaz, ali novine su dale do znanja kako nisu odgovorne za ono što je njihova, sad već bivša, saradnica napisala na Tviteru.

megan markl
Lev Radin / Zuma Press / Profimedia 

- Žao mi je zbog komentara koji sam videla kao šalu - rekla je poznata advokatica i dodala: - Tokom profesionalnog života borim se protiv rasizma, koji je grozan. I sama imam decu tamnije boje kože i bezrezervno se izvinjavam.

Njena advokatska firma kaže kako ju je suspendovala dok traje istraga oko njenih komentara.