Promena pola još uvek je tabu tema u mnogim zemljama širom sveta, pa je za ovako veliku životnu odluku potrebno mnogo hrabrosti, ali i podrške porodice i prijatelja.

Transrodna deca imali su podršku ovih svojih slavnih roditelja:

Šarliz Teron

Devetogodišnja ćerka glumice Šarliz Teron rođena je kao dečak, a već sa tri godine znala je da je zapravo devojčica. Glumica je tada bila njena puna podrška, a izjavila je kako je zapravo srećna da ima dve ćerke. Naime, glumica je malenu Džekson, kao i njenu sestru August usvojila.

"Priča moje ćerke zapravo je samo njena priča i jednoga će dana, ako to odabere, svoju priču i ispričati. Ja sam smatrala da kao njena majka imam obavezu reći svetu i cenila bih kada bi za nju koristili ispravne zamenice" - izjavila je Šarliz Teron još tokom detetove tranzicije.

sarliz tenor
Youtube 

Sintija Nikson

Slavna glumica je javnosti otkrila identitet svog transrodnog sina, 23-godišnjeg Sefa, rođenog kao devojčica, 2018. godine. Sef je jedno od dvoje dece koje je zvezda hit serije „Seks i grad“ dobila sa bivšim partnerom Denijem Mozesom. Glumica tvrdi da je jako ponosna na sina i da je njegovo "oslobađanje" bilo pravo olakšanje.

"Jako sam ponosna na njega. Osećala sam se jako čudno kad sam u javnosti morala koristiti zamenicu „ona“, ali ljudi još to nisu znali. Njemu je to bilo u redu i zaista je bilo divno kada smo to svima objavili." - izjavila je Sintija za strane medije.

sintija nikson transrodno dete
Printscreen/Youtube/ SEX AND THE CITY CLIPS 

Gabriel Junion i Dvejn Vejd

NBA zvezda Dvejn Vejd i glumica Gabriel Junion daju sve od sebe kako bi tranzicija njihove ćerke Zaje prošla što bezbolnije. O svojoj ćerki, koja je 12 godina živela kao dečak, Dvejn je prvi put javno progovorio početkom 2020. godine, gostujući u emisiji kod Elen Dedženeris. Tada je istakao kako on i supruga ulogu roditelja shvataju vrlo ozbiljno i srećni su što mogu naučiti o tome kroz šta prolazi njihova ćerka. Dvejn, tvrdi, želi pokazati ostalim roditeljima da nisu sami.

"Znamo da ima još porodica koje se suočavaju sa periodima da njihovo dete „traži“ sebe i uči ko je ono zapravo. Svakako da neću sediti ovde i praviti se da mi imamo sve odgovore. Neću sedeti ovde i praviti se da i mi, pre nego što nam je dete došlo i selo sa nama da razgovaramo, nismo umeli to da ignorišemo. Kažem da učimo od 12-godišnjakinje, doslovno učimo od vlastitog deteta" - izjavio je košarkaš u intevjuu.

Gabriel Junion i Dvejn Vejd
Shutterstock 

Anđelina Džoli i Bred Pit

Svetu je već davno „za oko zapeo“ modni ukus malene Šiloh. Dečački stil i kratka kosa postali su zaštitni znakovi ove 14-godišnjakinje. Već se godinama šuškalo kako ćerka slavnog para želi da bude dečak, a od prošle godine se navodno zove Džon.

Bred je o odgoju Šilou, odnosno Džona, prvi put progovorio 2008. godine kod Opre Vinfri i tada otkrio kako je zovu muškim imenom, dok se Anđelina ovim povodom oglasila dve godine kasnije kada je izjavila kako je sve počelo kada je Džon imao tri godine. Jednom prilikom je slavnoj glumici „izletelo“ kako njena ćerka želi biti dečak.
"Ona želi biti dečko, pa smo joj odsekli svu kosu. Ona voli da nosi mušku odeću i misli da je jedna od braće", rekla je tada Anđelina.
Roditelji su ga maksimalno podržali u ovoj hrabroj odluci, a kako prenose strani mediji, navodno će Šilou/Džon promeniti i pol sredinom ove godine, a mnogi ovo dete već slave kao LGBTQ ikonu.

andjelina dzoli transrodna cerka
SPOT / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Šade

Jedino dete ove 61-godišnje pevačice u javnost je kao transrodna osoba izašlo 2016. godine. Izak, rođen 1996. godine kao devojčica Mikailia, rekao je tada kako je njegova slavna majka ujedno i njegova najveća podrška i da će joj uvek biti zahvalan na tome.

"Hvala što si bila uz mene proteklih šest meseci, mama. Hvala što si se sa mnom borila za muškarca kakav sam sada. Hvala na svim ohrabrenjima kada je postalo teško, hvala na ljubavi koji mi daješ. Najdivnije srce. Jako te volim. Kraljica nad kraljicama", poručio je tada svojoj majci emotivni Izak.

sade
HERBERT P. OCZERET / AFP / Profimedia 

Šer

Ova popularna pevačica uvek je otvoreno i sa puno ljubavi podržavala svog sina Čejza u procesu tranzicije. Rođen 1969. godine kao devojčica pod imenom Častiti, Čejz je sa procesom tranzicije počeo 2008. godine, a o svemu je snimio i dokumentarni film. Čejz je 2011. godine učestvovao u tamošnjoj verziji šoua „Ples sa zvezdama“ i time ušao u istoriju kao prva transrodna osoba koja je učestvovala u takvoj vrsti emisije. Šer je rekla kako ih je sinov „izlazak“ iz ormara još više zbližio.

"Sada smo u najboljim odnosima u kojima smo bili otkada je ona bila mala. Moram reći 'ona' jer Častiti je bila 'ona' i onda sam morala odvojiti taj identitet od Čejza kakav je danas. Ali to počinje biti lepo jer stvaramo uspomene sada i zapravo se zabavljamo kako dugo nismo", rekla je tada Šer za strane medije.

ser
Shutterstock