Loš period za Krisi Tajgen se, kako stvari stoje, još nije završio. Kao da nije dovoljno propatila kada je nedavno izgubila treće dete, već se sad suočila sa problemom koji pogađa sve više žena - endometriozom.

Dijagnoza koja, kako se tvrdi u brojnim istraživanjima, pogađa svaku desetu ženu, nije zaobišla ni lepu manekenku, a Krisi je najpre zatražila savete na Twitteru, gde joj je među prvima pritekla u pomoć Padma Lakšmi, glumica koja se i sama sa ovim problemom borila nekoliko puta. 

Operacija je protekla u najboljem redu, ali je bilo jasno koliko je proces bolan zahvaljujući manekenkinim storijima iz bolnice.

"Operacija endometrioze. Molim vas, zaustavite ovu bol", napisala je bivša manekenka na svom Insta storju.

Krisi Tajgen, nakon operacije usled endometrioze
Instagram/chrissyteigen Krisi Tajgen, nakon operacije usled endometrioze

Međutim, to nije najgore sa čim se Krisi trenutno suočava. Ova operacija joj posebno teško pada i jer se poklapa sa nedeljom kad je trebalo da rodi treće dete, koje je izgubila u 20. nedelji trudnoće. 

Krisi se još uvek nije pomirila sa gubitkom, što potvrđuje i jedan od snimaka sa Twittera. 

"Pogledajte ovo, pretvaram se da mi to on kaže zdravo", napisala je Krisi u opisu videa.

Poznate dame koje su se borile sa endometriozom

Krisi Tajgen nije jedina koja se borila sa ovim problemom. Zbog endometrioze je na operaciji bila Olivija Kulpo, ali i glumica Lena Danam. Ona se čak zbog brojnih komplikacija odlučila na hirurško odstranjivanje maternice.

Takođe, sa tim su se borile i Džejmi King, Padma Lakšmi, Holzi, Susan Sarandon, Ejmi Šumer, ali i mnoge.

Mnogi stručnjaci su potvrdili ne samo vezu između endometrioze i neplodnosti, već i njen negativan uticaj na plodnost žena i normalno funkcionisanje reproduktivnih organa. Ipak, izuzetaka ipak ima, pa kod nekih žena koje imaju manja endometriotična žarišta, nema posledica po njihovo reproduktivno zdravlje i mogućnost začeća.

Primer tome je i Holzi, koja je nedavno otkrila da je u drugom stanju.

Šta je endometrioza?

Endometrioza je benigna bolest kod žena, kod koje se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, mogu pronaći izvan materice, gde im inače nije mesto. Najčešće se ti komadi endometrijuma nalaze na trbušnoj maramici zidova male karlice, jajniku, kada formiraju takozvane "čokoladne ciste" u jajovodu, mokraćnoj bešici, crevima, ali i na udaljenim organima, recimo na plućima, pa čak i oku.

Tu gde se nađu ponašaju se kao tkivo materice. Komadići endometrijuma hormonski su zavisni i u vreme menstruacije krvare kao i endometrijum.

Endometrioza se najčešće javlja u reproduktivnom dobu, između 25. i 35. godine života. Još uvek nije otkriveno koji je tačan uzrok nastanka endometrioze, ali se smatra da povratno krvarenje iz materice u trbušnu duplju za vreme menstruacije ima značajnu ulogu.

Žena, stomak, menstruacija
Unsplash/Ava Sol Žena, stomak, menstruacija

Simptomi

Najčešći simptomi endometrioze su bolne menstruacije, bolovi pri polnom odnosu, poremećaj menstrualnog ciklusa u vidu krvarenja između menstruacija i preobilnih krvarenja.Veoma često je endometrioza uzrok steriliteta kod žena.

Povećan rizik za nastanak endometrioze imaju žene koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine,čiji su ciklusi kraći od 27 dana i traju duže od 7 dana, nisu koristile kontracepciju, koje su odložile rađanje posle 30.godine, imaju urođene anomalije ginekoloških organa, koriste tampone za vreme menstruacije ili imaju odnose za vreme menstruacije, kao i ako imaju nekog u porodici ko je imao endometriozu, navodi se na portalu Healthline. 

Zato su redovni pregledi ključni u otkrivanju simptoma, a samim tim i u uspešnom lečenju bolesti.

Pročitajte OVDE vesti koje smo izdvojili za vas.