Već neko vreme razmišljate o ovoj proceduri, smeta vam oblik nosa i voleli biste da ga korigujete? Ali doneti odluku da odete pod nož nije nimalo laka. Zahteva da sebi postavite bezbroj pitanja poput kako naći dobrog hirurga, kako se pripremiti za samu proceduru, šta me očekuje posle, koliko je bolno i ono najvažnije, šta ako sve krene po zlu? Ipak je u pitanju vaše lice i ne želite stvar da prepustite slučaju.

Danas smo spremili vodič, za sve vas razoznale ili one koji hoće da urade nešto radikalno po pitanju svog izgleda. Evo kako izgleda  proces pripreme za operaciju poznatiju kao rinoplastika.

Da li ste znali da je prva operacija nosa izvedena još pre 2000 godina? Takođe, ovo je najpopularnija operacija među muškarcima i tinejdžerima, a treća po redu među ženama.

Estetskom operacijom nosa postiže se izmena oblika, kostiju, hrskavice, kože i potkožnog tkiva, ligamenata i mišića nosa. Ponekad se plastična operacija nosa ne vrši samo iz estetskih razloga, već i iz zdravstvenih razloga. Tu se misli prvenstveno na devijaciju nosa, zbog koje neki ljudi otežano dišu.

Sve počinje od konsultacije

Konsultacija sa estetskim hirurgom je veoma bitna jer je tek na konsultacijama moguće pouzdano utvrditi o kojoj vrsti problema se radi. Nije zgoreg da porazgovarate i sa više doktora kako bi stekli bolju sliku i čuli mišljenja različitih strana.

Kako se pripremiti za nju?

  • Uradite zdravstveni pregled
  • Uzmite određene lekove ili korigujte one koje trenutno uzimate
  • Prestanite sa pušenjem
  • Izbegavajte aspirin ili druge supstance koje mogu pojačati krvarenje

Šta su rizici?

  • Postoji rizik lošeg rezultata, posebno ukoliko ovu vrstu operacije vrši neiskusan estetski hirurg
  • Ispravljanjem devijacije nosa nekada ne rešava problem sa disanjem
  • Krvarenje
  • Infekcije
  • Rizik od anestezije

Operacija i oporavak

Vreme oporavka zavisi ali najčešće ćete sa svakodnevnim aktivnostima moći da nastavite za oko 2 nedelje. Kod zatvorene rinoplastike je moguć oporavak i za 5-6 dana.
Bilo da je fokus na estetici ili funkcionalnosti nosa, prva nedelja dana nakon operacije može da bude prilično nelagodna. U ovom periodu dišete isključivo na usta. Moguće je vraćanje sukrvice u usta, a otok i blaži bolovi su neminovni. Međutim, već ćete nakon nedelju dana osećati veliko olakšanje.

Koliko košta operacija nosa?

Cena korekcije nosa u Klinici za plastičnu i estetsku hirurgiju u Beogradu košta oko 2000 evra.