Koža je naš najveći organ na telu i ona je često dobar pokazatelj stanja našeg organizma. A kada je gruba, zategnuta i ispucala gubi svoju sposobnost pravilnog funkcionisanja.

Isušena koža jedan je od glavnih problema koji pogađa ljude i povod je za preko 40% poseta dermatologu. Može se javiti bilo gde na telu, ali najčešće na šakama, stopalima, kolenima, laktovima i licu, jer su ta područja izloženija od drugih. Ovakva koža može postati ekstremno zategnuta, ispucala, može se perutati i biti bolna. Kako rešiti ovaj problem, koji se obično javlja u jesen, posle dužih boravaka na suncu tokom letnjeg perioda.

Nega suve kože tela

Suva koža je posledica narušavanja barijerne funkcije kože, što dovodi do gubitka vlažnosti i sposobnosti vezivanja vode. Stoga, suvoj koži treba rutina nege koja ne izaziva dalje propadanje barijere i nadoknađuje nedostatak prirodnih vlažečih faktora.

Čišćenje

Preparat za čišćenje treba da bude dovoljno blag da ne ukloni prirodnu zaštitnu barijeru i za to preporučujemo uljane kupke. Dodatni prirodni vlažeći faktori, kao što je urea, takođe će pomoći u vraćanju ravnoteže vlažnosti kože.

Piling

Ovo se možda kosi sa idejom da treba da budete nežni prema koži, ali da bi se koža oporavila bitno je ukloniti izumrle ćelije, kako bi prodisala i oslobodila se tereta koji usporava proes regeneracije. Birajte blage pilinge i koristite ih po osećaju, onoliko koliko vam prijaju.

Nahranite kožu

Posle pilinga, obavezno je da kožu dobro nahranite uz pomoć nekog jakog mleka za telo, uveče pre spavanja, a poželjno je isto ponoviti i ujutro.

 Još dodatnih saveta:

  • Postarajte se da pijete adekvatne količine vode
  • Izbegavajte suv vazduh tako što ćete manje vremena provoditi napolju po hladnom vremenu, a kod kuće koristite ovlaživač vazduha
  • Skratite vreme provedeno u vrućoj vodi tako što ćete umesto dugih kupki prednost dati tuširanju
  • Nošenje rukavica tokom pranja sudova pomoći će u izbegavanju vruće vode i jakih deterdženata
  • Nosite odeću od prirodnih materijala kao što su pamuk i svila, koji ne iritiraju kožu
  • Trudite se da koristite deterdžente za veš bez boja ili mirisa, jer oni mogu ostati na odeći nakon pranja i iritirati suvu kožu.
  • Koristite preparate za negu bez mirisa, boja i parabena kako biste izbegli iritaciju