Iako su muškarci uvereni da je ovaj mit proizveden od strane ženskog uma, vrtoglave promene raspoloženja, nesnosni bolovi, osetljive grudi i umor, samo su neki od simptoma kroz koje žene zaista prolaze kroz fenomen PMS-a.

83% žena ima predmenstualni sindrom. 

58% žena za to vreme zatraži medicinsku pomoć.

I predmenstrualna faza može da traje čak do 7 dana, nakon početka menstruacije.

PMS ili predmenstrualni ciklus zapravo je stanje do kog dolazi usled hormonalnih promena koje se javljaju tokom menstrualnog ciklusa. Istina je da simptomi PMS-a nisu prisutni kod svih žena, u istom intezitetu i sa podjednakom redovnošću, ali su poprilično lako prepoznatljivi.

Većina žena se susreće sa vrtoglavim promenama raspoloženja, mučninama ili glavoboljama, a to su samo neki od simptoma koji vas mogu proganjati tokom ovog perioda. Oni mogu biti blagi ili ponekad prilično izraženi, što se u još većem intezitetu dešava zbog naše (ne)osvešćenosti.

Zašto je svesnost bitna?

E sad. Koliko nam god rečenica „Ma sigurno sam u PMS-u“ bila simpatična, važno je da shvatimo realan proces koji se dešava u našem organizmu. U ovom periodu žensko telo prolazi kroz svakojake promene koje mogu biti poprilično uzbudljive. Ne na lep način, jasno. U skladu sa variranjem hormona u telu, tako variraju i ženine emocije, osećanja, pogledi i mogućnost racionalizacije stvari. Zato ako naprasno počnete da se plašite, plačete ili osećate usamljeno i zbunjeno, znajte da ste u normalnom procesu. S obzirom da tada dolazi do povećanja kortizola - hormona stresa koji utiče i osnažuje ansksioznost, kao žena vam preporučujem po koju kockicu čokolade koja će, ako ništa drugo, hormon sreće podići za jedan mikro radostan nivo.

Šalu na stranu, koliko god predmenstrualni sindrom bio sastavni deo života mnogih žena, tako je i odlična podloga za anksioznost, depresiju i druge ozbiljnije posledice. Ako to izgovorite u javnosti, rečenica koja će sledeti je: „Ma da, kako li je onda moja baba preživela?“. Svaka čast našim bakama, međutim, vremena su se promenila. Svakodnevni stres, juriš i zahtevi, otvorili su ventil novih potreba za naš organizam, pa tako je ovo samo jedna od njih.

Šta činiti?

Ishrana, medicina, meditacija ili poseta friendly psihoterapeutu, samo su neki od načina koji vaše telo i psihu mogu ostaviti u balansu čak i kada jednu sekundu doživljavate na 8 različitih načina. Takođe, ono što možete još je da poverujete u menstrualnu sinhronizaciju koja se dešava ukoliko duže vremena provodite sa nekom grupom devojaka. Bilo da su koleginice, drugarice ili članovi porodice. Neka istraživanja kažu da će se nakon dva meseca provedenih u svakodnevnom okruženju i vaša menstruacija uskladiti. Ta ideja je bila i temelj mnogim grupama podrške ženama koje teško prolaze kroz period predmenstrualnog ili menstrualnog ciklusa.

A onda je u nekom novijem duhu, kompanija Libresse pokrenula kampanju „Da se naše priče iznutra čuju“ koja poziva sve devojke da otvoreno govore o svojim menstrualnim problemima i tako pokrenu kulturu otvorenosti i razbijanja tabua o menstrualnim danima. Zašto je to bitno?

Zato što će sve žene imati priliku da govore o stvarnim situacijama, problemima i boljkama kroz koje prolaze a koje nisu „priznate“ u društvu. To znači da mi uprkos predmenstrualnom ciklusu, menstrualnim bolovima, odlivima, grčevima i glavoboljama, nastavljamo da idemo na posao, bivamo nasmejane i regularno funkcionišemo.

Šta bi se desilo kada bi bilo drugačije još uvek ne znamo, ali ono što znamo u Wanted! redakciji jeste da smo velika podrška ovakve kampanje koja osnažuje žene da pričaju o svemu, pa i o menstruaciji jer je i ona naša realnost. Sa svim rolerkosterima osećanja, bolovima, odlivima i obavezama koje uprkos svemu moraju da se završavaju.
#pričeiznutra treba da se čuju!

Dobrodošla si da nam i u tome pomogneš!