Ukoliko ste se ikada našli u situaciji "valjda više veruješ meni nego sopstvenim očima", odnosno, da vas neko ubeđuje da ste za nešto krivi, iako znate da niste, i da cela stvar nije predmet vaše uobrazilje, verovatno ste imali posla sa "Gaslightingom".

Termin "gaslighting", odnosno "osvetljenje gasom" potiče od istoimene predstave britanskog dramskog pisca Patrika Hamiltona iz 1938. godine. Kasnije je upravo po ovoj predstavi snimljen i film u kom je glumila čuvena Ingrid Bergman. 

U napetom psihološkom trileru, muž koristi prekidač za svetlo da bi manipulisao svojom suprugom sve dok je ne dovede do ludila. Radnja se odvija onog trenutka kada otkrijemo da je muž taj koji kontroliše svetla, a istovremeno i njen osećaj šta je stvarno, a šta nije.

Problem ove pojave u stvarnom životu je taj što se to ne mora nužno dogoditi na tako dramatičan način. Naime, ovaj isti način nasilja može se dogoditi onog trenutka kada primetite da mu se sviđa polugola slika žene koju nikada niste videli, a onda, kada mu kažete da vam to smeta, počne da napada ubeđujući vas koliko ste posesivni, ludi i preuveličavajući zaključke do te mere da ćete se osećati kao da ste vi ti koji treba da se izvinite.

Identifikacija manipulatora

Možda i najteži zadatak je identifikovati onog ko manipuliše. O tome smo nedavno razgovarali i sa psihologom i terapeutom u edukaciji, Leom Ivaniševićem koji nam je objasnio da je gaslajting tehnika kojoj zlostavljači nekad svesno, a nekad nesvesno pribegavaju kako bi izbegli posledice svojih postupaka i ostali dobri u sopstvenim očima. Tada ćete uglavnom čuti stvari poput: "Radim ovo zato što te volim", "To je bio izraz mog poštovanja", "Znam da nije trebalo, ali isprovocirala si me", "Nikad te nisam tukao, možda sam te samo jednom malo jače uhvatio za ruku…"

izludjivanje
Unsplash 

- Izluđivanje (gaslighting) je manipulativna tehnika komunikacije kojom se devalvira ili negira nečije iskustvo, nečija osećanja, percepcija ili zdrav razum. Narodski rečeno, to je onda kada nas "neko pravi ludim". Naravno, svako od nas je nekad mahinalno nekome uputio rečenicu tipa: "Da li si siguran da je tako bilo?", "Da li se dobro sećaš?", "Baš si osetljiva", "Ne mogu da poverujem u to" ili "Nemaš razlog/nemaš prava da se tako osećaš".

Leo kaže da u principu, treba biti pažljiv sa ovakvim rečenicama, zato što žrtve izluđivanja na kraju počinju da izluđuju same sebe konstantnom sumnjom i preispitivanjima: "Možda je stvarno problem u meni", "Možda stvarno nisam dobro videla ili čula", "Moja osećanja su potpuno neosnovana…", "Možda imam malo bujniju maštu"… Vremenom, izluđivanje čini da žrtva više ne veruje sebi - kaže Ivanišević.

Identifikacija manipulatora

Možda se pitate zašto bi to iko radio, ali mnogi stručnjaci tvrde da je ovo u potpunosti stvar nasilnika. Ovaj način manipulacije uglavnom je čin osoba koje pate od narcisističkog poremećaja ličnosti, a ono što im je zajedničko da traže, ali i privlače nesigurne partnere na koje će projektovati svoje najveće strahove i nesigurnosti. 

Razumevanje sopstvenih osećanja

Svima su bar jednom sa usana pobegle reči: "Izluđuješ me", ali to je uglavnom bilo u šali. Međutim manipulatori upravo na taj način dobijaju ono što žele, pogotovo uz pomoć metode poznate kao "odbijanje".

Osim što će vas navesti da sumnjate u sopstveno sećanje, sumnjaćete i u percepciju određenih događaja. Primera radi, možda neće poricati kako se dva meseca dopisuje sa svojom bivšom, ali nikada neće priznati kako se imate pravo da se osećate povređeno zbog toga. Umesto toga, možda će pronaći način da vas uveri kako je jedini razlog zbog kojeg skrivaju to dopisivanje taj što ste bolesno ljubomorni, kao i da su znali kako je to "još jedna stvar koju ćete preuveličati".

svadja
Freepik/rawpixel.com 

Takav će način komunikacije neretko rezultirati žrtvinom zbunjenošću, neodlučnošću i depresijom.

Zastrašujuća je činjenjica da samim razgovorom o "gaslightingu" brzo dolazimo do zaključka da se može dogoditi u svakoj vezi i to kako od strane muškaraca tako i kod žena. Štaviše, tera nas da razmislimo o tome da li smo i mi nekad (svesno ili nesvesno) ovaj način manipulacije koristili nad onima koje najviše volimo.

Šta uraditi?

Identifikacija osobe koja "gaslajtira" je prvi korak u vraćanju kontrole u svoje ruke. Znamo, nekad je teško zauzeti se za sebe, ali ako duboko u sebi sumnjate na ovaj problem, onda je vreme da nešto u vezi njega i preduzmete.

Međutim, kada ste identifikovali svog zlostavljača ali i njegov način manipulacije, vreme je za najvažniji korak - ostati u kontaktu sa stvarnošću. Pokušajte da izbacite nasilnika iz svog života i okružite se ljudima koji jačaju vašu vrednost. Uklanjajući ono što vam više ničemu ne služi, stvarate mesta za one ljude koji će vas uvek tretirati upravo onako kako to zapravo zaslužujete.