Jeste li već čuli za ljude koji na netu sebe nazivaju “incels”? Radi se o jednoj sociološki poprilično zanimljivoj online supkulturi. Ukratko, radi se o muškarcima koji, frustrirani činjenicom da nemaju seks sa ženama i koji su u „prinudnom celibatu“ „kažnjavaju“ žene.

Onlajn kolektivom seksualno frustriranih muškaraca koji se u virtualnim čet grupama ne žale ne samo na ‘društvene standarde’ čijim se žrtvama smatraju nego i pozivaju na ubistva žena. Nedavno smo imali priliku da vidimo i kako to izgleda u domaćoj verziji.

Naime, na društvenoj mreži Fejskbuk kruži "pesma" koja je okačena u okviru grupe koja okuplja kreativce iz celog regiona. Pod nazivom "Nemoralne ženice" jedan momak iz Srbije postavio je pesmu i potpisao je punim imenom i prezimenom. Tvorac ove pesme u njoj optužuje žene kako on želi da bude zreo i pametan muškaraca, ali mu one svojim ponašanjem i izgledom to ne dozvoljavaju.

reči pesme nemoralne ženice
Facebook screenshot 

On smatra da žena treba da bude skrušena i ženstvena, i dao tačan opis kako ona treba da izgleda da njega ne bi ometala u tome da on bude muškarac kakav želi.

reči pesme nemoralne ženice
Facebook screenshot 

Njegova pesma naišla je na veoma burne reakcije na društvenim mrežama, a mnogi su kako je bilo i očekivano bili žgroženi onim što "umetnik" ima da poruči. Zbog reakcija koje je izazvala na drutvenim mrežama pesma je ubrzo obrisana sa grupe.

komentari sa facebook-a
Facebook screenshot 

Ko su zapravo Inceli i šta taj naziv tačno podrazumeva?

Počnimo od samog naziva, jer naziv uvek vodi pravi u srž problema. Icels je je engleska novokovanica spoj dve reči – involuntary celibates, što bi se moglo prevesti kao “osobe u nedobrovoljnom celibatu”.

Dakle, radi se o onlajn zajednici osoba koje su uglavnom potpuno nesposobne ostvariti seksualni ili ljubavni odnos s osobom željenog pola. Pritom ih ne bi trebalo pomešati s aseksualnim ljudima – tj. osobama koje (iz ovog ili onog razloga) uopše nemaju seksualnu želju. Incele definiše upravo to što ove osobe silno žele da ostvare intimni kontakt s drugim osobama, ali to nisu u stanju postići.

Zbog svoje izolovanosti od sveta ljubavnih i seksualnih veza, inceli obično postaju izrazito ogorčeni na svet, ljudsko društvo, a naričito na osobe pola za čiju naklonost zapravo žele da se izbore. U ovakvim grupama većinu čine muškarci iz celog sveta, a svima njima zajednička je jedna misao-žene su krive za to što oni nemaju seks i treba da plate za to.

lap top
Shuterstock 

Većinom zagovaraju tezu da se prema njima vrši nepravda, jer se kako oni smatraju ne uklapaju u današnje društvo koje je nametnulo ideale lepote i socijale poželjnosti i zbog toga bivaju diskiminisani od strane suprotnog pola. Zbog viskoih postavljenih standarda oni nisu u mogućnosti da ostvare intimni odnos na koji svako ima pravo.

sajber nasilje
Shutterstock 

Kada bi se sve završilo na verbalnim okršajima, ovakav pokret ne bi bio toliko stravičan koliko on zapravo jeste. Do sada su u zvaničnim i priznatim napadima pripadnici ove supkulture odneli na stotine života. Jedan od strašnijih događaja desio se prošle godine u Kanadi kada je jedan 17-godišnjak predvođen ovom idejom u salonu za masažu ubio jednu, a drugu ženu teško ranio.

Teško je pobrijati pojedine slučajeve jer većina muškaraca koji počine femicid služe se istom logikom kao i inceli, ali je zapravi većina čak i nesvesna postojanja ove supkulture. Celu pesmu možete pročitati u galeriji:

Facebook screenshot Pesma "Nemoralne ženice"