Rane faze nove veze mogu biti uzbudljive, ali isto tako i komplikovane. Tu je uzbuđenje, leptirići i radost u upoznavanju nekoga na dubljem nivou. Ali, isto tako postoji veliki pritisak, posebno kada je reč o pitanju kako i kada se integrisati u nečiji život.

Novi termin "stešing" se odnosi na situaciju kada novog partnera krijete od okoline - i on krije vas.

„Stešing“ se dešava kada jedna osoba u vezi donese svesnu odluku da sakrije svog partnera od užeg kruga prijatelja i porodce.

To može biti oklevanje da vas upozna sa svojim prijateljima i porodicom, ali i izbegavanje da se za vašu vezu sazna na društvenim mrežama.

Termin je skovala još 2017. godine novinarka Metro UK Elen Skot, ali je dobio na popularnosti tokom poslednjih nekoliko godina.

Kako smo izašli iz karantina i kako su redovni društveni kontakti nastavljeni, postalo je očigledno da to nije bio razlog za to što su neki ljudi „skrivani“ od strane svog partnera.U modernom dejtingu, takvo ponašanje se smatra ogromnim znakom za uzbunu.

termin "stešing" se odnosi na situaciju kada novog partnera krijete od okoline
Shutterstock 

Ali da li skrivanje partnera nužno ukazuje na to da nešto nije u redu u vezi?

Zapitajte se zašto vam se čini da partner ne želi da vam se posveti, tako što vas drži odvojeno od porodice i prijatelja. Da li nešto krije od vas? Ako ste tražili smislenu vezu sa tom osobom, ima li mnogo smisla da vas ne uključi u svoj život?“, kaže psihoterapeutkinja Heder Garbut za "Stylist".

Međutim, obrazloženje takođe možda nije tako sumorno.

Možda se zapravo plaše određenih prijatelja ili članova porodice“, dodaje Garbut.

Važno je zapamtiti da je upoznavanje partnera s porodicom stresno. Svako ima drugačiji odnos sa svojim roditeljima i prijateljima i važno je poštovati granice i privatnost, koje vaš partner želi da zadrži. Međutim, morate biti iskreni o tome šta očekujete od veze i saopštiti te potrebe.

da li skrivanje partnera nužno ukazuje na to da nešto nije u redu u vezi
Freepik/freepic.diller 

Zapamtite da vaša veza nije projekat i da partner nije neko koga treba spasiti. Ako tražite nešto ispunjavajuće, možda ćete morati da pronađete nekoga na koga možete više da se oslonite. Ako postoji previše komplikacija koje treba prevazići, možda ta osoba jednostavno nije za vas“, zaključuje Garbut.