Već ste shvatili stvari koje bi trebalo da kažete jedno drugom svaki dan, plus čarobne reči koje mogu raspršiti skoro svaku raspravu. Ali šta je sa stvarima, koje partner nikada ne bi trebalo da ti izgovori?

Pročitaj listu pogrešnih izjava i pasivne agresije u nastavku i ne dozvoli da ti se neko obraća na taj način.

Ti si luda

Ovo je primer prezira, koji stručnjaci za odnose na Gottman institutu, nazivaju jednim od četiri konjanika apokalipse veze. Drugim rečima, to je garantovani razarač odnosa. Ovaj vid negativne komunikacije adresira karakter druge osobe, a ne trenutno ponašanje i koristi se kao sredstvo za preuzimanje “pozicije moralne superiornosti”. To je takođe primer blokiranja ili preusmeravanja, ključni znak gaslightinga u vezi. Ako misliš da ovo zvuči toksično, u pravu si.

Šta nije u redu s tobom?

Zabeleži ovo pod nepoštovanje i prezir.

Prestani da budeš tako zahtevna

Kritika često zvuči specifičnije za situaciju i suzdržanije od punog prezira, ali ipak ima za cilj tvoj karakter.

To je najgluplja stvar koju sam ikad čuo

Izuzetno uvredljiva fraza poput ove, samo je još jedan primer – pogađaš – prezira.

Nikad, nikada, ni pod kojim okolnostima nemate pravo da solite ranu svog partnera
Shutterstock 

Odrasti

Prethodno smo naveli šta je Gottman Institut, rekao o preziru kao napadu na karakter, koji se koristi za utvrđivanje moralne superiornosti. Ova izjava se takođe uklapa.

Bivši te verovatno zbog ovoga ostavio

Još jedno glavno pravilo zdravog partnerstva (i uobičajene pristojnosti) je ne bacati so na nečiju ranu. Emocionalna intimnost je glavni deo veze, pa postoji velika verovatnoća da se učinimo ranjivim deleći nesigurnosti, brige ili možda čak i prošle traume sa svojim partnerom. Ako tvoj partner koristi bilo koju od ovih privilegovanih informacija, to je vrlo loš znak.

Prema dr Kuku: „Nikad, nikada, ni pod kojim okolnostima nemate pravo da solite ranu svog partnera, samo zato što ste povređeni. Jednom kada vam osoba pokaže svoje borbene rane i vi je namerno još više povredite, teško je ponovo steći taj nivo poverenja.”

Nemam ja vremena za ovo

Ovo nas dovodi do Gottmanovog četvrtog konjanika: kamenovanje. Svaki put kada se „slušalac povuče iz interakcije, isključi i jednostavno prestane da odgovara svom partneru,“ to je kamenovanje – ali to ne znači da je strana koja je uvredila potpuno nema. Kamenovanje se takođe može odnositi na fraze dizajnirane da odbace i prekinu razgovor. Uz to, stručnjaci sa Gottman instituta ističu, da je kamenovanje ponekad odbrambeni bihevioralni odgovor na uočeni prezir, pa ako naiđeš na ovo, možda bi bilo pametno razmisliti o tome kako se to dešava i dati sebi malo prostora prije nego što pokušate ponovo rešiti problem. Ako komunicirate s poštovanjem, a zastoji i dalje postoje, imate problem u vezi.

Ne podnosim te

Još jedan primjer prezira, koji u slučaju da ti treba podsetnik, je siguran način da se povrijedi partner i uništi veza. U stvari, to je jedan od najvećih prediktora razvoda, prema dr Džonu Gotmanu.

„Kada komuniciramo na ovom nivou, zaista smo zli“, kaže stručnjak za odnose.

Kritika često zvuči specifičnije za situaciju i suzdržanije od punog prezira,
Shutterstock 

Voleo bih da si više kao…

Još mudrih reči dr Kuka: Poređenja ubijaju. Prema ekspertu, nije važno s kim te partner upoređuje, jer problem leži u činjenici da “poređenja netačno mere vrednost i insinuiraju da je jedno bolje od drugog”.

Praviš frku ni od čega

Ovo je znak da si upravo kamenovana.

Ne budi tako osetljiva

Osećajnost je pozitivna osobina, tako da je pravi problem ovdje što tvoj partner govori da briga o tvojim osećanjima njemu nije bitna.

Ja sam jednostavno takav

Ova vrsta nefleksibilnosti u partnerstvu je vrlo hrabar način da drugome kažeš: ako želiš harmoniju, odgovornost je na tebi. To je ujedno i kreativan način kamenovanja, jer efektivno stavlja tačku na svaki razgovor koji se vrti oko zdravog davanja i uzimanja.

Ja radim ceo dan, a šta ti radiš?

Ili neka druga ekvivalentna fraza, koja se odnosi na novac. Prema dr Kuku: „količina novca koju donosite u vezu ne bi trebala uticati na ravnotežu moći i vrednosti svakog člana para. Niko ne bi trebalo da čuje nešto slično od partnera, jer takve izjave same po sebi obezvređuju jednu osobu, dok pogrešno naduvavaju poziciju druge u paru”, prenosi Ultra.ba.