Da bi veza uspela potrebno je mnogo rada, volje, kompromisa i naravno, ljubavi.

Međutim, stvari se malo komplikuju kada je u pitanju veza na daljinu.


U tom slučaju, da bi odnos funkcionisao potrebno je daleko više poverenja, ali i disciplina da biste ostali povezani sa voljenom osobom. Komunikacija je u ovom slučaju #1 stvar na kojoj treba raditi, ali nije jedina.

Iako ne postoji univezalni vodič za veze na daljinu, verujemo da će vam naredni saveti biti u koristi kako biste trajali i uživali u ljubavi.

1. Budite zaokupljeni i drugim stvarima

Bitno je da u vezi na daljinu budete zaokupljeni i drugim stvarima, kao što je čitanje knjiga i vreme za sebe.
Shutterstock 

U vezi na daljinu važno je da pronađete način da ispunite svoje vreme. Posvetite se svojoj karijeri i brizi o sebi, tako da ne razmišljate stalno o svojoj ljubavi, i o tome koliko vam nedostaje. Isprobajte neki novi hobi ili uradite nešto izvan vaše uobičajene rutine što će vam skrenuti misli, ali i što će vam doneti nove teme za razgovor sa voljenom osobom.

2. Vodite računa o sebi

Bitno je da redovno vežbate i hranite se zdravo.
Freepik/cookie_studio 

To što ste u vezi na daljini ne znači da bi trebalo sebe da zapustite. Brojna istraživanja su pokazala da se veoma često desi da ljudi skliznu u nezdrave navike, poput emotivnog prejedanja i da tako leče tugu i nedostajanje. Savet je dakle da nastavite da se hranite zdravo i redovno vežbate. Sigurno ne biste želeli da se vaša voljena osoba razočara jer ste nabacili nekoliko suvišnih kilograma, ili što ste naglo izgubili na težini jer razmišljajući o tome da niste u normalnoj već u vezi na daljinu, niste imali apetit.

3. Naučite da uživate u vašem solo vremenu

Tokom veza na daljinu bitno je da provodite vreme sa bliskim osobama i posvetite se i sebi.
Shutterstock 

Toliko toga možete da radite kada vaš voljeni nije u gradu. Uvek je tu pregršt novih stvari koje vas mogu ispuniti vedrinom i energijom. Možete isprobati meditaciju ili se baviti jogom, pročitati neku novu knjigu ili naučiti da spremate neko novo jelo, krenete na novi hobi ili slično. Iskoristite kvalitetno svoje solo vreme, kako biste pronašli svoje unutrašnje blagostanje.

4. Vreme sa prijateljima i porodicom je bitno

Tokom veza na daljinu bitno je da posvetite vreme i prijateljima i porodici.
Shutterstock 

Ne bi trebalo da zaboravite na druge važne ljude u vašem životu, pored vaše voljene osobe. Tu spadaj vaša porodica i najbolji prijatelji, koji su tu vam budu podrška, ali koji takođe zaslužuju vašu pažnju. U vezi na daljinu imate jedinstvenu priliku da provedete dovoljno vremena sa njima i da kasnije ne osećate grižu savest kada vaš voljeni dođe i grad i zaboravite na ostatak sveta u njegovom naručju.

5. Postavite pravila u vezi na daljinu

U vezi na daljinu bitno je da postavite neka pravila.
Shutterstock 

Važno je da se dogovorite sa voljenom osobom u pogledu toga koliko ćete se često čuti i posećivati. Takođe, ako želite da budete u otvorenoj vezi i to bi trebalo da bude naglašeno. U vezi na daljinu, sve se svodi na iskrenost. Koliko ste spremni da budete iskreni, toliko će vam iskrenosti biti uzvraćeno.

6. Posebni pokloni

Iznenadite svog partnera ili partnerku posebnim poklonom.
Shutterstock 

Razmislite o tome da poklonite jedno drugom nešto posebno. To može biti sitnica u vidu plišanog mede, mekog jastuka ili ćebeta sa kojim ćete spavati kada niste jedno kraj drugog. Takođe, možete mu dati neki mali privezak ili vašu fotografiju koji će ga podsećati na vas, zahvaljujući čemu ćete mu biti bliži.

7. Zbogom nije finalno

Opraštanja znaju biti posebno teška u vezama na daljinu.
Shutterstock 

Ne bi trebalo da od svojih rastanaka pravite veliku dramu. Pod kojim god uslovima da se sastajete i rastajete, važno je da ne bude u celoj priči bolnih trenutaka punih suza. Ne gledajte za autobusom koji ga odvozi, i ne mašite mu do besvesti. Setite se da to nije finalni rastanak, već razdvajanje na par nedelja.

8. Pravite zajedničke planove

Veoma je bitno u vezama na daljinu da pravite planove.
Freepik/Freepik 

Kod veza na daljinu kriza nastaje onda kada nemate zajedničkih planova i isplanirano vreme koje provodite zajedno. Da, dejting je moguć i kada je ljubav na daljinu. Možete se dogovoriti da zajedno gledate film tako što ćete pustiti film u isto vreme i povezati se na video pozivu i namestite tako da svog partnera vidite na uglu ekrana. Napravite video poziv dok oboje šetate, gledajte iste serije i čitajte iste knjige pa se dogovorite da ih zajedno prokomentarišete. Ovo će vam pružiti dodatne teme za priču.

Svrha je da se organizujete da radite nešto zajedno kao što biste to radili i da ste izašli na dejt. Time vam se veza neće svesti samo na razgovaranje telefonom, nego ćete imati osećaj da stvarate zajednička iskustva.

9. Stvorite male rituale

U vezama na daljinu bitno je da imate male rituale.
Freepik/rawpexel.com 

Koliko god da poštujete vreme vašeg partnera, bitno je i da vas dvoje imate svoje male rituale koje ćete ponavljati svakog dana. Recimo, to može biti da svakog jutra poželite jedno drugom dobro jutro ili da pošaljete selfi ili kratak snimak.

Sa tim malim ritualima stičete utisak da možete računati jedno na drugo. Zato je neophodno da jedan deo dana posvetite samo vezi. Tako će se veza razvijati i bujati.

Pokloni i romantični gestovi pokazuju da vam je stalo do nekog, ali isto do dokazuju i mali znaci pažnje, kao što je poruka za dobro jutro.

10. Veza na daljinu je nemoguća bez telefonskog seksa

Phone sex je veoma bitna stavka u vezama na daljinu
Shutterstock 

Da budemo iskreni, seks je bitan u svakoj ljubavnoj vezi. Upravo je i nedostatak fizičkog kontakta razlog zašto veza na daljinu upada u krizu i puca. Jedan od problema je baš taj što nema dovoljno seksa, a kroz seks raste osećaj bliskosti, bilo na fizičkom, bilo na emotivnom nivou.

Kod ljubavi na daljinu seks je moguć samo kada se ljubavnici vide, a kada ne mogu oba partnera pokušavaju da nađu načine da nadoknade tu fizičku bliskost.Ako se pitate kako sačuvati vezu na daljinu, jedan od načina da to učinite je upravo da malo začinite vašu komunikaciju. Pričajte “prljavo” jedno sa drugim, vodite seksualne telefonske razgovore i pričanjem pokušajte da dovedete drugog partnera do vrhunca.

Telefonski seks možete imati onoliko često koliko biste imali seks i u klasičnoj vezi. Neophodno je da posvetite vremena i ovom segmentu veze koji je nekad lako zapostaviti. Tu leži i mogućnost da veza na daljinu sklizne u čisto dopisivanje i prijateljstvo.