Svi znamo što je varanje, ali da li ste čula za pojam mikrovaranja?

Zahvaljujući društvenim mrežama zbog kojih se komunikacija velikim delom preselila iz sfere fizičkog u sferu virtualnog, stvorila se nova, iako neopipljiva, ipak vrlo stvarna pretnja za ljubavne odnose.

Stručnjakinja za veze, terapeutkinja Aleks Melor Bruk objašnjava za portal "Tyla" kako je ovde reč o neveri koja sa sobom ne nosi preveliki rizik da bude otkrivena jer ne može da se dokaže.

Ova vrsta neverstva može da varira od oblačenja izazovne haljine na mesto na kojem znaš da će biti i osoba koja ti se sviđa do slanja poruka na društvenim mrežama.

Mikrovaranje sve je prisutnije u današnjim vezama.
Shutterstock 

Mikronevera ili mikrovaranje je zapravo u svojoj srži flert, ali otkad se prebacio na društvene mreže, posebno one koje imaju opciju nestajanja poruka, postao je puno prisutniji pa time i puno veća pretnja za veze.

U suštini to je uživanje u pažnji koju ti pridaje neko drugi, a ne tvoj partner i veliki rizik da svoje emocije, čak i nesvesno, razviješ prema drugoj osobi.

"Društvene mreže uveliko su pomerile granicu kada je reč o klasifikaciji nevere. I dok je nekada mikrovaranje bio flert na nekoj žurci kojem je kumovalo previše alkohola i koje se zaboravi do kraja večeri, danas je ono dostupno i to nadohvat ruke 24 sata na dan zahvaljujući pametnim telefonima", objašnjava Aleks.

Društvene mreže dopronele su sve češćem varanju partnera.
Freepik/shurkin_son 

Postavlja se pitanje da li je ovo uvek pretnja za veze? Ima ljudi koji su rođeni zavodnici i flert je deo njihovog karaktera. Ukoliko su njihovi partneri svesni toga, a oni sami znaju gde je granica, problema nema.

Opasnost od mikrovaranja postoji za sve one ostale koji se igraju vatrom,a da toga nisu svesni.

"Nisu kod svih granice iste. Nekome je nešto prevara, dok drugi to smatra flertom, a treći uopšte to ne doživljava. Bitno je da se vas dvoje razumete i jedno drugome verujete", dodaje.

Mikrovaranje je znak da u vezi nešto ne valja.
Freepik/drobotdean 

Mikrovaranje je i rani znak da u vezi nešto ne štima. Umesto da ignoriraš tu crvenu zastavicu i prepustiš se šarmu druge osobe, radije poradi na svojoj vezi i ozbiljno porazgovaraj s partnerom.

Popravite vezu dok nije kasno ili je prekinite, ukoliko shvatite da nema smisla. Varanja, bila ona mikro ili makro ne vode nikud. Pokazatelj su slabog karaktera, nerazjašnjenih problema i poziv na rad na sebi.