Prevara nikad nije ni lepa ni dobra stvar, nevezano da li je to učinila žena ili muškarac.

Ukoliko je došlo do toga da ste poželeli nekog drugog, istina je da je najbolje rešenje razići se sa osobom s kojom ste kao čovek, umesto što je povređujete na ovaj način. Međutim, većina uglavnom bira opciju ili da prećuti ili da živi po sistemu "dok ne zna, ne može ni da je/ga boli", a kad sazna onda je "neću više nikad, majke mi".

Uglavnom važi pravilo da su muškarci ti koji su neverniji, jer "njima je to u krvi", dok se za žene smatra da ako to rade, imaju opasnog povoda. Međutim, šta je zapravo istina?

Tokom godina sproveden je ogroman broj istraživanja i verovali ili ne, odgovor je uvek isti, i ne znamo da li će vam se dopasti: pripadnice lepšeg pola u proseku imaju 2,3 ljubavnika, dok muškarci imaju 1,8 ljubavnica. Dakle, odgovor je da su žene te koje više varaju. 

muskarac i zena u krevetu
freepik/ gpointstudio 

Primera radi, jedna studija iz 2012. godine koja je sprovedena na preko 4.000 ljudi pokazale su da su žene promiskuitetnije nego muškarci po pitanju preljuba. Takođe, u godinama koje slede rezultati se nisu menjali, ali je ustanovljeno i da su muškarci manje ljuti i spremni da okončaju vezu ukoliko ih je partnerka prevarila sa osobom suprotnog pola.

Kod žena je situacija malo drugačija... Žene su odgovorile da bi osećale veći bes kada bi ih partner prevario sa osobom suprotnog pola, ali su veće šanse da bi prekinule vezu kada bi partner to uradio sa osobom istog pola.

devojka vara muskarca preko telefona
Freepik/shurkin_son 

U studiji iz 2016. godine, objavljenoj u magazinu Journal of Social and Personal Relationships, ispitanici kažu prosečna osoba, suprotnog pola, poseduje 42 odsto šanse za prevari. Međutim, kada su u pitanju njihovi partneri/partnerke procene za prevaru padaju.

U tim slučajevima ispitanici veruju da postoji svega 5 odsto šansi da ih je partner/partnerka prevaro/la, kao i 8 odsto šansi da se to u budućnosti može dogoditi.

ljubavni par
Freepik/drobotdean 

Međutim, da li postoji razlika između muške i ženske prevare?

Psiholozi će reći da ima i te kako, iako izuzeci uvek postoje. Naime, većina studija je pokazala ono o čemu se često i priča - žene u vanbračnim vezama traže ljubav, emocionalnu ispunjenost, romantiku i način da podignu svoje samopouzdanje, dok muškarci žele seksualno uzbuđenje i izlaz iz monotonog braka, ali da i nahrane ego.

Takođe, one se za razliku od muškaraca češće zaljube u svog ljubavnika i prve se upuštaju u vanbračne veze što objašnjava koji je zapravo razlog zašto na ovom polju žene imaju neznatno vođstvo.

Studije su pokazale i da se žene u preljubu upuštaju pet, a muškarci šest godina nakon sklapanja braka. Osim toga, žene se ranije upuštaju u preljubu, najčešće s 37. godina, a muškarci pet godina kasnije, s 42 godine.