Ljubomora i posesivnost nisu isto.

Neko će reći da je malo ljubomore dobra stvar, iako se psiholozi ne bi složili. Ipak, gde prestaje jedno, a počinje drugo? 

Sasvim je u redu da se čujete često sa svojim partnerom, ili da želite da sa njim podelite što više informacija, ali nikad nije dobar znak kada sve to prerasta u obavezu,ili imate osećaj da se gušite i da vaš odnos postaje toksičan.

Ono što je najteže u svemu je to što je posesivnost uglavnom upakovana kao nešto za "vaše dobro". Njegove navike mogu delovati i veoma slatko i romantično na početku.

"Jao pa on stvarno brine", sigurno bi pomislili. Međutim, stvarnost je potpuno drugačija.

Kako kaže dr Karla Mari Menli, klinička psihološkinja i autorka knjige "Date Smart", biti posesivan je vrlo problematično, posebno jer je to znak da upravo taj partner oseća veliku nesigurnost, potrebu za kontrolom i nepoverenje. Nakon nekog vremena ovako nezdrav pristup vezi može dovesti i do psihičkog, ali i fizičkog zlostavljanja.

posesivnost moze biti upakovana kao nesto sto je dobro za vas iako je istina drugacija
Freepik/drobotdean 

Naravno, nije na nama da menjamo nekog, iako možete i treba da kažete da vam nešto smeta, ali i da postavite granice. Neki ljudi se stvarno mogu promeniti, u suprotnom, preporuka je pomoć stručnog lica.

Ako sumnjate, a niste sigurni da li se nalazite u posesivnoj vezi, ovih 13 znakova otkrivaju da li vaš partner prelazi granicu.

1. Stalno slanje poruka

Stalno zvanje, milion propuštenih poziva (a samo ste bili u drugoj prostoriji, na primer, a telefon vam je ostao na punjaču), znaci su za uzbunu. Ako se ovako ponaša, velike su šanse da vam zapravo uopšte ne veruje te da pokušava da vas kontroliše i kad niste zajedno.
Tako što vas stalno kontaktira, on sprečava da uživate u drugim stvarima u svom životu, a ovde morate što pre postaviti jasnu granicu.

znaci da imate posesivnog decka
Shutterstock 

2. Smeta mu kada odeš sa društvom

Nevezano da li ste sa muškim ili ženskim društvom, da li je dnevni odlazak na kafu sa najboljom prijateljicom ili nešto slično... on burno reaguje i samo na pomisao da se vi negde zabavljate bez njega. Posesivci osećaju da vreme koje provodite sa drugim ljudima je vreme koje je njemu oduzeto s vama – zato mora da se takmiči s tim.

3. Preterana ljubomora

Posesivan partner može biti ljubomoran na sve iz vaše prošlosti. Nema veze što sa bivšim niste zajedno već 5 godina, niti znate gde je i šta radi, ne daj bože da sretnete ne njega, nego bilo kog muškog druga, u njegovim očima vi ste već isplanirali da ga prevarite, nevezano što vi ništa od toga niti planirate, niti ste išta slično pomislili.

4. Kontroliše vaše oblačenje

Dok ste se muvali bilo je okej da nosite i kratko i usko i seksi. Međutim, sad odjednom ne valja ni kada ste u uskoj trenerci jer se "pokazujete". Partner nikad ne bi trebalo da kontroliše šta ćete obući, niti da vas tera na nešto što ne volite.

5. Pokušava da vas zaštiti od "loših" prijatelja

Gde uopšte i početi...
Ali, ako dođe do toga da vi zapravo u vašem okruženju nemate nijednu dobru osobu, da vas svi koriste, da su svi ljubomorni... uz propratno - vidi kako ti se oblači ta drugarica, mora da je k***a i slično, loš su uticaj, a jedino je ON taj koji valja, veoma su velike šanse da pokušava da vas odvoji od svih koji vam zapravo zaista misle dobro kako bi mogao da vas kontroliše.

ljubomora u vezi je okej ali posesivnost nije
Shutterstock 

6. Nerealna očekivanja

Očekuje da ste uvek tačni, da se javljate na telefon čim zazvoni, da udovoljite svemu što njega zanima, da ga "ne obrukate". Njemu je jako bitno da ga "ispoštujete" jer eto, on se toliko cima za vas, toliko vam čini. Njemu je "stalo". Hm, da li je? Ili je više opterećn vama i vašim životom.

7. Ne želi da napreduješ

Rekli ste svom partneru neku svoju želju ili san, ali umesto vetra u leđa, dočeka vas sa "ne možete vi to", ili "da ti nije malo kasno za to", "to su gluposti, ne zamajavaj se", "nikad nećeš biti dovoljno dobra u tome, pa što se trudiš" i slično.
Ovo se posebno može desiti ukoliko posesivca ne uključite u taj cilj. A partner koji stoji na putu vašoj ambiciji – verovatno oseća veliku potrebu da vas zaustavi. Samim tim, vrlo posesivno pristupa vašoj budućnosti.

8. Uvredi se ako tražiš vreme samo za sebe

Momentat kada tražite malo vremena samo za sebe u njegovoj glavi biće okidač da želite da ga ostavite, da se hladite, ili da vam nije dovoljno bitan.

Ukoliko pravi frku oko toga što želite da budete malo sami, i ako ne možete da odete ni na kafu, a da se on ne naljuti – to je znak da želi da vas kontroliše i da je jako nesiguran.

posesivci se uvrede ako trazite vreme samo za sebe
Freepik/drobotdean 

9. Ništa ne isplanira sam

Lepo je provoditi vreme sa voljenom osobom, ali nekad nam i treba trenutak da smo sami. Da uradimo nešto samo za sebe. Pustimo film i šetamo po kući u omiljenoj pidžami, sa maskom na licu i čašom vina, ili da odete na neki kurs, u bisokop, prošetate...
Parovima treba da bude prijatno i kada vreme provode odvojeno. Ako je lik kao lepkom zalepljen za vas, definitivno je vreme da ozbiljno porazgovarate.

10. Uvek želi da zna o čemu razmišljaš

Njega uvek zanima o čemu razmišljate. Međutim, istina je da su u njegovohj glavi daleko komplikovaniji scenariji. Overthinking level maximum, te se može desiti da vas optuži da imate tajne planove, da nešto skrivate od njega.

11. Kaže vam da vas voli jako rano i vrlo često

Svi mi volimo da čujemo to "volim te". Ali ruku na srce, da bi ta rečenica imala smisao, mora da bude zaslužena. Neki momci veoma brzo krenu da pričaju o zajedničkom životu, a to "volim te" dođe nakon nekoliko nedelja.

Iako je lep osećaj, razmislite zašto je to tako. Mnogi posesivci žele da vas tako "zaključaju". Nisu toliko uzbuđeni zbog zajedničke budućnosti koliko ih parališe strah da ostanu sami.

kaze vam da vas voli prerano
Freepik/Freepik 

12. Svraća često nenajavljen

Nekad je zaista samo želeo da vas vidi, ali ako to radi često, veća je verovatnoća da želi da proveri šta radite.

13. Sve detalje svog života deli na društvenim mrežama

Da se razumemo, ima nečeg posebnog u tim prvim fotkama i internet ozvaničavanju veze. Međutim, ako to prečesto radi, vodite računa. Može biti da stalnim tagovanjem bukvalno "obeležava teritoriju", a neretko se dešava da koriste mreže kako bi vas dodatno pratili i proveravali.