Možda živimo u 21. veku i imamo toliko načina da upoznamo nekog, bilo uživo ili preko aplikacija, a opet, čini se da nikad nije bilo teže pronaći, uslovno rečeno, normalnog partnera.

Pogotovo kad je online dejting u pitanju, sve više se priča o ghost-ingu i caspering-u kao vidovima bizarnih trendova koji se javljaju prilikom muvanja (znate ono kad osoba sa druge strane jednostavno nestane bez objašnjenja iako se ništa nije dogodilo i prosto se više ne javlja). Međutim, sada je na pomolu jos gori trend pod nazivom "zombing" koji je, nažalost, doživela svaka druga žena.

Šta je ZOMBING?

Najlakše rečeno, u pitanju je osoba koja "nestane" iz komunikacije bez posebnog razloga, a onda vam se vrati nakon, primera radi, nekoliko meseci kao da se nestanak nije ni dogodio, odnosno, kao da je sve u redu. Naravno, sledi to da ta osoba ponovo nestane, i onda se ponovo javlja kroz neki period, dok kod ghost-inga osoba nestane i više se ne vraća.

sve vise se javlja zombing u online komunikaciji
Shutterstock 

Zombing je dobio ime upravo po tome što se mrtva veza "vaskrsne", odnosno veštački digne iz mrtvih, da bi je ponovo druga strana "sahranila" kroz određeni period. I sve tako... iznova i iznova.

Zašto to ljudi rade?

Ovo je možda i najbitnije pitanje - zašto? Šta se krije iza toga?

Psiholozi kažu da ovde postoje dve grupe: oni koji su svesni takvog ponašanja i oni koji nisu.

Ukoliko spadaju u one koji su svesni, verovatno posredi da više nisu bili zainteresovani za vas, pa su prosto pobegli, jer im je tako bilo lakše. Međutim, vremenom se osećaju krivim zbog takvog načina prekida komunikacije i vraćaju se, možda se čak i izvine.

mnogima je i zelja da li opet mogu da vas dobiju
Freepik/yanalya 

Sa druge strane, "zombiji" koji nisu svesni svog ponašanja neretko ne prepoznaju svoje ponašanje kao uvredljivo ili zbunjujuće, i imaju ograničenu svest o oticaju svog ponašanja na druge. Neretko ih jednostavno nije ni briga, već delaju po sistemu - okej, zanimljiva si mi, daj da pričamo... a onda prelaze na drugu "žrtvu" ostavljajući prvu bez odgovora. Nakon izvesnog vremena se vraćaju, ponovo iz dosade ili jer znaju da će dobiti ono što žele od vas.

Mnogima je i želja da provere da li još uvek mogu da vas "dobiju". Takođe, mnogi ne osećaju da vam duguju objašnjenje jer, po njihovom pogledu na stvari, nikada nisu ni uložili sebe u eventualnu vezu.

Šta možemo da uradimo po tom pitanju?

Bilo bi idealno da uvek naiđemo na one sa kojima možemo da imamo otvorenu komunikaciju i sa kojima ćete jasno znati na čemu ste. Međutim, kako to često nije slučaj, bitno je da prepoznate ponašanje na vreme.

bitno je da ste svesni zombinga i da postavite granice
Freepik/cookie_studio 

Jasno postavite granice i kažite kako se osećate.

1. Nazovimo stvari pravim imenom

Na prvom mestu bitno je da ne pravdate drugu stranu. Ne, nije nesporazum. Ne, nije baš da je nestao jer je baš sad odjednom rešio da ide u Zimbabve po nasledstvo i da živi sa rakunima. Da, možda ste zaljubljeni, ali to ne znači da treba da poverujete u svaku glupost koju vam druga strana može reći.

Priznajte sebi da ste bili "zombirani" i kada to shvatite, sledećeg puta ćete mnogo manje biti podložni manipulacijama.

2. Naučite kada treba ponovo da se rekonektujete, i kada to treba izbeći

Psiholozi tvrde da "zombijima" treba pružiti šansu samo ako su svesni toga što su učinili i zaista žele da isprave grešku. Takođe, moraju da budu iskreni prema sebi i priznaju zbog čega "beže" čim komunikacija bude ozbiljnija. Ne smete zaboraviti ni kajanje. Tek tada, tvrde stručnjaci, možete da im pružite drugu šansu. Ako umanjuju značaj svog ponašanja ili pokazuju i najmanju nesigurnost kada su u pitanju emocije, velike su šanse da će vas ponovo zombirati.

naučite kad treba da date novu sansu a kada ne
Freepik/rawpixel.com 

3. Obratite pažnju na okidače ponašanja

Stručnjaci kažu da vas ovakav našin ponašanja može vratiti u vreme kada ste bili drustrirani, tužni i osećali se izdanim i napuštenim. To zapravo može izazvati u vama traumu. Upravo ovo može da bude bude razlog zašto ćete prihavatiti i najmanji trun pažnje od prve osobe koja se pojavi, čak i ako je u pitanju neko sa potpuno istim tipom ponašanja, čemu ćete možda i biti skloniji. Kako zračiš, tako privlačiš, u neku ruku.

4. Postavite stroge granice

Granice moraju da psotoje rešili vi ili ne da "zombiju" date drugu šansu. Ako odlučite da pokušate ponovo, bitno je da jasno odredite šta hoćete, ali i šta nećete tolerisati u budućnosti.

nekad zombije jednostavno morate blokirati
Unsplash 

Ako ne želite da nastavite komunikaciju i ne želite da išta imate sa zombijima, nereagovanje na njihove poruke je jedan od načina da se sa njima nosite, i uostalom, ne zaboravite na onu staru - blok je iz raja izašao.

5. Budite iskreni prema sebi

Ukoliko "zombi" ne pokaže kajanje i ne preuzme odgovornost za postupke, a vi i dalje želite da ih "držite" u svom životu, trebalo bi da budete svesni s kim imate posla. Znajte da će i dalje postojati sporadična interakcija. Ova vrsta odnosa može funkcionisati za neke ljude sve dok ste u stanju da iskreno ne postavljate očekivanja kada su u pitanju veze ili druge osobe.

Tkođe, sa isprekidanim kontaktom morate biti u redu, a ne samo da se pretvarate da vas ne dotiče. Najgore što možete da učinite je da se nadate da će ovog puta sve biti drugačije. Velike su šanse da neće, a vi ćete ponovo završiti slomljenog srca. Zato, oprez!