Od pamtiveka se zna, da je za dobro zdravlje celog organizma, izuzetno bitno da unosimo dovoljnu količinu vode. Da budemo precizniji - opšte pravilo je 2 litre, iako količina može biti i veća u odnosu na kilažu.

Ipak, mnogo je onih koji nisu "vodopije", odnosno, koji nemaju problem da piju sokove, čajeve ili kafu - sve može, što nije voda. Sa druge strane, postavlje se pitanje, ako se čaj i kafa prave sa vodom, da li se to računa u dnevni unos tečnosti ili ne?

Stručnjaci su dali zapravo iznenađujuće odgovore.

Zbog kofeina, kafa je i prirodni diuretik i stimulans bešike, rekla je urolog Vanita Sima Čang, a i čaj ima slično dejstvo. Iako je to tačno, diuretički efekti su blagi, a istraživanja pokazuju da kafa i čaj - uprkos uobičajenim zabludama, zapravo ne dehidriraju kada se konzumiraju umereno.

Da li se šolja kafe računa kao čaša vode?

Sa jedne strane je činjenica da ništa ne može zameniti vodu, niti hidrirati organizam kao ista, ali, stručnjaci tvrde da se ipak šolja kafe može uračunati u dnevni unos tečnosti.

"Budući da deluje kao diuretik, smatrala bih da je kafa približno upola manja količnina tečnosti nego što zapravo jeste", ističe doktorka Katerin Valdrop. "Primera radi, jedna šolja kafe računala bi se kao pola šolje vode", objašnjava ona.

zena pije kafu
Freepik/senivpetro 

Ipak, doktorka Bindia Gandhi ističe da pijenje više šolja kafe ili čaja, bez unosa vode, može završiti dehidracijom. Jedna šolja neće načiniti toliku štetu, ali može, ukoliko je to jedini unos tečnosti.

Gastroenterolog Vil Bulsivic Suve, kaže da ispucale usne mogu biti znak da ste preterali, kao i tamni, žuti urin i nemanje osećaja potrebe za mokrenjem dovoljno često.

Rezime: Jedna šolja kafe računala bi se kao oko pola čaše vode.

A, da li se šoljica čaja računa kao čaša vode?

Većina čajeva sadrži kofein, ali znatno manje od kafe. Iz tog razloga, Valdrop većinu čajeva s kofeinom računa kao tri četvrtine zapremine vode. Biljni čajevi, međutim, ne sadrže kofein i po njenim standardima bi bili ekvivalent punoj šolji vode.

caj
Unsplash/Nathan Dumlao 

Iako se ovi brojevi ne zasnivaju na tačnoj nauci, Valdrop kaže da se oni mogu koristiti kao opšte smernice kako bi se osiguralo da je unos tečnosti dovoljan.

Rezime: Jedna šolja čaja računala bi se kao otprilike tri četvrtine šolje vode.

Šta je sa aromatizovanim kafama i čajevima?

Različite vrste kafe i čajeva različito će uticati na nivo hidratacije. Crna kafa ili čaj, na primer, biće manje hidratantni od latea ili šolje čaja sa mlekom, kaže Gandhi.

devojka pije kafu
Freepik/senivpetro 

Iako se možda ne čini, da bi mleko bilo dobar izvor hidratacije, u nekim studijama se pokazalo da pomaže u rehidraciji nakon vežbanja - čak uspešnije od nekih sportskih napitaka. Ipak, stručnjaci savetuju da pokušate da ne sladite late ili slične napitke, jer slatka pića mogu dovesti do dehidracije brže od nezaslađenih pića.

Generalno gledano, kafa i čaj ne sprečavaju nužno hidrataciju kao što se nekada smatralo, kaže Gandhi. Vaše telo će apsorbovati tečnost koju unosite kroz čajeve i kafu, kao hidrataciju.

kafa
Unsplash/Micheile Henderson 

Zato je ipak bitno da pored ovakvih napitaka unosite i vodu, a posebno kada vežbate, bolesni ste, ili ste u bilo kojoj drugoj situaciji kada gubite tečnost.

A, ako unosite hranu koja sadrži dosta vode ili bogatu elektrolitima, to takođe može da utiče na ukupne nivoe hidratacije i od svega toga da imate veliku korist.