Bliži nam se Uskrs i sigurno ste se pitali koji kolač biste mogli da napravite za vaše najmilije. Imamo odličnu ideju za vas! Donosimo recept za skršnji brownie cupcakes s kikirikijem i karamelom kojima sigurno niko neće moći da odoli.
Sastojci (za 8 komada):
75 g brašna
25 g gorkog kakaa
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
75 g šećera
75 g tamne čokolade otopljene
100 g maslaca otopljenog
2 jaja
1 kašika ekstrakta vanile
Karamel
65 g šećera
15 ml vode
45 ml slatke pavlake
25 g maslaca
prstohvat soli
Krema
75 g maskarponea
40 g kikiriki maslaca glatkog
20 g šećera u prahu
100 ml slatke pavlake
Dekoracija
mala čokoladna jaja
tamna ili bela čokolada
krupna morska so
Postupak
Rernu zagrijte na 180°C, a kalup za mafine obložite papirnatim košaricama. Zasebno mikserom pomešajte suve, a zasebno mokre sastoje pa ih sjedinite. Punite košarice do 3/4 visine i pecite 16-18 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe s komadićima smese, ali bez tečnosti. Pazite da ne prepečete jer će tada kolačići biti suvi. Izvadite iz kalupa i ohladite.
Karamel
U posudi debljeg dna, na jakoj vatri bez mešanja zagrevajte šećer i vodu. Brzo će se napraviti mehurići pa malo smanjte vatru ali neka celo vreme krčka se dok ne postignete tamno zlatnu boju i šećer počne mirisati na karamel. Nemojte mešati, možete eventualno malo provrtiti posudu da se šećer ravnomernije karamelizira.
Skinite s vatre pa umešajte slatku pavlaku i maslac koje ste prethodno zagrejali. Mešajte na laganoj vatri još 2-3 minuta, a zatim skinite s vatre i ohladite do kraja.
Krema
Izmiksajte maskarpone, šećer i kikiriki maslac pa tome dodajte slatku pavlaku i izmiksajte dok ne dobijete odgovarajuću gustoću. Ohladite do korišćenja.
Slaganje
Svaki brownie malo izdubite na sredini pa u tu rupu stavite kašičicu karamela. Zatim ukrasite kremom i složite na vrh čokoladna jaja - jedno ili više.
Napomene - Umesto maskarponea možete koristiti i krem sir. Baza vam može biti i neki klasični čokoladni cupcake koji se pravi bez čokolade tj. samo s kakaom. Postupak pogledajte u nastavku:
izvor: likechocolate.net
U Sava Centru održana promocija knjige "Tajne zanata" Miroslava Miškovića
Viralno rumenilo košta 44€, a ne vredi ni 500 din: Ove drogerijske zamene su 10x bolje i pigmentovanije
10 situacija kada smo morali 2x da pogledamo u obuću slavnih: Kokošije kandže i danas su nešto najčudnije ikad
Elle Style Awards 2024: Počinje odbrojavanje do najvećeg modnog događaja u regionu
Ni braon ni burgundi: Ova boja haljine se bez problema uklapa u svaki dnevni stil, a mi znamo 12 najlepših