Bliži nam se Uksrs, a to naravno znači nezaobilazno farbanje jaja.

Ukoliko želite ove godine da budete drugačiji i originalni, a dosadila su vam "normalna" jaja, pronašli smo sjajne načine da isprobate nešto novo i oduševite najmilije.

Najbolje od svega - zahtevaju minimum materijala od truda, a čak i ako ste najveći duduk za uradi-sam varijante, ovako nešto svakome će ići od ruke.

Bojenje krep papirom

Ovo je možda i najlakši način farbanja jaja. Krep papir možete naći u svakoj knjižari, u različitim bojama. Papir u toploj vodi pušta boju, a uz ovaj trik, dobićete šarena, vesela uskršnja jaja uz malo truda.

Potrebni su vam:

  • Jaja (ukoliko izaberete bela, boje će biti jače)
  • Krep papir različitih boja
  • Plastična flaša od vode ili soka (može da posluži i dublja činija)
  • Sirće

Priprema:

Skuvajte jaja, a potom iseckajte krep papir na delove. Zatim sipajte sirće (alkoholno) u neki sud i potopite krep papir u to sirće. Uvijte jaja i spuštajte ih u flašu da bi se boje slivale. Izvadite ih nakon pola sata i odmotajte, a potom prebrišite namašćenom krpom kako bi dobile sjaj.

Celokupan postupak pogledajte u videu ispod: 

Mramorna jaja

Za ovaj, više nego interesantan efekat potrebna vam je činijica sa vodom i lakovi za nokte. Jaja skuvajte, a potom u činijicu sa vodom pažljivo kapajte lakove po izboru. Možete čačkalicom praviti šare, ukoliko to želite. 

Jaja nežno spustite u vodu kašikom, a potom sklonite ostatak laka i izvadite ih iz vode potom. Ostavite da se osuše, pređite zamašćenom krpom i vaša unikatna uskršnja jaja su gotova.

Pogledajte video: 

Uskršnja jaja sa perjem

A sad nešto zaista drugačije i jedinstveno. Ovaj princip idealan je za one koji vole minimalistički pristup.
Takođe, bela jaja su nešto bolja podloga za ovaj način ukrašavanja.

Potrebni su vam:

Priprema:

Jaja skuvajte, a potom premžaite jedan deo belancetom. Nežno prislonite perje, i ponovo preko pređite četkicom sa belancetom.

Možete koristiti i lepak, ali vodite računa da bude u pitanju dečiji, na bazi vode, bez štetnih sastojaka.

Uskršnja jaja sa tetovažama

Ukoliko u kući imate zlatne tetovaže koje mahom nosimo leti, na preplanuli ten, iskoristite ih ovog puta za jaja. Postupak - nikad lakši. Jaja skuvate, prislonite tetovaže i nežno tapkate mokrom, toplom krpicom ili peškirom, odlepite nalepnicu i to je to. Unikatno, drugačije i tako moderno.

Jaja sa ilustracijama

Kreativci, flomastere u ruke i "ud'rite"! Sve što treba je da skuvate jaja, a potom vodootpornim flomasterom da iscrtate ono što želite.

Bilo da su u pitanju smešna lica, ili crteži... samo nebo je granica kada su motivi u pitanju.

Mi smo u nastavku pripremili par predloga koji vas mogu dodatno inspirisati:

Jaja bojena na prirodan način

Naravno, ukoliko želite nešto potpuno organic, a da je ipak drugačije, pokušajte jednu od najpopularnijih metoda ove godine- bojenje čajem od hibiskusa. Efekat je svakako interesantan, a ovako nešto neće vam oduzeti previše vremena.
Pogledajte video:

Jaja ukrašena prskanjem

Još jedna tehnika koju svako može da sledi, jedino što spada u red onih messy, odnosno, sa nešto više nereda.

Potrebni su vam crni ili tuš u boji, akrilne boje ili tempere i stara četkica za zube.

Jaja skuvajte, a potom ih poređajte na novinu, umočite četkicu u boju ili tuš, i lagano prskajte sve dok ne dobijete željeni efekat.

Apstraktna jaja

Još jedna tehnika koja ne zahteva previše truda. Jaja skuvajte, a potom ih možete ili umočiti do pola u boju, ili ofarbati samo jednu stranu temperom, a potom preći preko flomasterom.

Možete probati da nacrtate neke jednostavne linearne crteže ili ih samo ukrasiti tačkicama. Jednostavno, elegantno i lepo.