Ako ste strastveni zaljubljenik u piće o kome je danas reč onda je ova tema prava poslastica za vas. Znamo da previše kofeina može da šteti organizmu ali ovaj sastojak, kao sastavni deo kafe može biti čaroban za negu vašeg tela, tj. kose. Pored njega, kafa sadrži i flavonoide koji su snažni antioksidanski te stimulišu regeneraciju.

Osim što podiže raspoloženje i daje energiju ujutro, domaća kafa je super i za vraćanje sjaja vašoj beživotnoj kosi. Ona pospešuje njen rast, pročišćava teme glave, čini je tamnijom i poboljšava njenu teksturu.

Evo na koje sve načine je možete koristiti za negu i oporavak kose.

kafa-kosa-maska-nega-sjajna-teme-recept-prirodna
Press 

Postoji čak 7 benefita koje kafa ima na kosu i teme glave:

  1. Stimuliše koren vlasi, te sprečava opadanje i podstiče rast
  2. Sprečava mršenje krute i neposlušne kose
  3. Odličan je detoks za teme glave
  4. Vraća vibrantnost boje vašoj prirodnoj kosi
  5. Podstiče cirkulaciju na temenu glave
  6. Može se koristiti kao farba za pokrivanje sedih
  7. Može se koristiti kao leave-in tretman

Sada kada znate na koje sve načine kafa može doprineti vašoj kosi i temenu, pokazaćemo vam dve maske koje možete odmah napraviti jer sve sastojke već imate kod kuće.

Kafa i žumance

Žumance je bogato vitaminima, gvožđem, natrijumom i lektinom a svi oni pomažu oštećenoj kosi da se oporavi. Takođe, poznato je da žumance reguliše masno teme i obnavlja lomljivu i krutu kosu.

Kako napraviti: Za hranjivu masku za kosu pomešajte jednu kašičicu domaće kafe sa jednim žumancetom i napravite pastu. Nanesite pastu na celo vlasište i kosu i masirajte je pet minuta. Pustite da odstoji sat vremena a potom isperite mlakom vodom i blagim šamponom. Nakon ispiranja vaša kosa će biti nahranjena i meka.

kafa-kosa-maska-nega-sjajna-teme-recept-prirodna
Shutterstock 

Kafa, limun i cimet

Kao što je ranije spomenuto, kafa se može koristiti kao prirodna boja za kosu za pokrivanje sedih. Dodavanje cimeta stimuliše vlasište i pospešuje rast kose.

Kako napraviti: Za nežnu masku za kosu koja će vašoj prirodnoj boji kose dodati živost, pomešajte kašiku domaće kafe, 10 ml limuna i prstohvat cimeta. Nanesite pastu na mokru kosu (izostavite vlasište) i ostavite najmanje sat vremena. Kada završite, operite kosu hladnom vodom i blagim šamponom. Primetićete da su vaše sede vlasi sada mnogo manje primetne.

kafa-kosa-maska-nega-sjajna-teme-recept-prirodna
Shutterstock