Svi ljubitelji kafe, okupite se! Danas smo odlučili da ovu biljku isprobamo u vidu pilinga za negu kože. Dobro, piling od kafe nije nikakva novost ali ja ga recimo nisam probala do sad. Verovatno se mnogi od vas sada čude ali sam isto tako sigurna da ima i dosta vas jednako radoznalih poput mene.

Sa druge strane, tržište ima sve veću ponudu kupovnih pilinga od kafe. Ali ako dobar piling možete sami da napravite, zašto da ga kupujete? Pa dobro, uvek je jednostavnije kupiti, slažem se. Ali šta ako vam je nestao piling a hitno vam treba, ili ste možda kratkog budžeta? U tom slučaju bi ovaj recept mogao da vas spase.

P.S. Oduševljena sam efektom! Plus, nećete verovati koji sastojak sam zamenila i napravila alternativni recept koji je možda još bolji.

Pre svega mlevena kafa je odlična kao fizički piling. Njene čestite su sitne, dovoljno nežne ali opet vrlo efikasne da odrade dobar piling, uklone mrtve ćelije kože i podstaknu cirkulaciju. Recept za piling je krajnje prost i treba vam samo 3 sastojka. Ako piling koristite za lice, stavite prah šećer (jer je nežniji od kristala) ili ga u potpunosti izbegnite. Takođe, kokosovo ulje može da zapuši pore na licu pa je bolje da koristite neko drugo, recimo ulje konoplje ili ricinusovo.

Za piling vam je potrebno sledeće:

  • 1/3 sveže mlevene kafe
  • 1/3 kristal (ili prah) šećera
  • 1/3 kokosovog ulja
  • + malo vanila ekstrakta (ako ga nemate malo ćete mirisati na kafu)
piling-za-telo-lice-recept-kafa-domaci
Wanted 

Utisci

Piling za lice

Prvo sam odlučila da piling probam na licu. Zapravo, nanela sam ga i potpuno nenadano, dok sam se slikala, shvatila sam da mi je smesa stajala na licu 10ak minuta kao maska. Nakon toga sam je isprala, blago istrljala (kristal šećer je definitivno grub za lice i ne preporučujem ga nikako) i primetila da mi je koža relativno masna ali vrlo mekana. Masnoću sam isprala skidačem šminke i ostala zapanjena koliko je koža mekana. Na ovakvu kožu je bila milina naneti šminku a efekat "bebine guze" se zadržao i 7 sati posle, kad sam skinula šminku.

Piling za telo

Mislim da je ovo najbolji piling za telo koji sam koristila. Lako se nanosi, zbog ulja je vrlo kremaste teksture i odnos gruboće pilinga i efekta prijatnosti je na savršenoj granici. Osećate da je delotvoran ali vas čestice kafe nekako češkaju i meni je osećaj bio  neverovatno prijatan. Koža je nakon ispiranja takođe masnija, pa sam višak uklonila kupkom (za čim ipak nema potrebe jer bi se sve to lepo upilo). Utisak je isti kao i sa kožom lica, neverovatno je mekana.

Po meni, jedina mana ovog pilinga jeste što možete da napravite mali haos u kupatilu :) Najbolje je naravno da ga radite u kadi i pri nanošenju i trljanju budete pažljiviji. Nakon toga, treba malo isprati kadu od braon boje ali to je očekivano.

Najluđi sastojak (neveganska verzija)

Međutim, ukoliko slučajno nemate kokosovo ulje u kući, postoji balkanska zamena za njega i zove se svinjska mast. Da, dobro ste pročitali i radi fantastično, provereno ;) Ona je vrlo slične gustine kao kokosovo ulje i naše bake nisu bile lude kada su je koristile za negu kože.