Sa dolaskom lepog vremena stiže i više razmišljanja o "instant rešenjima" za skidanje kilograma.
Iza nas je više nego neaktivna godina (setite se samo karantina), a znamo svi koliko je nekad teško pokrenuti se.

Naravno, bilo bi idealno da postoji čarobni štapić za gubitak kilaže, ali uglavnom važi ona stara "bez muke, nema nauke", pa čak i kada su u pitanju kilogrami.

Ipak, ukoliko niste ljubitelji ni teretane, ni rigoroznih dijeta, postoji relativno lako rešenje.

Uostalom, rigorozne dijete rade samo na kratkoročne staze, a nakon prestanka držanja strogog režima prehrane kilogrami se vraćaju munjevitom brzinom. Čak, vrlo lako ćete nabaciti više kilograma nego što ste imali pre držanja dijete. Da bi se uspešno promenile životne navike, potrebno je ponašati se na određen način bar 21 dan. Upravo zato brojne "dijete" organizovane su u periodu od tri nedelje kako bi se telo i um navikli na novi način ishrane.

dijeta
Unsplash 

Zašto baš dijeta od 21 dan?

Dijete od 21 dan funkcionišu na principu ishrane koja je u kalorijskom smislu ograničena. Zavisno od toga koliko kilograma imate i do koje kilaže želite da dođete, planovi ishrane vrte se u kategorijama od 1200 do 1500 kalorija, od 1500 do 1800 kalorija i od 1800 do 2100 kalorija.

Tokom dana se jede šest manjih obroka otprilike na svaka tri sata. Naglasak se stavlja na neprocesirane namirnice poput belančevina, vitamina i minerala, a smanjuje se unos ugljenih hidrata.

Dozvoljena je čak i konzumacija slatkih zalogaja, a s obzirom na to da se jede manje kalorija nego što je to uobičajeno, kilogrami se tope čak i bez vežbanja. Svakako, redovnu fizičku aktivnost ne bi trebalo izbegavati, a rezultati će biti još bolji ako u svakodnevnu rutinu uključite šetnju, vožnju bicikla, odlazak u teretanu ili neki drugi vid razgibavanja.

Osnovna ideja je usvojiti nove prehrambene navike i priviknuti se na zdraviji način življenja, koji će vremenom doneti i vidljive rezultate u ogledalu.

dijeta
Shutterstock 

Primer jelovnika od 1200 do 1500 kalorija:

Doručak u 9 h: 2 kuvana jajeta, mali mafin od zobenih pahuljica, banane i borovnica (koji ste sami ispekli).

Međuobrok u 11 h: 2 kašičice kikiriki butera s 1 kriškom pirinčanih krekera.

Ručak u 13 h: salata od 115 grama kuvane piletine, 150 grama paradajza, 50 grama sveže paprike, 100 grama zelene salate, kašike ulja i sirćeta.

Međuobrok 2 u 15 h: 12 badema.

Večera u 18 h: 150 grama mlevenog mesa s pečenom tikvicom, 1 voćka za dezert.

Međuobrok 3 u 20 h: mala činija pečenih kokica.

dijetetski jelovnik
Unsplash 

Primer jelovnika od 1800 do 2100 kalorija:

Doručak u 9 h: 100 grama ovsene kaše, 3 kašičice maslaca od badema, 200 grama svežeg bobičastog voća.

Međuobrok 1 u 11 h: jedna kriška integralnog hleba s četvrtinom avokada i 50 grama čeri paradajza.

Ručak u 13 h: 230 grama mlevene ćuretine sa 100 grama čeri paradajza, 50 grama luka, 50 grama zelja, 50 grama paprike, kašika ulja i sirćeta.

Međuobrok 2 u 15 h: 1 krastavac sa 150 ml niskokaloričnog grčkog jogurta.

Večera u 18 h: 200 grama odreska, 100 grama kuvanog krompira s jednom kašikom maslinovog ulja, 150 grama kuvanih mahunarki (grašak i slično) i 50 grama pečuraka.

Međuobrok 3 u 20 sati: jedna srednje velika banana.