Verujemo da vam je neko, barem jednom u životu, pitao šta vam se u tom trenutku najviše radi. Ako vam je u glavi odgovor bio "ništa", ne brinite, to je potpuno u redu i najbitnije - potpuno normalno. 

Svima nam nekad dođe da samo ležimo na kauču i ne radimo ništa. Makar samo gledali u plafon. 

Međutim, ako mislite da je to gubljenje vremena, grdno se varate. Sve je samo ne to. Ova pojava zapravo ima i svoje ime. U pitanju je "niksen" i u pitanju je holandska reč za "ne raditi ništa". 

Našem mozgu je jednostavno nekad potrebna pauza kako bismo mogli da napunimo zalihe energije i pronađemo novu motivaciju i kreativnost, a to nekad znači i da treba da odložite telefone, isključite kompjutere i televizore i jednostavno... opustite se. 

Sam "niksen" nije toliko strog što se tiče "nečinjenja". Ne morate ići u zvučno izolovanu sobu. Mnogo je važnije opustiti se i možda učiniti nešto beskorisno. Samo slušajte muziku, igrajte društvene igre, odmorite u kupki, ili gledajte kroz prozor. 

"Umesto da se fokusira na nešto, "niksen" pušta da naše misli odlutaju", rekao je engleskim medijima Rut Venhofen, sociolog i istraživač sreće na Univerzitetu Erasmus u Roterdamu.

Skoncentrišite se na svoje misli

Inače, "niksen" nije nova reč u holandskom jeziku. U prošlosti je to, međutim, bio pojam sa negativnim konotacijama koji je opisivao beskorisne ljude i besposličare. Tek u poslednjih nekoliko godina uspeo je da transformiše svoj imidž u insajderski načina života. Prvi put je korišćen u engleskim časopisima o životnom stilu 2019. godine. Na kraju, u trenutku kada smo uvek na raspolaganju i težimo povećanju efikasnosti i produktivnosti, u kojem je polusatna pauza od svakodnevnog života društveno prihvatljiva samo ako služi našoj samo-optimizaciji, izgleda radikalno i novo. Naime, "niksen" nije meditacija ili življenje najbolje što možete. Radi se o koncentraciji na sopstvene misli. O tome kako biti sam sa svojim razmišljanjima - nešto je što vrlo mali broj ljudi danas može i ume da učini.

Naročito sada, u krizi sa koronom, u kojoj je sve manje slobodnog vremena, a kancelarija je konačno zauzela naša privatna četiri zida, ovaj novi trend načina života zvuči vrlo primamljivo. Umesto da večeras sakupite nekoliko prekovremenih sati ili želite da održite socijalne kontakte, šta kažete na produženi "niksen"? U svakom slučaju, nerad nije uvek gubljenje vremena.

Prednosti toga da ne radite ništa

Nekoliko naučnih studija pokazalo je da su ljudskom mozgu više puta potrebne pauze za odmor kako bi mogao stvari bolje da skladišti. Pored toga, odmori nam pomažu da ostanemo motivisani i razvijamo kreativne ideje. Možda zato najbolje ideje obično dođu neposredno pre nego što zaspite.