Možda mislite da vam je za stan iz časopisa potrebno na hiljade evra i skupi elementi, ali ako pitate dizajnere enterijera oni će vam reći da je to daleko na dnu liste.

Ključ da bilo koji prostor izgleda stilizovano i skupo u isti mah je da sledite 7 pravila, odnosno osnova za koje vam neće biti potreban novac, a mogu komplet da promene izgled vašeg doma.

7 pravila su: balans, jedinstvo, ritam, akcentovanje, kontrast, razmera, proporcija i detalji. Ovi standardi su stvoreni da pomognu postizanje harmoničnih enterijera koji oslikavaju vaš karakter, a evo kako ih možete primeniti da biste dobili svoj idealan dom.

1. Balans

Kao što je postizanje ravnoteže u životu ključ za ispunjeniji život, tako isto važi, u vizuelnom smislu, i za enterijer. Da biste razumeli ravnotežu u dizajnu enterijera bitno je da zapamtite da postoje 3 vrste balansa koje možete primeti u zavisnosti šta vam se više dopada. 

Simetrična ravnoteža

Možda najjasnija ideja "ravnoteže" u dizajnu enterijera je simetrična (ili formalna ravnoteža). Ona se može opisati efekat ogledala koji ravnomerno deli prostor na dva dela, gde svaka strana odražava drugu.

Da biste vizualizovali ideju formalne ravnoteže, zamislite trpezariju u kojoj stolice stoje nasuprot jedna drugoj ili spavaću sobu sa noćnim stočićima i identičnim lampama s obe strane kreveta.

Asimetrična ravnoteža

Asimetrični dizajn enterijera spada u modernije koncepte i ako ga poredite sa efektom ogledala, to bi značilo da ćete, primera radi, jedan komad zameniti nečim fleksibilnijim, ali sličnog oblika, veličine ili dimenzije. Dakle, umesto dve kauča istih dimenzija nasuprot jedan drugom, razmislite o kauči i dve fotelje, ili pak o dve slične sofe. Na taj način postižete sličan, ali manje simetričan efekat koji stvara nepravilan prostor koji koristi vizuelnu težinu.

Radijalna ravnoteža

Na drugom kraju spektra je radijalna ravnoteža. Ovaj složeniji pristup zahteva uspostavljanje prirodnog fokusa i raspoređivanje drugih manjih elemenata jednako od njega. Kamin bi mogao biti u fokusu, a zatim biste pažljivo mogli rasporediti druge predmete okrenute prema njemu, na primer.

2. Jedinstvo

Jedinstvo kombinuje sve elemente dizajna enterijera kako bi ujedinio vaš prostor, umesto da svaka soba bude priča za sebe. Ovo možete postići kroz izbor materijala i nameštaja ili čak stvaranjem harmonije sa oblicima koje odaberete. Sve se svodi na stvaranje kohezije kroz zajedničku temu ili dizajn.

To takođe može značiti jedinstvo između različitih prostorija. Tako, iako će svaka prostorija imati svoj identitet, tok teme ili stila trebao bi se proteže kroz celu vašu kuću, uspostavljajući tako jedinstvo. Suptilan protok boja je najlakši način da se to postigne. To znači da nećete imati jedan stil nameštaja u dnevnoj, a potpuno drugačiji u spavaćoj. 

3. Ritam

Slično muzici, postizanje osećaja za ritam može podići dizajn unutrašnjih prostorija. To se može postići kroz ukrasne šare ili motive koji privlače pažnju gledaoca. Lepota ovog pristupa leži u njegovoj svestranosti, jer postoji bezbroj načina da ugradite ritam u svoj dom.

Na primer, jedan metod je održavanje konzistentnosti završnih obrada u različitim delovima kuće, kao što je korišćenje istih završnih obloga u kuhinji i kupatilu. Na primer, odlučićete se za isti tip slavina u kuhinji i kušatilu ili ćete imati isti tip dekoracije u svim prostorima, sličnih materijala, što sve zajedno stvara harmoničan vizuelni ritam. Drugi pristup bi bio da imate nameštaj od sličnih materijala ili slično. 

4. Proporcije

Još jedan važan aspekt dizajna enterijera o kojem treba razmišljati su proporcije, što se odnosi na to kako se objekti unutar sobe odnose prema celokupnom prostoru. Dimenzije vašeg prostora igraju ključnu ulogu u određivanju ove veze. Na primer, velika soba sa visokim plafonima može zahtevati nameštaj značajnih dimenzija kako bi dopunio njen grandiozni karakter. S druge strane, korišćenje prevelikog nameštaja u manjem prostoru može narušiti harmoniju i preplaviti prostor.

Fokus treba da vam bude i na tome koliko se dobro slažu različiti elementi u prostoru. To uključuje postizanje vizuelno prijatne ravnoteže pažljivim raspoređivanjem elemenata različitih veličina, oblika, tekstura i boja. Na primer, kada je u pitanju proporcija boja, možete ponoviti dominantnu nijansu koja je deo slike na vašem zidu, tako što ćete je uključiti u jastučiće na sofi i tepihu, čime ćete stvoriti koherentnu vizuelnu temu u celoj sobi.

Pročitajte još: 7 BOJA ZA DNEVNU SOBU KOJE ĆE DECENIJAMA BITI U TRENDU: Svi će misliti da ste platili dizajnerima da vam urede stan

5 Kontrast

Od sedam principa dizajna enterijera, kontrast se ističe kao jedan od najefektnijih. Bilo da je reč o oblicima, materijalima ili teksturama, postoji širok spektar elemenata koji se mogu koristiti kako bi se primenio ovaj karakterističan princip.

Kontrast služi kao moćno sredstvo za unošenje interesovanja u prostor koji bi inače mogao delovati dosadno. On se hrani dinamičnom igrom između suprotstavljenih elemenata, koristeći njihove jedinstvene karakteristike kako bi stvorio vizuelni utisak. Na primer, uparivanje svetlih i tamnih tonova, tekstura koje su grublje i glađe, ili kombinovanje značajnih elemenata sa suptilnijim. Da biste ovladali upotrebom kontrasta u dizajnu enterijera, eksperimentišite sa hrabrim bojama uparenim sa komplementarnim nijansama koje se nalaze na suprotnoj strani kruga.

6. Akcentovanje

Koncept akcentovanja se vrti oko uspostavljanja centralne tačke interesovanja u vašoj sobi koja odmah privlači pažnju pri ulasku. To može biti slika na zidu ili kombinacija fotografija, živopisni prekrivač ili dekoracija, ili pak komad nameštaja poput zanimljive sofe. Bez obzira šta je u pitanju, to bi trebalo ne samo da privuče pažnju, već i da unese živost u prostoriju.

Razmislite o mogućnosti da istaknete vašu kuhinju ili kupatilo uz pomoć pločica u upečatljivm bojama, ili pak da akcentujete zid u dnevnom boravku ili uneste ogledalo, promenite draperije i slično. Postoji mnogo načina da akcentujete delove prostora, te slobodno pustite mašti na volju. 

7. Detalji

Posvećivanje pažnje detaljima nije samo cenjena osobina kod pojedinaca, već i osnovni princip u dizajnu enterijera. Često su sitnice te koje prostor pretvaraju od običnog u izvanredan.

Od neobičnih ukrasnih jastuka, preko detalja u upečatljivim bojama, ručica nameštaja, kvaka na vratima pa do držača u kupatilu... svaki element doprinosi ukupnoj estetici i mogu znatno unaprediti ambijent vašeg enterijera.

Pažljivo pogledajte oko sebe, istražujući prilike za poboljšanje sitnica. Ključ je osigurati da se ovi elementi harmonično uklapaju, stvarajući prirodno zanosnu atmosferu koja lako privlači pažnju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Kuhinja Žizel Bundšen instagram/gisele

Izvor: Wanted J. S.

Nije iznenađujuće što jedinstvo kombinuje sve elemente dizajna enterijera kako bi ujedinio umesto da udaljava vaš prostor. Jedinstvo u dizajnu enterijera možete postići kroz izbor materijala, veličine nameštaja ili čak stvaranjem harmonije sa oblicima koje odaberete. Sve se svodi na stvaranje kohezije kroz zajedničku temu ili dizajn.

To takođe može značiti jedinstvo između različitih prostorija. Tako, iako će svaka prostorija imati svoj identitet, tok teme ili stila trebao bi idealno odjekivati kroz celu vašu kuću, uspostavljajući tako jedinstvo. Suptilan protok boja je najlakši način da se to postigne, a korišćenjem bočnog točka, možete sa sigurnošću izabrati najkompatibilnije.