Kada želite da svoj dom uredite tako da odiše toplinom, ali da u isti mah izgleda skupo i luksuzno, zavese su defnitivno nešto od čega treba da krenete, jer zamena istih ne košta mnogo, a može instant promeniti prostor na bolje. 

Iako im je prevashodno namena "blokiranje" svetlosti i obezbeđivanje privatnosti, zavese su važan deo estetike prostora, što znači da mogu biti vaš "kec u rukavu" kada je reč o uređenju enterijera. 

Pre nego što pređemo na konkretne predloge, bitno je napomenuti da i sama širina zavesa igra veliku ulogu. Nikada ih ne birajte shodno širini prozora, jer upravo njihovo "boranje" daje luksuzniji utisak. Savet je da širina zavesa uvek bude barem širina ipo samog prozora, do dve širine. 

Takođe, ukoliko koristite draperije, bolji utisak će ostaviti ako su ih dve, te se navlače s jedne i s druge strane. 

Kada govorimo o izboru dezena za prostor, važno je da zavese istovremeno odišu toplinom i odražavaju vaš stil. 

Prozračne zavese za dnevni boravak

Prozračne zavese unose mekani, teksturirani izgled u vaš prostor. One difuziraju svetlost i dodaju dodir privatnosti bez zatamnjivanja manjeg prostora. Ove nabrane zavese izgledaju elegantno, čineći prostor svetlim i prostranim, a savet dizajnera enterijera je da se držite klasičnih tonova sa luksuzniji izgled, kao što je bela...

... bež... 

... i neutralni nude tonovi poput nijansi sive, ružičaste i slično.

Zavese sa prstenovima

Kako smo već napomenuli, korišćenje kremastih bež nijansi za zavese dodaje eleganciju i privatnost boho dnevnom boravku.

Nabrane zavese izgledaju luksuzno, često su pravljene po meri, dok prstenovi dodaju opušten dodir, omogućavajući lako otvaranje i zatvaranje tokom dana. Jedino je bitno da izberete pravu boju karniše. 

Zavese u kombinaciji sa roletnama

Ako ne možete da se odlučite između zavesa i roletni, ne morate. Predivne tkanine rimskih roletni dodaju mekan i prirodan izgled prostoru, dok lagane zavese dodaju teksturu i suptilnu eleganciju.

Ova kombinacija pruža privatnost i blokira svetlost, istovremeno pružajući lep izgled.

Zavese sa smelim šarama

Iako mnogi izbegavaju šare, zavese sa dezenom najlakši su način da prostoru date razigranost i da mu podignete cenu.

Naravno, birajte motive koji se uklapaju u enterijer, ali nemojte bežati od printova jer čine čuda, pogotovo za dnevnu sobu. 

Zavese do plafona

Naravno, ne možemo da ne spomenemo i najbolji trik da prostoriju vizuelno učinite većom. Iako mnogi imaju naviku da zavese kače tik iznad prozora, bolji efekat ćete dobiti ukoliko šipku za zavese postavite bliže plafonu.

Ukoliko bacite pogled na luksuzna zdanja, upravo ćete videti da su zavese uvek pozicionirane visoko, čime se dobija utisak da je plafon viši nego što jeste. Još kada na to dodate zavese do poda... jasno je zašto je ovo najbolji trik da svom stanu instant podignete cenu.

Dvostruke zavese za dnevni boravak

Dvostruke zavese u kremastim neutralnim tonovima podižu dnevni boravak bez da remete pažnju. Osim što su veoma praktične jer se često koristi kombinacija zavesa i draperija, ujedno daju i skupoću prostoriji. 

Unesite boje

Luskuzan izgled možete dobiti i kombinovanjem zavesa u različitim bojama. Baza je poželjno da bude u neutralnim tonovima, kako ne bi zamarala oči, ali je bez problema možete nadograditi draperijama ili drugim parom zavesa sa izraženim paternom ili bojom. 

Vodite računa o materijalima

I na kraju, možda je i najbitnije od svega da povedete računa o odabiru samog materijala zavesa, nevezano koji stil preferirate. Ova naizgled sitnica može potpuno transformisati izgled vašeg prostora, a druga stavka je da uvek vodite računa o "punoći", odnosno da zavesa bude dovoljno naborana.

Pročitajte još: DOM JE KLJUČAN ZA MANIFESTOVANJE VAŠIH CILJEVA: Evo kako ga urediti u skladu sa vašim budućim ja

Bonus video:

Francuski stil uređenja doma TikTok/hummusbirrd