Ukoliko želite da vaš životni prostor učinite elegantnijim i luksuznijim, a da ne potrošite čitavo bogatstvo, otkrivamo "trikove" i savete uz pomoć kojih ćete, sa malo novca, promeniti enterijer i podići mu cenu instant.

Zavese od poda do plafona

Duge zavese i draperije najbrži su način da podignete "cenu" prostoru. Ne samo što će plafoni izgledati kao da su viši, već ćete dobiti utisak kao da imate "salonac" što je uvek plus. Ovaj efekat posebno ćete dobiti i ako birate neutralne tonove koji izgledaju skupo i prefinjeno.

Ogledala

Ovo je sjajan način da proširite prostor, a ne samo da ga ulepšate. Možete koristiti velika ogledala koja danas mogu da se nađu po radnjama poput Jyska ili Emmezete za malo novca, ili manjim zameniti slike. Takođe, jedan od aktuelnih trendova je i vodoravno postavljanje. 

Osim toga, ogledala će vašem prostoru dati više svetla ukoliko ih strateški postavite, te je uvek dobro da eksprimentišete i pronađete najbolju poziciju.

Tri nivoa osvetljenja

Da biste stvorili privlačnu atmosferu, trebalo bi da koristite osvetljenje u tri nivoa: za ambijent, za neki posao i da stavite akcenat na nešto. Caka je u tome da takav raspored svetla primorava oko da ide gore-dole, a tako se stvara iluzija da je soba veća.

Šik ramovi

Zamena ramova je najlakši način da učinite sobu luksuznijom. Možete prefarbati stare ramove, ili kombinovati komade u boji. Slike i fotografije sa paspartuom (belim papirom okolo) takođe čine da umetničko delo izgleda luksuznije. 

Takođe se možete igrati za umetnička dela koja izgledaju ličnije, kao na primerima u nastavku:

Poigrajte se sa kompozicijom slika ili fotografija

Ovo je savet koji se oslanja na prethodni. Poigrajte se sa kompozicijom, nevezano da li je reč o slikama ili fotografijama, dečijim crtežima. Samo pustite mašti na volju.

Tekstil koji izgleda luksuznije

Nije tajna da određeni materijali izgledaju luksuznije od drugih. Somot, svila, veštačko krzno, makar i samo u formi jastuka podižu cenu instant. Takođe, stolice, taburei, ili jednostavno presvlačenje nameštaja materijalom poput somota daće prostoru potpuno drugačiju notu.

Kvalitetne ručke

Ovo je možda i najbrži i najlakši način da promenite nameštaj i date mu novo ruho. Zamenite ručke i imaćete utisak kao da ste promenili celokupnu sobu.

Zelenilo

Još jedan jeftin način da vaš stan izgleda luksuznije - biljke. Zelenilo ne samo da će vašem prostoru dati "dušu" i prečišćivati vazduh, već će učiniti da sve izgleda skupo, kao iz magazina o uređenju enterijera.

Dekorativni gipsani detalji na zidovima

Ukoliko se spremate da krečite, dekorativni gipsani detalji mogu biti sjajan način da poginete "cenu" prostora. Ne morate ih "instalirati" na sve zidove - dovoljno je da naglasite jedan zid ili detalj. 

Bonus saveti

Obiđite buvljake

Prvo i osnovno pravilo je da skupo ne znači i dobro, te nemojte da se libite - obiđite pijace i buvljake... iznenalo bih vas šta sve možete naći po malim cenama. 

Držite stan urednim

Ništa tako ne diže "cenu" kao uredan, čist stan bez previše elemenata. Čak i ako volite crowdy stil, potrudite se da je sve čisto i na svom mestu.

Prijatne arome

Na samom kraju, ali ne i najmanje bitno je i miris stana. Mirisne sveće, potpuri ili aparati sa mirisima očas posla će učiniti prostor luksuznijim u trenu.

Bonus video:

Ideje za uređenje kupatila TikTok/ whataboutdesign

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!