Zavese su idealan način da unesete teksture, boje i šare u prostor. Kao element dizajna, ponekad dozvoljavaju manipulisanje proporcijama prostora i uvek sa sobom donose efekat udobnosti i izgled 'gotove' sobe. Voleli ih ili ne, možemo se složiti da zavese nikada neće izaći iz mode i da će dizajneri naći mnogo načina da ih koriste u enterijeru. Među aktuelnim trendovima pojavio se zanimljiv način korišćenja zavesa, a da li je to najbolja ideja saznajte u nastavku.

Reč je o zameni vrata zavesama ili o dodavanju zavesa na postojeća vrata, posebno ulazna. Ovo naravno nije potpuno nov trend, jer je slična estetika korišćena u viktorijansko doba, ali i mnogo ranije. Ovaj izgled definitivno unosi tradicionalan i rustikalni osećaj u prostor, tako da je to prva stvar koja bi trebalo da vas spreči da odmah skočite na ovaj trend ako ovakva estetika nije nešto što inače volite.

Iz praktičnih razloga, dodavanje zavesa preko postojećih vrata, posebno ulaznih vrata, je dobra ideja. Pod ovim podrazumevamo uštedu energije, odnosno zadržavanje toplote u prostoriji sa dodatnim slojem tkanine. Ako živite negde gde su zime hladnije, možda ćete videti prednost ovog dekorativnog i praktičnog načina korišćenja zavesa.

S druge strane, zamena svih vrata zavesama ne izgleda kao najbolja ideja iz nekoliko razloga. Privatnost, zvučna i energetska izolacija i uopšte želja za odvajanjem prostorija su faktori koje treba uzeti u obzir. Međutim, u manjim prostorima, zavese mogu stvoriti iluziju odvojenih prostora za različite namene.

„Oni su odličan izbor ako želite da napravite iluziju prostora u manjim prostorijama. Osim toga, mogu dodati dašak mekoće i topline u prostoriju, a lakše ih je zameniti nego fizička vrata. Međutim, zavesama nedostaje zvučna izolacija i privatnost vrata. Zbog toga je najbolje da ih koristite u prostorima gde ovi faktori nisu važni, kao što je prostor između kuhinje i trpezarije, ili garderobe i ostave“, objašnjava dizajnerka enterijera Kati Curtis.

Bez sumnje, zavese će uvek stvarati dramatičniji, zanimljiviji efekat i mogu omekšati izgled čitavog prostora. Međutim, ako se odlučite za tako zanimljiv element u svom domu, važno je odmeriti praktične i estetske prednosti vrata i zavesa i onda doneti odluku šta je više prikladno za određeni deo vašeg doma.

Bonus video

Kako srediti garsonjeru od 24 kvadrata TikTok/miksonhome

Izvor: Fashion.hr/ Wanted V.P.