Dizajneri enterijera predviđaju za 2024. povratak jarkih boja i efektnih komada nameštaja i dekoracije, međutim, iako trendovi diktiraju upečatljivo, smelo... određena struja i dalje se drži neutralnih boja sa akcentom na minimalizam

No, ukoliko smatrate da je ovakav stil uređenja dosadan i bezličan, varijacija istog, odnosno topli minimalizam, definitivno je nešto što će vas demantovati. 

Ovakav tip uređenja doma iz dana u dan ima sve više poklonika, pre svega jer se lako postiže, daje vašoj kući ili stanu "cosy", odnosno "ušuškanu" atmosferu, a kako je sama osnova neutralna, lako se može "razbiti" detaljima koji dodatno ističu prostor. 

Akcenat je na jednostavnosti, čistim linijama i pažljivo odabranim elementima kako bi se postigao efekat koji je istovremeno suptilan, ali impresivan.

Međutim, bitno je naglasiti da minimalistički pristup ne znači samo redukciju elemenata, već i pametno korišćenje prostora, svetlosti i boja kako bi se postigla ravnoteža između funkcionalnosti i estetike.

Odlike toplog minimalizma

Topli minimalizam kombinuje uparene ideale minimalizma sa toplim, zemljanim tonovima, prirodnim materijalima i prijatnim, organskim teksturama.

Drugačiji oblik minimalizma čini da svaki prostor bude topliji na oko, čineći ga prijatnim bez gubljenja osećaja jednostavnosti.

No, da biste dobili moderan prostor koji je u službi vas samih, u duhu toplog minimalizma, bitno je da ispoštujete određena "pravila". 

Odaberite toplu neutralnu paletu boja

Kao što ime govori, topli minimalizam se fokusira na tople boje i osećanja. Najbrži način da se to postigne je korišćenje toplih neutralnih boja kao osnovne palete boja, a to znači:krem, off-white, boja slonovače, bež, smeđa, ovseni tonovi i meke smeđe. Neki prostori su u potpunosti sastavljeni od ovih neutralnih nijansi, dok druge tople minimalističke sobe uključuju meke, zemljane akcentne boja - poput terakote, "spaljene" narandže, ljubičaste ili meke zelene poput boje žalfije.

Organski oblici i lični detalji

Da bi se složio sa prirodnijim, zemljanim izgledom, topli minimalizam uključuje organske, zaobljene oblike kada se radi o nameštaju i dekorativnim predmetima. Oni se i dalje mogu kombinovati sa čistim, ravnim linijama minimalizma, ali uvek postoje zaobljeni predmeti mekih ivica prisutnih u toplom minimalističkom dizajnu koji su ključni za osećaj udobnosti.

Ne zaboravite da u prostor uključite i lične predmete od posebnog značaja. Dok klasičan minimalizam gotovo zahteva da vaši lični predmeti dobiju novu, moderniju notu, topli minimalizam to ne radi. Dakle, nije potrebno da sve ramove u kući zamenite modernim, čistih ivica, već se i te kako vrednuju stari, vintidž komadi i slično, a jedino pravilo je da nema pretrpavanja, kako bi se postigao taj umirujući osećaj. 

Kombinovanje tekstura

Topli minimalizam se oslanja i na kombinovanje različitih organskih tekstura kao što su lan, pamuk, kožu, drvo, ratan, jutu i ​​drugi prirodni materijali. Metali i kamen se takođe mogu koristiti u ovom stilu, samo budite sigurni da predmet ima topliji ton, poput onoga što ćete naći u bakru, mesingu ili kremastom granitu. Biljke su takođe više nego poželjne, jer će dodatno "ušuškati" prostor.

Dodajte boju kroz nameštaj

Najlakši način da postignete topli minimalizam u svetlim domovima je dodavanje boje kroz komade nameštaja ili druge elemente. Tako to mogu biti sofa, jastuci, zavese, tepisi... bilo šta što će dodati osećaj udobnosti u prostor. 

Pročitajte još: ZAŠTO VAM DOM MOŽE IZGLEDATI ZASTARELO ČAK I AKO JE NAMEŠTAJ NOV: Izbegnite greške koje enterijeru spuštaju cenu

Iskoristite prirodno svetlo

Izuzetno je bitno da iskoristite i prirodno svetlo u vašem domu i dodatno ga naglasite korsiteći prozore i izvore svetlosti u organizaciji nameštaja i drugih elementata, jer ćete tako stvoriti dubinu u prostoru i učiniti ga živahnijim i prijatnijim za boravak.

Budite kreativni u manjim prostorima

Čak i u manjim prostorijama, poput toaleta ili ulaznih hodnika, možete biti kreativni sa dizajnom. Dodavanje detalja poput tapeta sa uzorkom ili kontrastnih boja može dati dubinu i karakter prostoru. Ovi manji prostori pružaju priliku da eksperimentišete sa dizajnom i izrazite svoju individualnost na hrabar i inovativan način, a u nastavku pogledajte neke od sjajnih primera toplog minimalizma koje smo pronašli na Pinterestu.

Bonus video:

Zara luster Tiktok/jelenahrga

Izvor: Wanted J. S.