Zamislite maksimalizam koji podstiče američka rediteljka Nensi Majers i sve antikvitete i ugrađene predmete ispunjene do vrha klasicima u tvrdom povezu. Ovaj stil, međutim, koliko god bio u trendu, sve je samo ne nov u uređenju enterijera.

Ono što za sada znamo, jeste da ćemo se ove godine vraćati nekonvencionalnim bojama, kombinovanom pristupu dizajnu iz različitih perioda, romantičnim detaljima, cvetnim momentima... Ipak, jedan trend u našem je fokusu ovog februara, a reč je o bookshelf wealthu. Termin dolazi sa TikTok-a, a u bukvalnom prevodu znači "bogatstvo na policama".

'Bookshelf wealth'

„Estetika bogatstva na policama za knjige postoji već godinama“,kaže dizajnerka enterijera Kailee Blalock, čiji je TikTok nalog nedavno postao viralan na tu temu.

To znači da ćete, pored toga što ste pasionirani čitalac knjiga, hteti da obratite veliku pažnju na dodatne dekorativne predmete koje skladištite na svojim policama - keramičke skulpture, fotografije, sveće i sve druge sitnice - dokle god oni odražavaju vaše hobije ili interesovanja. Trik je da dizajnirate raspored na policama tako da on posedujete neki smisao i izražava vašu autentičnost.

U nastavku pročitajte još pet saveta za uvođenje popularnog trenda u vaš dom.

Izaberite posebnu policu za knjige

Upravo takve komode ostavljaju umetnički pečat i reflektuju estetiku koju podrazumeva trend „bogatstva na policama“. Naravno, nećete pogrešiti ni sa jednostavnijim policama. Na kraju krajeva, ne podržava svaki prostor tako veliku investiciju.

Pazite se prenatrpanosti

Stvari je vrlo lako akumulirati - a teže je osloboditi ih se. Međutim, nemojte se plašiti da se rešite onih predmeta koji čine vaš dom zatrpanim. Bonus savet: bolje je da gomilate više knjiga na policama, nego nekih drugih predmeta bez upotrebne, a i sentimentalne vrednosti.

knjiga na stolu
pexels-muverrihhanim 

Rasporedite knjige na različite načine

Nakon što suzite izbor stvari i knjiga, pokušajte da ih uredite na inovativan način. Ne moraju svi biti vertikalni, niti moraju biti horizontalni. Rasporedite ih dijagonalno, naslonite se na neke druge predmete, dodajte biljku između njih... Mogućnosti je mnogo.

Igrajte se šarama

Ovaj trend se zasniva na mešanju boja, tekstura, šara, knjiga i kolekcionarskih predmeta. U ovom segmentu teško da možete pogrešiti ili preterati, čak ni kada su tapete u pitanju.

Ne mora svaka knjiga biti na polici

Rasporedite svoje predmete po ostatku sobe - nije pravilo da apsolutno svaki od njih ima svoje uredno mesto na polici. Prihvatite "ležernu prirodu“ ovog dekor trenda.