Stručnjaci za prodaju stanova uvek će vam reći isto - ukoliko vaša nekretnina ima dovoljno svetla u toku dana, to je u samom startu adut za višu cenu, što je i logično. Razmislite i sami - tokom zimskih dana više svetla znači i topliji stan, i manje depresivnih, mračnih sati, što ujednobodi i do uštede energije, i potencijalno manjih računa za struju.

A da ne govorimo o tome da dobro osvetljeni stanovi odišu "toplijom" atmosferom, izgledaju primamljivije i ušuškanije, nego mračne prostorije koje su mnogima u startu odbojne. 

Međutim, nemaju svi tu sreću da su im stanovi okrenuti ka sunčanoj strani, a ima i onih koji su napravili grešku prilikom uređenja i jednostavno prekrečili zidove u tamne boje i slično.

Neke sobe su tamne zbog izbora boja.
Unsplash/ Spacejoy 

Nevezano da li stan planirate da prodate ili vam samo jednostavno treba više svetla u prostoriji, dobro je znati da čak i ako su vam sobe okrenute ka severnoj strani i okrečene u najtamnije nijanse, postoje trikovi koji prostor mogu učiniti svetlijim i prijatnijim. 

1. Prekrečite zidove

Jedno od prvih i najboljih rešenja bilo bi da zidove prekrečite u svetlije boje. To ne mora nužno biti bela, ali nude tonovi, boja peska ili svetlije greige nijanse (mešavina sive i bež) idealno su rešenje za prostorije u kojima nema dovoljno prirodnog svetla. 

Svetli tonovi bolje reflektuju sunčeve zrake i samim tim, prostorija će biti toplija i prijatnija za boravak.

2. Razmislite o dodatnoj rasveti

Ovo je naročito dobro ukoliko je vaš stan okrenut ka severnoj strani ili gra blokiraju druge nekretnine, te zbog toga nemate dovoljno svetla. Lampe, led diode, ili osmišljavanje pametnog sistema rasvete može pomoći da u sobama imate više svetla. 

3. Ogledala

Polako se krećemo ka dekoraciji, a ogledala su odličan način ne samo da dobijete više svetla, već i da prostor vizuelno učinite većim. Ogledala sjajno reflektuju svetlost, dolazila ona spolja ili od rasvete, a uz to, mogu učiniti prostorije dubljim i elegantnijim, što je veliki plus, naročito ukoliko prodajete stan.

4. Providni delovi

Ukoliko je moguće, preporučljivo je da tamo gde možete skinete vrata ili ih zamenite staklenim, odnosno providnim. Na ovaj način pustićete svetlost da "putuje" i pretapa se iz jedne sobe u drugu.

Pročitajte još: ZAŠTO VAM DOM MOŽE IZGLEDATI ZASTARELO ČAK I AKO JE NAMEŠTAJ NOV: Izbegnite greške koje enterijeru spuštaju cenu

5. Metalik ili svetliji elementi

Lažiranje prirodnog svetla može biti jednostavno ako dodate sveži beli sjaj na vaše zidove, ukrase, plafone i tvrdi nameštaj. To je zato što je poznato da sjajne završne obrade odražavaju više svetla po prostoriji, slično ogledalima.

Takođe možete uložiti u nekoliko ukrasnih komada koji imaju sjajnu ili metalnu završnu obradu, kao što su vaze, držači za nakit ili metalne zidne umetnosti. Sjajni medijapan i šljokice mogu biti lep ukrasni dodatak.

6. Odlučite se za svetle boje nameštaja

Ako imate problema sa nedostatkom prirodnog svetla, trebalo bi da izbegavate tamne tonove nameštaja. Savet je da koristite makar prostirke u svetlijim tonovima, jastuke, i slično. Iznenadiće vas koliko i samo svetliji stočić, fotelja ili tabure mogu uneti drugačiju energiju u samu prostoriju. 

7. Koristite prozirne zavese

Iako "teške" zavese, odnosno one od debljih materijala mogu biti estetski ugodne, one neće učiniti ništa dobro vašoj situaciji sa osvetljenjem. Umesto toga, postavite prozirne zavese koje će nesmetano propuštati svetlo, i kombinujte ih sa draperijama kada vam je potrebno da dodatno zamračite prostor.

8. Ne kupujte abažure sa uzorcima

Šareni abažuri mogu izgledati kao zabavna i jedinstvena opcija za slabo osvetljenu sobu. Međutim, istina je da čak i ako imaju svetlu bazu i nenametljiv dezen preko, neće vam dati svetlost koja vam je potrebna. Zato je savet da, ukoliko birate ovakve modele lampi, kupujete one koji imaju klasične jednobojne abažure, najbolje u u boji ljuske jajeta ili u bež tonovima.  

9. Svetli tepih ili prostirka

Slično kao sa svetlim i tamnim materijalima nameštaja, i pravilnim odabirom tepiha ili prostirki možete dodatno zamračiti ili posvetliti prostor. Sa dodatno svetlo u sobi preporuka je da birate svetlije podloge koje će reflektovati svetlost i učiniti prostoriju prijatnijom.

10. Ne pretrpavajte prostor

Ukoliko je vaša soba mala, izbegavajte da "zakrčite" izvore svetla. Nevezano da li je to visoko cveće u saksijama na prozoru, ili su to police i slični elementi kod podne lampe. Pokušajte da prostor rasčistite kako bi svetlo nesmetano "teklo" kroz sobu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Kuhinja Žizel Bundšen instagram/gisele

Izvor: Wanted J. S.