U potrazi za novim trendovima, svet dizajna enterijera često poseže za kulturama različitih zemalja, a inspiracija se često nalazi u nekim umetničkim pravcima. I dok klasični minimalistički stil preovladava godinama, mi polako tragamo za stilom koji je jednostavan, praktičan i odražava našu ličnost. Ako volite jednostavnost i funkcionalnost, inspiraciju možete pronaći u 'tihom luksuzu', odnosno quiet luxury stilu.

O quiet luxury stilu je počelo da se priča u vidu mode i stilova odevanja. Budući da su, u poslednjih nekoliko godina, mnoge zvezde i uticajne osobe nosile komade sa istaknutim logom brenda, vremenom smo se zasitili tog stila. Istaknuto ime brenda na odeći ne garantuje ukus, a ponekad može biti i previše. Nije bitno šta se nosi, već da je udobno, kvalitetno i dugotrajno. Stoga se na scenu pojavio stil tihog luksuza koji u prvi plan stavlja kvalitet, vanvremenske komade koji su funkcionalni i koji odgovaraju našem stilu odevanja, a koje ćemo lako kombinovati sada, kao i za 5-10 godina – bez obzira na da li je taj brend trenutno u trendu ili ne.

Tihi luksuz u dizajnu enterijera

"Tihi luksuz" je prilično "tiho" i polako je ušao u sferu uređenja enterijera. Ako želite da naglasite visok nivo sofisticiranosti i elegancije uz zadržavanje osećaja jednostavnosti, sledite smernice koje su specifične za ovaj pristup ukrašavanju. To je stil koji favorizuje minimalizam i neutralnost u odnosu na živahne i blistave detalje sa istaknutim imenima brendova. Naime, u današnjem brzom, potrošačkom svetu, koncept tihog luksuza postaje sve privlačniji. Ovaj pristup dizajnu enterijera karakteriše fokus na kvalitetne materijale i stvaranje udobnog prostora.

Stil tihog luksuza u domu
Unsplash/Afif Ramdhasuma 

Udobnost na prvom mestu

Kada ukrašavate svoj dom, svakako dajte prednost funkcionalnosti i udobnosti, jer je udobnost od ključnog značaja kada je u pitanju „tihi luksuz“. Investirajte u kvalitetan, udoban nameštaj na kome ćete zaista moći da se odmorite i uživate. Ovo može uključivati plišane stolice, udobne pokrivače i funkcionalne sofe. Pored toga, uključite taktilne materijale kao što su somot i jastuci od kašmira kako biste stvorili dodatni ugođaj.

Prirodni materijali i neutralna paleta boja

Upotreba visokokvalitetnih materijala kao što su prirodni kamen, koža, mermer ili drvo, zajedno sa neutralnom paletom boja, igra značajnu ulogu u stvaranju osećaja luksuza u pravoj meri. Meki, prigušeni tonovi kao što su bež, krem, siva i svetloplava često se koriste u ovom stilu da izazovu osećaj smirenosti i opuštenosti.

Ovi elementi pružaju bezvremenski izgled i unose osećaj topline i udobnosti u prostor. Birajte materijale sa suptilnim teksturama i prigušenim bojama da biste zadržali osećaj smirenosti i sofisticiranosti, koje možete lako kombinovati sa različitim detaljima po vašem izboru.

Čiste linije i jednostavnost

„Tihi luksuz“ zahteva nameštaj jednostavnih, čistih linija i neopterećenog prostora. Fokus je na kvalitetu i izradi, a ne na kičastim uzrocima. Kao što smo ranije spomenuli, izaberite materijale kao što su somot, pliš, organski materijali ili pletiva kako biste stvorili mirnu atmosferu i koheziju između prostora i detalja.

Blaga rasveta

Osvetljenje igra ključnu ulogu u prostoru. Pošto često želimo da napravimo posebnu atmosferu u prostoru u kome boravimo, dobro je izabrati blaga svetla koja će stvoriti topao i prijatan ambijent.

Podne, stone ili zidne lampe, šta god da izaberete, odlučite se za upečatljiva rasvetna tela koja će svojim dizajnom i snagom savršeno upotpuniti prostor. Važno je da se postavljaju na strateška mesta kako bi naglasili ugao ili deo koji želite.

Umetnost

Umetnička dela kao što su fotografije, slike, detalji kao što su skulpture mogu dodati dašak ličnosti i sofisticiranosti. Odaberite komade koji odgovaraju vašem ličnom stilu i dopunjuju ukupnu estetiku prostora.

Sve u svemu, tihi luksuz u dizajnu enterijera je stil koji naglašava kvalitet, eleganciju i jednostavnost, stvarajući prostor koji je prefinjen, miran i udoban, a što je najvažnije – bezvremenski.

Izvor: Journal.hr