Kada imate koji kvadrat "viška", lako je urediti prostor onako kako želite, međutim, kada živite u malom stanu ili garsonjeri ovaj naizgled lak zadatak se znatno komplikuje. 

Svaki pogrešan izbor samo će doprineti osećaju skučenosti, te je bitno da dobro promislite pr nego što se bacite na uređivanje po poslednjim trendovima. No, to ne znači da vaš stan, pa bio i 20 kvadrata, ne može da izgleda moderno! 

Dobro promišljen raspored može da stvoriti funkcionalan prostor koji izgleda veći nego što jeste.

U nastavku vam otkrivamo trikove i cake koji će svaki prostor učiniti većim, odnosno da ga uredite da izgleda kao da je iz časopisa. 

1. Odmaknite nameštaj od poda i zidova

Jedna od najboljih ideja za dizajn malih prostorija uključuje nameštaj sa nogarama koji ga drže iznad poda.

Verovatno ste ovaj savet čuli stotinu puta do sada, ali nikada niste dobili odgovor zašto je to tako? Istina je da ništa ne čini da mali prostor izgleda još manje kao što to može glomazni kauč koji je spušten do poda. Umesto toga, savet je da se koristi nameštaj koji je izdignut od poda kako bi vaš mali prostor izgledao prostranije.

2. Neutralne boje eneterijera

Korišćenje neutralne palete u maloj dnevnoj sobi ili garsonjeri jedan je od najboljih načina da se stvori iluzija više prostora.

Oko može slobodno da luta kroz neutralnu šemu boja. Izaberite bele, krem, smeđe ili sive varijacije za zidove i velike komade nameštaja i unesite malo boje kroz šare ili neke druge akcente.

3. Svetliji nameštaj

Nameštaj u svetloj boji vizuelno povećava prostor. Zato, ukoliko želite da se rešite osećaja skučenosti, osim svetlih zidova, uredite prostor i komadima u beloj, bež ili boji peska, a onda akcentujte sve kontrastom.  

4. Izaberite multifunkcionalni nameštaj

Svaki komad nameštaja u maloj dnevnoj sobi mora imati svoju svrhu. Izaberite multifunkcionalne komade nameštaja, kao što su sofe sa skrivenim odlaganjem, taburee ili stolove koji se mogu rasklopiti.

Ovo će vam pomći da smanjite količinu nameštaja u sobi i da ostavite više prostora za kretanje.

5. Koristite ogledala

Ogledala su odličan način za vizuelno proširivanje prostora. Postavite veliko ogledalo nasuprot prozora da biste reflektovali naturalnu svetlost i da stvorite iluziju dubine.

Takođe, možete postaviti manja ogledala na različitim mestima u sobi da biste stvorili još više prostora. Još jedan sjajan trik je da ogledala postavite vertikalno na duži zid, na taj način će se steći iluzija veće prostorije.

6. Osvetlite stan zidnim lampama

Ako tražite ideje za dizajn malih stanova koje uključuju i osvetljenje, zidne lampe su nešto što bi trebalo maksimalno da koristite. One mogu da osvetljavaju vaš dom i da omoguće sva tri tipa osvetljenja (ambijentalno, akcentualno i radno), a da pritom ne zauzimaju dragoceni prostor na podu i nameštaju (za razliku od stonih i podnih lampi).

Neke lampe mogu i da se okreću, što vam daje dodatnu fleksibilnost prilikom osvetljenja.

6. Koristite "plutajuće" zidne police

Jedan sjajan način za čuvanje i skladištenje stvari, a da se ne gubi na prostoru jeste da se upotrebe zidovi. Dizajneri savetuju da se za manje stanove koriste plutajuće zidne police kako biste organizovali predmete na jednom mestu, ali i kako biste uneli boju i razigranost na zidovima.

Plutajuće police se naročito preporučuju nauštrb drugih varijanti jer daju utisak prozračnosti. Međutim, ukoliko ćete morati da ih “zatrpate” knjigama ili drugim stvarima, onda je možda ipak bolje da koristite zatvorene elemente sa vratancima.

7. Isprobajte nepravilni tepih

Ponekad je najbolje da preskočite standardni pravougaoni tepih i da umesto toga date šansu tepisima nepravilnog oblika. Uostalom, tepih koji je očigledno prevelik ili previše mali će samo privući pažnju na veličinu vaše sobe.

Razmislite i o okruglim tepisima. Neuobičajeni tepisi će stvoriti osećaj protoka i vizuelno će upotpuniti prostor, a da pritom neće skrenuti pažnju na njegovu veličinu.

8. Koristite svoj prostor vertikalno

Možda nemate puno kvadrata u svom stanu, ali apsolutnu većinu prostora možete da iskoristite tako što ćete ići vertikalno. Tako, primera radi, police ili ormare postavite na duži zid. 

Idealno bi bilo da pronađete polica sa već ugrađenim radnim ili trpezarijskim stolom. Na taj način ćete maksimalno iskoristiti prostor i dobiti vizuelno veću površinu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Stil za ljude koji vole slobodu TikTok/the.rosie.home

Izvor: Wanted J. S.