Ako je vaša dnevna soba skromnih dimenzija, poslužite se jednostavnim trikovima krečenja zidova pri uređenju ove prostorije i primetićete kako isti prostor može da deluje prostranije.

Svetle boje

Klasična, ali uvek efektna bela boja je provereno rešenje za male prostorije. Najčešće se zidovi farbaju u belu ili bež, međutim, čak i ako je zid akcentovan, ukoliko odaberite svetlu nijansu za nameštaj i tepih, soba će opet delovati svežije, otvorenije i svetlije.

Svetle boje zidova
Unsplash/Afif Ramdhasuma 

Istaknut zid

Devedesetih godina i početkom 2000-ih, mogli ste da vidite belu sobu gde je samo jedan zid ofarban narandžasto ili tirkizno. To bi se smatralo starom školom istaknutog zida - jednostavno ali previše puta korišćeno stilsko rešenje, od koga su dizajneri na kraju pobegli zbog prevelike upadljivosti i popularnosti.

Danas je istaknuti zid, ili feature wall, na malo drugačiji način, ponovo u trendu. Sa mnogo maštovitijim izborom boja, završnih obrada i obrazaca, moderni istaknuti zid dobija novo mesto u prostoru i savršeno se uklapa u urbani dizajn.

Jedan istaknut zid farbom
Unsplash/ Spacejoy 

Zavisno od završne obrade ili boje koju koristite, istaknuti zid može vizuelno da poveća malu sobu. Na primer, farbanje jednog zida u tamniju boju iznenađujuće dodaje dubinu i malo drame udobnom prostoru. Hladne boje, za razliku od toplih boja, imaju sposobnost da apsorbuju više svetlosti nego što reflektuju.

Budite umereni, jer istaknuti zid treba da bude jedan. Nikako nemojte naglašavati više od jednog zida u sobi, ili više od par u celoj kući.

Pruge

U modi je dobro poznato da pravilno postavljene pruge na odeći vizuelno izdužuju i stanjuju figuru. Isto pravilo može da se primeni i u dekoraciji enterijera – vertikalne pruge optički će izdužiti prostoriju.
Razlog tome je što usmeravamo oko s leva na desno, prateći linije košulje i dobijamo dubinu u širinu.

Pa, ovaj isti princip možemo primeniti na zidove kako bi izgledali šire. Dakle, ako želite da zid izgleda šire, možete oslikati vodoravne pruge na njemu.

Po istom príncipe prostor može delovati da je viši, ako zidove ofarbamo u vertikalne pruge. Naše oči prate pruge, u ovom slučaju vertikalne, čineći da gledamo odozgo nadole i tako povećavaju visinu plafona.

Bonus video

Francuski stil uređenja doma TikTok/hummusbirrd