Da bismo imali moderan i karakterističan dom, ne moramo nužno da ulažemo u skupi luksuzni nameštaj ili dekoraciju, ali je dobro izbeći ovih 10 grešaka koje mogu učiniti da izgleda jeftino ili čak neukusno.

1. Svaka soba ima drugačiji pod

Ako naizmenično menjamo podove u svakoj prostoriji, na primer, u spavaćoj sobi je parket, a u dnevnoj sobi brodska ploča, možemo postići nesklad. Umesto toga, sa izuzetkom kupatila, bolje je da sve prostorije u kući imaju isti pod, što našem domu daje ujednačen i harmoničan ukupni izgled. U doba otvorenih prostora, podovi od drveta ili vinila otporni na vodu i habanje mogu čak ići i u kuhinju.

2. Nameštaj kao iz salona

Čak i ako nam se sviđa stil prodavnice nameštaja, nikako ne kupujemo sve delove njihove kolekcije nameštaja! Nameštaj istog tipa zajedno stvara veoma krut, nemaštovit efekat, pa ako je moguće, potražite nameštaj istog stila, ali drugačijeg dizajna.

3. Previše dekora

Dekorativni elementi su važan deo ukupnog efekta našeg doma, ako treba da ulepšate prazan zid ili samo uskladite boje velikog nameštaja i tepiha sa ukrasnim jastukom. Međutim, za ove dodatke važi princip manje je više, jer previše dekoracije može dovesti do prenatrpanog ili neurednog rezultata.

4. Kič ogledala, lampe

Previše sjajnih, zlatnih, dijamantskih ili kristalnih dodataka može biti prilično neukusno. Stoga, ako nam se dopadaju ovi prelepi komadi, jedan ili dva mogu biti dovoljni u sobi.

5. Loše zavese

Zavese nisu samo praktične jer izoluju i blokiraju svetlost, već su i dekorativni elementi doma. Loše odabrana dužina ili širina, ili materijal, su očigledne greške koje mogu učiniti da soba izgleda neukusno.

6. Nered

Sređivanje je zadatak koji svakodnevno oduzima vreme i energiju, ali je lakše ako imate dobro struktuiran sistem u kome sve ima svoje mesto i može mu se vratiti što je brže moguće nakon upotrebe. Puna sudopera, gomile odeće i knjiga čine da dom izgleda jeftino.

7. Loš tepih

Tepih, kao glavni objedinjujući element prostorije, ima veliki uticaj na ukupnu sliku. Ako, na primer, odaberemo prevelik za malu prostoriju, on može preplaviti prostor, a isto je i ako su previše svetle boje i šare.

8. Disproporcionalnosti

Ne samo kod tepiha, već i kod velikog nameštaja, potrebno je obratiti pažnju da izaberete onaj koji je proporcionalan dimenzijama prostorije. Široka, visoka polica za knjige za malu sobu je loša odluka, jer džinovski komad čini prostor još manjim.

9. Jedan izvor osvetljenja

Svaka prostorija zahteva različitu količinu i jačinu svetlosti, ali je izvesno da samo jedno plafonsko svetlo nigde nije dovoljno, dok dekorativne lampe i sekundarno svetlo daju mekši izgled prostoru.

10. Tematski stil

Primamljivo je ukrasiti svoj dom samo motivima na plaži ili aksesoarima sa uzorkom džungle, ali oni mogu stvoriti detinjast i veštački efekat. Umesto toga, vredi razmišljati o stilovima dizajna enterijera, kao što su moderni industrijski ili skandinavski!

 Bonus video

Francuski stil uređenja doma TikTok/hummusbirrd