Kada govorimo o uređenju prostora, jedna od prvih i možda i najbitnijih odluka koje bi trebalo da donesete je izbor palete boja. Savet stručnjaka je da birate tonove koji vam pre svega prijaju, a potom i koji komplementiraju prostor. 

Uostalom, sigurni smo da ste primetili da određene nijanse čine prostor skučenim, manjim, dok ga druge vizuelno šire. U isti mah, pojedini elementi izgledaju skuplje u određenim nijansama, dok isti komadi u drugim tonovima nemaju taj luksuzni prizvuk. 

Akcenat na boje je bitna stavka i ako prodajete dom, a stručnjaci i dizajneri enterijera istakli su koje bi trebalo da imate u vidu ako želite da prostor dobije na ceni. 

Ivory (boja slonovače)

Dobro je poznato da stanovi koji imaju zidove u beloj boji ili nekoj drugoj svetloj nijansi vrede na tržištu na hiljade evra više. No, vreme "kreč" belih zidova odavno je iza nas, a jedna od nijansi koja se preporučuje za skup izgled je upravo ivory, odnosno boja slonovače. 

Posebno je poželjno da dnevna soba bude u ovom tonu, jer vizuelno čini prostor većim i prozračnijim, naročito ukoliko nemate dovoljno prirodnog svetla. 

Sherwin-Williams sive

Paleta "toplih" sivih čuvenog proizvođača boja, savršen je način da oblikujete prostor. Sivi tonovi već duže vreme su među omiljenijim kada je reč o uređenju enterijera, jer "trpe" druge nijanse, jarke tonove i elemente.

Idealno se kombinuju sa svim vrstama i bojama podova, kao i sa elementima nameštaja. 

Dizajneri preporučuju svetle tonove za dnevnu sobu i trpezariju, a nešto tamnije, neutralnije za radne sobe. 

Zelena (zagasita)

Zagasiti zeleni tonovi sjajan su dodatak na mestima kao što su kuhinja ili kupatilo. Tako su pločice u ovoj nijansi već nekoliko godina među najprodavanijim, a zeleni elementi sjajan su dodatak i u drugim prostorijama. 

Plava nova

Ova nijansa proglašena je za boju 2024. godine, te je jasno zašto se našla na listi. Naravno, to ne znači da sada treba da prekrečite čitav stan. Dovoljno je da ubacite određene elemente sa ovim tonom. 

Tako, primera radi, tepisi i krpare sa plavim tonovima mogu učiniti prostor ušuškanijim, i dati mu preko potrebnu dozu luksuza. Isto važi i za jastuke, nadstolnjake, ćupove, ramove... 

Naravno, dolaze u obzir i elementi poput fotelja, komada nameštaja i slično. Ukoliko ste se ipak odlučili da zidove prefarbate ovom trendi nijansom, preporuka je da to bude spavaća soba ili prostorije poput toaleta gde je akcenat na veštačkom svetlu.

Zemljani tonovi

Neutralni zemljani tonovi poput bež, boje peska i svetle braon, sa akcentovanjem tamnijim nijansama mogu učiniti čudo za vaš dom. Dizajneri enterijera ovu paletu posebno ističu kada je reč o kupatilima, koja postaju sve prostranija i mesta gde svako od nas ima svojih "5 minuta". 

Organski materijali i rustični detalji zaista će podići cenu svakog prostora, a ukoliko birate ove tonove za dnevnu, luksuzniji izgled dobićete ako ih kombinujete sa belim ili off-white nameštajem.

Pale pink

Prljava roze jedna je od najsigurnijih izbora kada je reč o uređenju prostora, naročito kada se radi o boji zidova.  

Prostoru daju svežinu, više svetla, i dozu elegancije, čak i ako ubacite samo par elemenata u toj nijansi.

Idealna je i za spavaće sobe, ali i za kuhinje.

Tamno siva

Na samom kraju je tamna, hladna siva, za koju dizajneri preporučuju da bude upotrebljena kao akcentovanje, a ne kao bazna boja u prostoru. 

To znači - jedan zid u ovoj nijansi, nameštaj... jer ćete u suprotnom zamračiti prostor i učiniti da se ljudi tu neprijatno osećaju. A ukoliko birate da zidovi ili veći elementi budu u ovoj boji, obavezno ubacite kontrast - oker, bordo, boja rđe...

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Kako da sredite terasu za proleće 2 TikTok/gozdee81

Izvor: Wanted J. S.