Online prodavnice smatraju se revolucionarnim poduhvatom u svetu trgovine i danas je malo onih koji mogu da zamisle svoj život bez njenih pogodnosti.

Jedna od najpopularnijih web stranica za kupovinu postala je AliExpress koji je sačinjen od mnogo artikala i raznih prodavaca, kao i zasebnih prodavnica. I dok je većina prodajnih artikala jeftina, ipak postoje dodatni načini uz pomoć kojih svako može uštedeti novac.

Odlaskom na AliExpress.com, najverovatnije ćete, ukoliko ste na prvi put na web stranici, morati da se registrujete.

Kako kupiti još jeftinije

Uprkos činjenici da su cene na AliExpressu već prilično povoljne, uvek možete dodatno uštedeti novac. Postoji nekoliko trikova, pomoću kojih možete značajno smanjiti cenu robe ili vratiti deo novca. Svaka od metoda deluje na različite načine, pa ćemo pogledati najpopularnije i proverene savete profesionalnih kupohoholičara. Najčešće se iskusnim kupcima savetuje da se pridržavaju sledećih smernica:

Pored povoljnih cena, na AliExpressu imate mogućnost da dodatno uštedite novac.
Shutterstock 

1. Registracija

Registrujte se na web lokacijama koje vraćaju novac za kupovinu. Po pravilu, procenat potrošenih sredstava može varirati od 3 do 10, zavisno od vrednosti kupljenog proizvoda, ali ako redovno plaćate svoje narudžbine, ukupni povrat novca može vas prijatno iznenaditi. Deo primljenog novca vraća vam se u obliku povrata novca, a deo odlazi u džep usluge.

2. Kupovina na veliko

Prodavci često nude niže cene pri kupovini više od dva proizvoda.

3. Posebni kuponi

Novac možete uštedeti ukoliko pri kupovini koristite posebne kupone. Sam prodavac vam ih može ponuditi - obratite pažnju na njih u opisu proizvoda. Da biste iskoristili kupon, potrebno je samo da kliknite na njega. Međutim, zapamtite: kupon vredi samo za ponudu robe ovog prodavca.
Obično je za ostvarivanje popusta potrebno da iznos narudžbine bude veći od ograničenja navedenog na kuponu (malim slovima). Tek tada će kuponi biti aktivni.

Ukoliko imate slobodnog vremena, možete na guglu i samostalno pronaći dostupan promotivni kod za proizvod koji vas zanima.

Onlajn kupovina na AliExpressu može biti još uzbudljivija uz dodatne popuste koji će vam pomoći da uštedite novac.
Shutterstock 

4. Pratite popuste

Ako vam proizvod nije hitno potreban ili tek planirate njegovu kupovinu u budućnosti, za početak ga dodajte na listu želja. I postavite upozorenja o tome kada se na njemu pojave popusti. Uoči raznih praznika pojavljuje se veliki broj popusta zato je najpametnije da kupujte tokom ovog perioda.

Na stranici "Super Deals" možete pronaći artikle koji su trenutno na popustu i ti popusti se kreću od par pa do čak 90%.

5. Spustite cenu

Drugi način da malo uštedite je cenkanje. Da, stvarno radi. Vredi pokušati ako kupujete skupo, puno ili redovno. Samo pišite trgovcu i pokušajte "lično" da pregovarate.
Da biste to učinili, morate pisati trgovcu. Međutim, u ovom slučaju treba uzeti u obzir sledeće faktore:

- Neće sve trgovine pristati na vašu ponudu.
- Ne očekujte popust od 50%. Po pravilu, prinos ne prelazi 10%.
- Prodavac ima pravo da odbije, stoga ne vredi vam da pišete žalbe upravi.

6. Plaćanje

Plaćanje putem mobilne aplikacije (mnogi prodavci nude niže cene za korisnike koji koriste aplikaciju). Kako biste lakše pronašli proizvod u mobilnoj aplikaciji, prvo ga možete pronaći u pretraživaču, zatim skenirati njegov kôd i upotrebiti ga za pronalaženje proizvoda u aplikaciji.

Koristite nekoliko sistema plaćanja (možete platiti narudžbu putem PayPal -a, Qiwi -a, Visa kartice i drugih metoda. Često se konačna cena može razlikovati u zavisnosti na koji način vršite plaćanje. Stoga vam savetujemo da svom profilu dodate sve moguće načine plaćanja i pri kupovini analizirati koji donosi najviše uštede.

Kako izbeći carinske probleme

Pre svega, imajte na umu da svaka zemlja ima spisak robe zabranjene za uvoz. Pre nego što započnete kupovinu, proučite relevantne propise kako biste imali ideju koji proizvodi nisu dozvoljeni za vašu zemlju.
Ako ste premašili bezcarinski iznos, moraćete platiti carinu. Osim toga, ako ste kupili veliki broj iste ili slične stvari - carinski službenik će smatrati da su kupljene radi preprodaje. U tom slučaju morate platiti porez. Dakle, jedini način da izbegnete carinu jeste da poštujete pravila.