Cene najvećeg dela odeće i aksesoara iz Zarinih kolekcija se snižavaju dva puta godišnje - u decembru (zimska rasprodaja) i u junu (letnja rasprodaja). Datum početka letnje rasprodaje je uvek velika nepoznanica, a zimska rasprodaja počinje nekoliko dana pred Novu godinu.

Pre nego što rasprodaja počne, verovatno bi želela da se što bolje pripremiš za ulov na komade do kojih želiš doći. Dobro je biti oprezan kako ne bi pokupavala i ono što ti je i potrebno, ali i ono što nije- a dosta je povoljnije, jer ćeš na taj način samo presušiti svoj novčanik.

U nastavku ćeš pronaći nekoliko saveta i trikova za šoping kada rasprodaje počnu.

Prvo pravilo, pregledaj svoj ormar i razmisli šta ti treba i šta možeš kombinovati sa komadima koje već poseduješ.
Zatim, pregledavajući web sajt radnje u kojoj želiš da se ponoviš, svakako u korpu dodaj komade koji ti se sviđaju, ali pre nego što se odjaviš, razmisli o tome koliko ćeš zaista puta nositi komad koji želiš da kupiš.

devojka seta ulicom sa kesama iz sopinga
Freepik 

Često se dogodi da nešto već nakon par nošenja ti postane dosadno i nenosivo na više kombinacija ili zaključiš da to nije to i bezveze ti zauzima prostor u ormanu. Kako bi to izbegla, dobro je znati hoćeš li nešto nositi 30 puta ili više, što je ujedno i sjajan način da osiguraš svoj novčanik i kupuješ stvari što pažljivije i održivije možeš.

Naravno, kada započne rasprodaja osim navale na sajtu brenda, često se čeka u redu kako bi uopšte ušli u Zaru. Ako želiš da isprobaš komade koji ti se sviđaju direktno u radnji, evo nekoliko vrednih saveta kako zagarantovano pronaći komade koje si "merkala" cele sezone. Na rasprodaji u Zari definitivno ćemo loviti haljine, blejzere i laganu odeću. Neke stvari u radnji španskog lanca nestaju prvog dana prodaje, tako da stvarno vredi požuriti i baciti se u potragu.

spanski brend zara
Shutterstock 

Prvo treba usmeriti pažnju na stvari koje su najpopularnije. Stoga se odluči za klasične komade koji će se brzo prodati poput haljina, torbica, cipela i blejzera. Drugi komadi, poput košulja, verojatno će još uvek biti u ponudi i u drugom krugu rasprodaje. Takođe, ne zaboravi da istražiš trendove za nadolazeću sezonu pre odlaska u radnju ili logovanja na sajt. To je dobar način da vidiš šta će biti "in", a šta "out" i još bolje da vidiš koji će komadi još uvek trajati. Uvek je bolje uložiti u neke bezvremenske komade koje ćeš nositi još puno sezona.

pastelne boje u sopingu
Shutterstock 

Kupci uvek pitaju hoće li u trgovinu stići još komada stvari koje su se rasprodaje, ali važno je da znaš da ni radnici nikad ne znaju kako će izgledati ostatak sezone, kažu iz Zare.

Postoje ključni trendovi, ali budući da Zara dizajnira, proizvodi predmete i distribuira ih u roku od samo nekoliko nedelja, ne može se predvideti šta dolazi. Menadžeri će znati šta dolazi tek kad izvrše narudžbinu za zalihe sledećeg tjedna. Poruka je da se ne oslanjaš na nešto što misliš da će biti u prodaji, jer možda ipak ne bude tako i možeš ostati bez željenog komada.

Bonus trik: Na sajt možeš baciti oko već sada, odabrati komade koji ti se dopadaju i probati ih u radnji ukoliko nisi sigurna oko veličine, ali i za to imaš simbole na Zarinim etiketama koje ti mogu pomoći i u toj nevolji. Kako bi izbegla tehničke probleme kada je previše ljudi u istom trenutku prisutno na sajtu, naš savet ti je da kada si već sigurna koje komade želiš, čuvaj ih u korpi za poručivanje i narudžinu potvrdi kada sniženje počne!

Srećno!