Širom sveta 31. oktobar poznat je kao kao Halloween ili Noć veštica. Tog dana svi se kostimiraju u duhove, kosture, veštice i druge aveti.

Deca skupljaju slatkiše idući od vrata do vrata sa pitanjem: "Trick or treating?". Noć veštica je drugi najveći praznik, posle Božića, koji se slavi u svetu.

Već sredinom oktobra počinju pripreme za ovaj, sada već, široko rasprostranjen praznik, koji obeležavaju kostimirane zabave. Da bi zabava bila potpuna svi moraju da budu kostimirani i da naprave lampe od bundeve za svoje domove. 

Tradiciju proslavljanja Noći veštica doneli su Irski imigranti u Severnu Ameriku u 19. veku. Anoka u Minesoti predstavlja najstariji američki grad u kome se slavio ovaj praznik, počev od 1920. godine. Noć veštica se danas proslavlja u SAD, Irskoj, Kanadi, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Portoriku, Japanu, Novom Zelandu i delovima Australije. 

noc vestica
Shutterstock 

Međutim, u poslednjih nekoliko godina sve je učestalije i proslavljanje Noći veštica i na našem podneblju. Kako je ovaj praznik veoma interesantan deci, kako zbog kostimiranja, tako i zbog ukusnih slatkiša, mi vam donosimo predloge za jednostavne postastice koje možete brzo i lako pripremiti sa vašom decom. Zabava je zagarantovana, a i sigurno ćete uživati ukusu ovih "zastrašujućih" slatkiša.

Šiš Miš

Potrebno je: 

- Korpice punjene kikiriki puterom

- Oreo keks

Ukrasne oči

Priprema:

Oreo keks razvojte i izvadite sredunu, koja će vam kasniej poslužiti kao lepak. Keks prepolovite na dve polove i filom namažite ivice, koje ćete potom zalepiti za korpicu. Stavite ukrasne oči i vaš šiš miš je spreman.

kolac za noc vestica
Youtube 

Frankenštajn

Potrebno je:

- Zelena boja za kolače

- Gumene boje u narandžastoj boji

- Mrvice za ukrašavanje kolača

- Rum pločice

Priprema:

Rum pločice do pola umočite u zelenz boju, potom tak kraj uvaljajte u mrvice za ukrašavanje, a zatim od gumenih bombona napravite uši. Brzo i jednostavno dobićete Frankenštajna.

frankenstajn
Youtube 

Pauk

Potrebno je:

- Čokoladni mafin

- Crvene dražeje

- Čokoladne mrvice

- Trakase gumene bombone u crnoj bolji

Priprema:

Mafin uronite u čokoladne mrvice, a zatim po ivicama zabodite gumene bombone, koje ste prethodno isekli na trakice. Na kraju dodajte crvene dražeje kao oči i tarantula je spremna.

pauk
Youtube 

Mumija

Potrebno je:

- Biskit

- Bela čokolada

- Oči za uskras

Priprema:

Biskit umočite u belu čokoladu, koju stre prethodno rastopili, zatim na vrh biskvita dodajte oko. Polovinu vele čokolade sipajte u špric i sa njim izvucite tanke linije preko biskvita, da biste dobili savršene mumije.

mumije
Youtube 

Veštičiji prsti

Potrebno je:

- Deblje gridine

- Zelena boja za kolače

- Badem

Priprema:

Grisine do pola umočite u zelenu boju, a zatim dadem koji se prethodno isekli na trakice po dužini stavite na vrh. Viljuškom lagano napravite tragove na sredini, a ceo postupak ponovite deset puta za idealne veštičije prste.

vesticiji prsti
Youtube 

Još neke ideje, ali i ceo postupak pripreme pogledajte u videu u nastavku teksta.