Možda ste začuđeni zašto pišemo o čaju kada je leto, pogotovo jer ga mnogi ne piju ni zimi, a kamoli kada su napolju temperature preko 30, ali, kada saznate zašto je beli čaj dobar, verujemo da ćete ga uvrstiti u svoju dnevnu rutinu, nevezano za godišnje doba.

Uostalom, doktori već dugo govore o prednostima ispijanja čaja na prazan stomak, pre kafe i doručka, a brojna istraživanja pokazala su da se na taj način ubrzava metabolizam, lakše razbuđuje, ali i poboljšava funkcionisanje celokupnog organizma.

Zašto baš beli čaj?

Beli čaj je najzdraviji od ostalih glavnih vrsta (crni i zeleni), iako su svi napravljeni od iste biljke.

Sve je u metodama obrade, koja, inače, čajevima daje drugačiji ukus i miris. Listovi belog čaja beru se rano u rastu, pre nego što se potpuno otvore, a zatim oksidišu. Beli čaj se podvrgava ovom biohemijskom procesu manje od ostalih, u proseku za 5-7 procenata.

beli caj zdraviji je od crnog i zelenog
Unsplash 

Zbog toga se u njemu zadržava velika količina antioksidanata koji pozitivno deluju na telo. Reći ćemo vam zašto je beli čaj koristan i zašto ga treba piti svaki dan.

Poboljšava stanje kose

Beli čaj sadrži antioksidans nazvan epigalokatehin galat. Pojačava rast kose i sprečava preuranjeni gubitak vlasi. Takođe preporučujemo upotrebu šampona na bazi čaja. Oni su u stanju da zaštite kosu od negativnih efekata sunca leti, kao i da stvore efekat sjajne kose.

Umiruje i poboljšava koncentraciju

Beli čaj je bogat l-teaninom. Ova aminokiselina je u stanju da poboljša budnost i koncentraciju. Takođe potiskuje procese ekscitacije u mozgu koji mogu dovesti do hiperaktivnosti.

Pozitivno deluje na oralno zdravlje

Flavonoidi u čaju jačaju zube i pomažu u sprečavanju stvaranja zubnih naslaga koje uzrokuju kvarenje zuba. Pored toga, piće ima antibakterijska svojstva, koja takođe čuvaju zdravlje zuba. Da biste dobili najviše koristi, pijte 2 do 4 šolje belog čaja dnevno.

beli caj pojacava koncentraciju pospesuje rast kose i sprecava naslage na zubima
Unsplash/Loverna Journey 

Sposoban da zameni sredstva za ublažavanje bolova

Beli čaj sadrži visoko antioksidantne polifenole i katehine, koji mogu pomoći u rešavanju manjih bolova u telu. A katehini mogu čak da pospeše oporavak mišića.