Anđelina Džoli, poznata je kao neko ko je pored glume aktivan na brojnim drugim poljima. Američka glumica je dugo bila uključena u "UNHCR" kao specijalni izaslanik, a sada je na svoju listu dodala još jedan bitan projekat, a to je saradnja sa "UNESCO-om" i "Guerlain-om".

Naime, Anđelina se priključila inicijativi "Žene za pčele" koja će izgraditi 2.500 pčelinjaka i obnoviti 125 miliona pčela do 2025. godine, dok će obučavati i podržavati 50 žena koje se bave pčelarstvom.

Da bi promovisala pomenutu inicijativu za Svetski dan pčela, Anđelina je u saradnji sa Nacionalnom geografijom želela da napravi svoj portret na kom je prekrivena pčelama.

- Ja sam pčelar i kada sam dobio zadatak da radim sa Anđelinom, moja glavna briga bila je sigurnost. Slikanje tokom pandemije, sa brojnom ekipom i živim pčelama, stvorilo je kompleks egzekucije - rekao je čuveni američki fotograf Dan Vinters (58) koji je uslikao pomenutu fotografiju.

- I znao sam da je jedini način da se osiguramo da postignemo željeni efekat na fotografiji bio da koristimo istu tehniku koju je koristio Ričard Avedon (1923 - 2004) pre 40 godina za stvaranje svog istorijskog portreta pčelara - rekao je on.

- Angažovao sam svog prijatelja Konrada Bufarda da pomogne. Kontaktirao je entomologa koji je za Avedona formulisao poseban feromon (poznat kao kraljica mandibularnog feromona ili KMP) - rekao je Dan.

- Entomolog se ponudio da nam da da koristimo isti feromon koji je korišćen na Avedonovom slikanju. Koristili smo italijanske pčele, a svi na snimanju, osim Anđeline, morali su da budu u zaštitnom odelu - rekao je Dan.

- Atmosfera je bila veoma tiha i mračna kako bi pčele bile mirne. Naneo sam feromon na mesta na njenom telu gde sam želeo da se okupe pčele. Pčele privlači feromon, ali ih takođe podstiče da se ne roje - dodao je on.

- Anđelina je stajala savršeno mirno, prekrivena pčelama 18 minuta bez uboda. Biti u blizini pčela je uvek iskustvo koje me ostavlja u čudu. Mislim da je ovo snimanje takođe izazvalo strahopoštovanje za sve prisutne - a naša ponuda za Svetski dan pčela ima svoje korene u istoriji fotografije. Stvarajući ovaj portret tačno 40 godina kasnije, danas odajemo počast ne samo pčelama i pčelarima, već i Avedonu, njegovoj istorijskoj fotografiji i tehnici kojom je postignuta. Srećan Dan pčela - zaključio je fotograf.

Jedno je sigurno, zbog ovog prizora bi se mnogima digla kosa na glavi. Međutim, glumica je i na ovaj način još jednom pokazala da je surovi profesionalac i da će ispoštovati svaki zadatak nevezano za uslove.