Australijska rijaliti zvezda Tili Vitfeld (21) otkrila je da je zaradila ožiljke na licu nakon što je isprobala bjuti trend sa TikToka.

Fanovi su pitali Tili zašto je u „Velikom bratu“ stalno nosila masku za lice od gline, a ona je na Instagramu objasnila šta se dogodilo.

Pokušavam da uklonim ožiljke koje sam nanela sebi pokušavajući da kod kuće ponovim bjuti trik koji sam videla na TikToku dva meseca pre ulaska u rijaliti“, napisala je Tili.

Tili je potom podelila fotografije svog crvenog lica sa ožiljcima. Objasnila da je pokušavala TikTok kozmetički trik koji uključuje akupunkturu kod kuće. Postupak je prošao toliko loše da je na kraju privremeno oslepela na jedno oko i zaradila jako crvenilo na licu.

Upozorila je druge devojke da kozmetičke tretmane uvek rade kod profesionalaca.

Završila sam u bolnici sa privremenim gubitkom vida u oku zbog otoka i bila sam veoma bolesna od infekcije, a da ne spominjem da mi je lice bilo neprepoznatljivo“, rekla je Tili, a prenosi The Sun.

Šta je akupunktura?

Akupunktura je deo tradicionalne kineske medicine. Ovu metodu lečenja je Svetska zdravstvena organizacija (SZO ) priznala kao zvaničan metod 1979. godine i preporučila više od 50 bolesti za lečenje ovom metodom.

Akupunktura je prirodan način lečenja. Korišćenjem ove metode, organizam se dovodi u ravnotežu prirodnim putem, sopstvenim snagama i samoizlečenjem. Akupunktura daje dobre rezultate i u prevenciji raznih bolesti bolesti, a prednost ove metode nad drugim medicinskim disciplinama je u tome što se u telo ne unose nikakvi medikamenti, koji mogu da imaju i štetna dejstva, kao i to što ona posmatra čoveka u celini.

Akupunktura leči najveći problem u organizmu, na primer glavobolju, išijas ili neuralgiju, dok istovremeno deluje pozitivno i na ceo organizam, dovodeći ga na taj način u ravnotežu. Ovom metodom se uspostavlja ravnoteža energije u celom organizmu, jer je svaka bolest povezana i sa pratećim simptomima.

akupunktura
Shutterstock 

Kineska medicina poznaje meridijane, odnosno puteve energetskih sila JIN i JANG kroz organizam, pulseve, pomocu kojih se određuje dijagnoza oboljenja i terapiju, kojom se uspostavlja ravnoteža sila JIN i JANG, a samim tim i ozdravljenje.

Meridijani ne odgovaraju nikakvim anatomskim putevima arterija ili nerava, niti su kao takvi registrovani u medicini. Pre oko 25 godina napravljeni su elektro-aparati koji mogu da detektuju 24 osnovna meridijana i da potvrde put akupunktornih lokacija. Uz pomoć pulseva, kojih ima ih 18, lekari skeniraju stanje u čitavom organizmu i tako određuju dijagnozu, i u skladu sa tim određuju dalju terapiju.

Kako se izvodi?

Akupunktura se izvodi tako što se tanke, metalne (najčešće čelične) iglice, zabadaju na tačno određene delove kože, koje se nazivaju akupunkturne tačke. Akupunkturna tačka predstavlja trodimenzionalnu, cilindričnu strukturu kože i potkožnog tkiva koja, između ostalog, ima svoje biohemijske i biofizičke specifičnosti od kojih su neka od njih bolja sprovodljivost električne struje, povišena temperatura i veća metabolička aktivnost pripadajućih ćelija.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, stimulacija akupunkturnih tačaka dovodi do promena u toku vitalne energije Qi kroz pripadajući merdijan, pa tako nastupaju i odgovarajuće promene u ostalim meridijanima (energetskim kanalima) kao i organizmu u celini.