Da nam je neko pre više od godinu dana rekao da nas čeka "pošast" zvana kovid, verujemo da niko od nas u to ne bi poverovao. A gde je pandemija, tu su i vakcine, i samim tim, podeljena mišljenja. 

Jedni su apsolutno za vakcinisanje, drugi sumnjaju. Na strani onih koji nisu sigurni u efikasnost i sigurnost vakcina protiv korone, je i Darko Mitrović, voditelj "Mentalnog razgibavanja", o čemu je često pričao u svojoj emisiji, ali i kritikovao one koji ne dele njegovo mišljenje. 

Međutim, da je sada zaista prevršio svaku meru, pokazala je i televizija na kojoj se emituje pomenuta emisija, kada nije stala u njegovu odbranu povodom antivakserskih stavova. Rezultat tome je teatralan otkaz u programu uživo. 

Međutim sve bi to bilo možda i u redu da u sve nije umešana i famozna sloboda govora. Jer, ruku na srce - potpuno je u redu imati svoj stav, ali sloboda govora je jedno, a uvrede i širenje različitih teorija zavere nešto poptuno drugo. 

Kako se i očekivalo, javnost je u ovom slučaju podeljena. 

"Izvinite, da li se ovako nagrađuje sloboda govora i mišljenja? Podrška ljudima sa mozgom i stavom DARMAR." 

"Podrška za Darka Mitrovića, koji je pre minut uživo dao momentalni otkaz na kanalu Nova S. Čovek je potpuno neopravdano optužen da je antivakser, a sve što je pričao je izvučeno iz konteksta." samo su neki od tvitova podrške Darku.

Ipak, ne dele svi takvo mišljenje, naprotiv. Ako pogledate snimak i Darkovo javno ismevanje psihologa Žarka Trebješanina propraćena teatralnim bacanjem slušalica na kraju, što se dogodilo u emisiji "Mentalno razgibavanje", jasno je zbog čega mnogi misle da ovde nije u pitanju drugačiji stav, već čisto preterivanje i nepoštovanje tuđeg mišljenja. Jer ako on na taj isti stav ima pravo, zašto ne bi i sa drugima bilo isto?

Na mrežama se često spominjalo i da je Darko Mitrović taj koji često zna da "proziva" druge i to smatra delom svog scenarija za emisiju koja bi trebalo da bude smešna, međutim, kada prozivaju njega na isti način, to smatra napadom, često zaboravljajući da njegova reč koju izgovara kao javna ličnost ipak ima specifičnu težinu. Ili bi bar trebalo da ima.

"Ne dobija svakodnevno ovacije pa se bacaka po podu kad nije tako", samo je jedan od komentara onih koji se slažu da je Darko ovog puta preterao.

Jutros je tokom svog izlaganja zašto daje otkaz javno prozvao Antonelu Rihu, Ivana Ivanovića, Brankicu Stanković, Jovanu Gligorijević... i to je smatrao "svojom obavezom", po principu mora da se zna. I to za njega nije napad nego sloboda govora i istina.

Međutim, pored kolega, ne napada Darko samo one koji pozivaju na stroge mere predostrožnosti protiv korone i na vakcinacije, već i žrtve seksualnog nasilja. U javnosti je još uvek sveže sećanje na njegovu izjavu da "nije isto kad siluje Legija i Mika Aleksić", kada je u programu komentarisao slučaj glumice Milene Radulović, a ovaj potez javnost je oštro osudila. 

No da se vratimo na vakcine. Istina je da u ovim trenucima kada u Srbiji od korona virusa dnevno umire više od 50 ljudi, Mitrović se u programu podsmevao žrtvama.

"Ko kaže da ne postoji lek protiv kovida - ugasite televizor", izjavio je Darko.

Zaista?

"Jes' vala, ovi što su umrli, da su samo znali da ugase televizor na vreme, sad bi bili živi", komentarisao je jedan tviteraš, na šta se Darko brže bolje nadovezao - još sramnijom izjavom.

"Daj mi jedan dokaz da su umrli od Kovida...Obdukcija je zabranjena...Poštedi me te demagogije", uporan je bio Darko u iznošenju svog stava.

No, da se vratimo na skorašnju situaciju. Rat na Twitteru uveliko bukti, a na meti se našao i njegov kolega Marko Stepanović, na koga su se takođe okomili Twitteraši zašto i on nije prekinuo emisiju. Ipak, mnogi su stava da je čovek samo profesionalno radio svoj posao.

"Sloboda govora je pravo izražavanja sopstvenog mišljenja i stavova bez straha da će ga neko pokušati da ga u tome spreči ili kazni" - tako barem glasi definicija, ali, sa druge strane, sloboda mišljenja ne podrazumeva podsmevanje drugima, ili vređanje drugih koji se, ui ovom slučaju, bore da zaustave virus, ili su pretrpeli neki vid nasilja.

Darko možda jeste sjajan stand-up komičar i voditelj, ali satira je jedno, dok su ovo ipak ozbiljni stavovi čoveka kog prate hiljade ljudi i čije rečenice mogu da utiču na nečiji stav.

Šta vi kažete, ko je ovde u pravu? Glasajte i podelite sa nama vaše mišljenje.