Podaci sajta Lyst na kom se pomno prate pretraživanja i interes modnih kupaca jasno ukazuje na pojavu sasvim novog smera u modnom svetu koji nije povezan ni s printovima, krojevima i bojama. Naime, održivost i ekološka osveštenost imaju sve veću važnost u svim područjima, pa tako i u modi.

Modni kupci sve su zahtevniji i zainteresovaniji za proizvod koji kupuju. Glavi kriterijum prilikom odabira modnog komada nije više samo vladajući trend, boja, oblik ili print već ljubitelji mode sve veću pažnju pridaju vrsti materijala od kojeg je izrađen proizvod, njegovom poreklu  procesu proizvodnje. To potvrđuju i podaci modne sajta Lyst koji beleže porast pretraživanja ključnih reči vezanih uz ekološku održivost za visokih 84 posto od početka godine.

Ovaj novi modni smer uzlazne putanje prvo se odrazio na torbe. Luksuzne modne kuće na torbe gledaju kao idealnu priliku za eksperimentisanje s održivim materijalima. Hermes je tako već predstavio torbu od veganske kože nastalu u saradnji s MycoWorksom, Balenciaga je u kolekciju za jesen 2021. uvrstio reciklirane kožne torbe, tu je Mulberryna nova verzija torbe Alexa koja je proizvedena prema zlatnim standardima ekološke osveštenosti.

To je najava modne budućnosti koja dolazi, a potvrđuje to i Stela Mekartneyii Kering (vlasnica Guccija, Bottege Venete i Balenciage, između ostalih) koji vredno rade s Bolt Threadsom na sopstvenij micelijskoj koži i verovatno će ove godine lansirati torbe od veganske kože.

U modnom svetu sve se više ceni odeća i modni dodaci koji se mogu reciklirati. Modni sajt Lyst izveštava kako je tokom aprila porastao interes modnih kupaca za vintage, second hand i korišćenim (pre-owned) proizvodima.

Potražnja za tim proizvodima porasla je za 32 posto u odnosu na isto vreme prošle godine, a daleko najtraženiji proizvodi u ovoj kategoriji su torbe i modni nakit.

Prodavnice polovne garderobe nisu toliko popularne u Beogradu, mada moramo primetiti da ih je sve više. Second hand je hit u svetu, pogotovo u Engleskoj, a li ipak i kod nas ima ljudi koji vole takvu vrstu kupovine, pa samim tim i prodavnica sa takvom vrstom odeće. U nastavku donosimo spisak najpopularnijih second hand prodavnica u Beogradu:

1. Vintage shop Jane Doe

2. Snatch

3. Robna Kuća Beograd

4. Vintage prodavnica

5. Budget Babes

6. Retrovizor